Το 90% της παραγωγης του κροκου Κοζανης εξαγοταν σε ξενες αγορες!

Το χρυσάφι της ελληνικής γης! Η καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο! Τις διακρίσεις και τους χαρακτηρισμούς αυτούς έχει, σύμφωνα με έρευνες, μελέτες κ.λπ., αποσπάσει ο κρόκος που καλλιεργείται σε πολλά, μικρά χωριά του νομού Κοζάνης. Η καλλιέργεια του συγκεκριμένου, παραδοσιακού προϊόντος στην τοποθεσία Κρόκος του νομού Κοζάνης και των γύρω χωριών ανάγεται από τον 17ο αιώνα.

                                                                  

Τότε, «Κοζανίτες έμποροι μετέφεραν από την Αυστρία βολβούς του φυτού στην περιοχή μας και ξεκίνησε η καλλιέργεια του κρόκου η οποία συνεχίζεται δυναμικά μέχρι σήμερα», εξηγεί χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης κ. Νικόλαος Πατσιούρας. Ωστόσο όπως σπεύδει να προσθέσει ο ίδιος ο κρόκος σαν φυτό, χρωστική ουσία, φάρμακο, βότανο ή άρτυμα ήταν γνωστός τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και σε άλλους αρχαίους λαούς. Για την ακρίβεια συγκαταλεγόταν στα προσφιλέστερα φυτά των αρχαίων Ελλήνων, των Αιγυπτίων και των Ρωμαίων για ποικίλους λόγους. Όπως ενδεικτικά για: το άρωμα, το χρώμα και τις αφροδισιακές του ιδιότητες. Έτσι δεν θα πρέπει να προκαλεί γιατί η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη κ.λπ.
Την σημερινή εποχή ο κρόκος συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, στα πιο πολύτιμα μπαχαρικά και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, την αρωματοποιία, τη βαφική. Ταυτόχρονα, αποτελεί συστατικό αμέτρητων φαρμάκων και υλικό για τελετουργίες.

Ο κρόκος Κοζάνης                                      

Σε ότι αφορά στον κρόκο Κοζάνης κατοχυρώθηκε ως Π.Ο.Π. από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1999 και αποτελεί μοναδικό προϊόν στην Ελλάδα. Η ετήσια παραγωγή κρόκου στην Ελλάδα που ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, στους περίπου 3-4 τόνους, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον αντίστοιχο δείκτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 90% της παραγωγής εξαγόταν πριν από δύο χρόνια σε χώρες της Ε.Ε., στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το υπόλοιπο, μικρό ποσοστό της παραγωγής «απορροφούσε» η εσωτερική αγορά. «Οι εξαγωγές όμως γινόντουσαν- όπως επισημαίνει ο κ. Πατσιούρας, κυρίως σε χύμα προϊόν που έδινε έτσι τη δυνατότητα στους συσκευαστές άλλων χωρών να συσκευάζουν τον ελληνικό κρόκο χωρίς να αναφέρουν τη χώρα παραγωγής τους». Για να μην διαιωνιστεί το φαινόμενο αυτό ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης αποφάσισε το 2005 να διακόψει τις πωλήσεις χύμα κρόκου προς το εξωτερικό και να δώσει έμφαση στις εξαγωγές μόνο συσκευασμένου και επώνυμου προϊόντος. Παράλληλα, με την εκπόνηση προγράμματος δυναμικής προβολής και προώθησης του κρόκου στην ελληνική αγορά οι πωλήσεις του προϊόντος διπλασιάστηκαν. Γεγονός που αναπόφευκτα οδήγησε στο να πετυχαίνουν καλύτερη τιμή οι παραγωγοί κρόκου. Επιπλέον, ο Συνεταιρισμός χρησιμοποιεί, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του φορέα, μέλη του σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας του προϊόντος, συμβάλλοντας έτσι στο εισόδημα στο παραγωγών.

Οι εταιρίες Κορρές και Capital Connect στα Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης

Παράλληλα, συστάθηκε εταιρία με την επωνυμία «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕΒΕ» με την συμμετοχή των εταιριών Capital Connect και Κορρές Φυσικά Προϊόντα ΑΕ. Η συγκεκριμ.ενη εταιρία στοχεύει στη δημιουργία νέων προϊόντων των οποίων βασικό συστατικό θα είναι ο κρόκος. Η εταιρία «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕΒΕ» αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, σημαντική επένδυση για την περιοχή. Και αυτό γιατί εστιάζει την προσοχή της στην εκλεκτή παραγωγή κρόκου Κοζάνης, αναδεικνύοντας τα μοναδικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα και διασφαλίζοντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εισροή σημαντικών κεφαλαίων για τους τοπικούς καλλιεργητές. Το μοναδικό προϊόν που κυκλοφορεί προς το παρόν στην αγορά είναι ο κρόκος. Σύντομα όμως και όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης θα είναι έτοιμα και τα νέα προϊόντα τα οποία θα κυκλοφορήσουν και θα προωθηθούν στην αγορά παράλληλα με τον κρόκο. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση του μοναδικού αυτού θησαυρού της γης μας», δηλώνει σχετικά ο κ. Πατσιούρας. Συνάμα και σύμφωνα με τον ίδιο η νέα εταιρία θα δώσει την ευκαιρία στους ασχολούμενους με την παραγωγή του κρόκου Κοζάνης να ανοίξουν και να διαβούν νέους δρόμους ανάπτυξης στη διεθνή αγορά μέσα από τη δημιουργία νέων τρόπων επεξεργασίας και εμπορίας της παραγωγής τους. «Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των νέων συνθηκών της αγροτικής οικονομίας, υιοθετώντας νέα στρατηγική και εφαρμόζοντας σύγχρονες στρατηγικές που θα μας οδηγήσουν πέρα από τη βιωσιμότητα και στην επιτυχία», δηλώνει απερίφραστα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός κρόκος είναι ο πρώτος στον κόσμο που πιστοποιήθηκε σαν βιολογική καλλιέργεια από το 1997.
Η μοναδική κροκο -καλλιεργούμενη περιοχή της χώρας είναι ο νομός Κοζάνης σε μερικά χωριά του οποίου (Κρόκος, Καρυδίτσα, Αγία Παρασκευή, Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή, Πετρανά κ.λπ.) γίνεται επί πολλά έτη συστηματική καλλιέργεια του φυτού. Ο κρόκος φυτεύεται από τους κατοίκους της περιοχής κάθε καλοκαίρι. Όταν φτάσει το φθινόπωρο, τότε αναλαμβάνουν την κοπιαστική δουλειά της αφαίρεσης με το χέρι των πολύτιμων στιγμάτων του πανέμορφου λουλουδιού. Τα στίγματα αποξηραίνονται προσεκτικά ώστε να γίνουν βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Προκειμένου να γίνει σαφής η συστηματική και κοπιαστική δουλειά της παραγωγής και συλλογής του φυτού θα πρέπει να αναφερθεί ότι για να προκύψουν 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου απαιτούνται περίπου 50.000 στίγματα.
Επιπλέον, ο κρόκος δεν καλλιεργείται μόνο στην Ελλάδα. Περισσότερες από 25 χώρες παράγουν κρόκο. Μεταξύ αυτών είναι ενδεικτικά: το Ιράν (με ετήσια παραγωγή 110 τόνους), η Ινδία, το Πακιστάν, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Κίνα κ.ά. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στο δείκτης της παραγωγής κρόκου στην Ε.Ε., ενώ μικρές ποσότητες καλλιεργούνται στην Ισπανία και στην Ιταλία.
Να σημειωθεί ότι σε ημερίδα με θέμα «Κρόκος- το χρυσάφι της ελληνικής γης» η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία Έλληνες και ξένοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πιο σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου είναι ότι ασκεί δράση:
α) αντιοξειδωτική,
β) αντιθρομβωτική,
γ) αντικαρκινική και παράλληλα:
• βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη
• ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα και
• είναι τονωτικό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.