Η διεθνης διασταση της μαστιχας Χιου

Γνωστή τόσο για το μοναδικό της άρωμα όσο και για τις πολλαπλές ευεργετικές της επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό ήταν, από την αρχαιότητα, η μαστίχα Χίου. Το προϊόν του μαστιχοφόρου σχίνου που ευδοκιμεί αποκλειστικλά στη Χίο και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του συγκεκριμένου αιγαιοπελαγίτικου νησιού περιεχόταν σε κείμενα ιστορικών, φιλοσόφων, γιατρών κλπ. των αρχαίων, των βυζαντινών και όχι μόνο χρόνων. Ορισμένοι το παρομοιάζαν με «δάκρυ» που ευφραίνει, αρωματίζει, ανακουφίζει και θεραπεύει. Με τον τρόπο αυτό ήθελαν να περιγράψουν το προϊόν του μαστιχοφόρου σχίνου, την ρητινώδη δηλαδή υγρή ουσία η οποία εξέρχεται από τον κορμό του δένδρου μετά από τις τομές που «αποτυπώνονται» πάνω του. Και παράλληλα να επισημάνουν τις θεραπευτικές του δράσεις στην υγεία του ανθρώπου οι οποίες εκτείνονταν από την αντιμετώπιση των στομαχικών διαταρχών έως τον καλλωπισμόπ και τη φροντίδα του προσώπου, αφού η μαστίχα Χίου χρησιμοποιούνταν ως αντιηλιακό ή ακόμα και ως καλλυντικό, λόγω της ιδιότητάς της να προσδίσει φωτεινότητα στην ανθρώπινη όψη.

                                                                                                     

Τη σημερινή εποχή οι θεραπευτικές ιδιότητες του μοναδικού στην υφήλιο χιώτικου προϊόντος αποδεικνύονται σε επιστημονικές έρευνες τις οποίες διεξάγουν ελληνικά αλλά και ξένα πανεπιστήμια. Με αιχμή του δόρατος και την εκπόνηση των μελετών αυτών η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ)έχει κατορθώσει να προσδώσει διεθνή διάσταση και προσανατολισμό στο προϊόν. Συγκεκριμένα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Κώστας Γανιάρης «οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξεως του 65% με 70% στον κύκλο εργασιών της εταιρίας». Και συμπληρώνει ότι οι κυριότερες χώρες εξαγωγής των προϊόντων της Ένωσης είναι τα κράτη της Μέσης Ανατολής και σε δεύτερο βαθμό η Ευρώπη, η Αμερική, ενώ τα χιώτικα προϊόντα βρίσκουν καταναλωτές και σε άλλα μέρη της υφηλίου».

Η ΕΜΧ που είναι ο φορέας αποκλειστικής διαχείρισης της φυσικής μαστίχας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συστάθηκε το 1939. «Με την πρωτοβουλία αυτή πεφωτισμένων ανθρώπων εξέλειψε το φαινόμενο της διακίνησης της μαστίχας μέσω εμπόρων που είχε οδηγήσει στην εξαθλίωση των μαστιχοπαραγωγών λόγω των μειωμένων τιμών πώλησης του προϊόντος τους», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Γανιάρης.

Η Ένωση αποτελεί την συλλογική έκφραση 20 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών σε 24 Μαστιχοχώρια τα οποία βρίσκονται στη νότια Χίο όπου και παράγεται η μαστίχα. Τα μέλη της φτάνουν σήμερα σε αριθμό, σύμφωνα με τον κ. Γανιάρη, τα 6000, ενώ παλιά η Ένωση αριθμούσε 8000 έως και 10.000 μέλη.

Η ΕΜΧ που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διαθέτει στην γκάμα της τα ακόλουθα προϊόντα:

 • τη μαστίχα Χίου που κυκλοφορεί σε τρεις τύπους αναλόγως του μεγέθους του κόκκου
 • τη μαστίχα σκόνη για μαγειρική χρήση
 • τη μαστίχα σκόνη για διατροφική χρήση
 • το μαστιχέλαιο Χίου
 • το διάλυμα μαστιχελαίου
 • το μαστιχόνερο
 • την σε τρεις τύπους και σε διάφορες συσκευασίες τσίχλα ΕΛΜΑ
 • την καραμέλα ΕΛΜΑ mint δύο γεύσεων
 • ζαχαρώδη προϊόντα όπως για παράδειγμα το υποβρύχιο της Χίου
 • το λουκούμι με μαστίχα
 • παραδοσιακά χιώτικα γλυκά του κουταλιού
 • το καλιμάσι της Χίου

Όλα τα αγαθά που συνθέτουν την γκάμα της ΕΜΧ παράγονται στο εργοστάσιο της θυγατρικής της εταιρίας Mediterra ΑΕ το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2007. «Οι λόγοι που οδήγησαν στην κατασκευή της συγκεκριμένης παραγωγικής εγκατάστασης έγκειται τόσο στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης των προϊόντων όσο και στη διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων αγαθών», εξηγεί ο κ. Γανιάρης.

Επιπλέον, σε συνεργασία και με όρους αποκλειστικότητας με ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών αλλά και του φαρμακευτικού- καλλυντικού τομέα παράγονται προϊόντα μαστίχας όπως φαρμακευτικά σκευάσματα, καλλυντικά, ζαχαρώδη, γλυκά και τρόφιμα που φέρουν τα σήματα της ΕΜΧ ή της θυγατρικής της εταιρίας.

Οι σημαντικότεροι ωστόσο σταθμοί στην ιστορία της Ένωσης είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΜΧ, δύο. Συγκεκριμένα: α) η δημιουργία της τσίχλας ΕΛΜΑ τη δεκαετία του ’60. «Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε επειδή υπήρχαν αδιάθετες ποσότητες μαστίχας και έτσι η σκέψη για τη διάθεσή τους ως ζαχαρώδες ήταν από ότι αποδείχθηκε εξαιρετική», αποσαφηνίζει ο κ. Γανιάρης. β) η σύσταση της θυγατρικής εταιρίας Mediterra το 2002 η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη αλυσίδας καταστημάτων mastihashop τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

Το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της ΕΜΧ στο άμεσο μέλλον προβλέπει, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ένωσης: α) την συνεχή και ενδελεχή έρευνα για την φαρμακευτική- ιατρική δράση της μαστίχας Χίου, β) την εκπαίδευση των αγροτών και γ) τη μελέτη του φυτικού κεφαλαίου.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαμορφώνει σε κάθε οικονομική χρήση κύκλο εργασιών της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, είναι «μια κερδοφόρα επιχείρηση της οποίας όμως τα κέρδη μετακυλίονται στους μικροπαραγωγούς, με την αύξηση της τιμής της μαστίχας», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γανιάρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημαντικότερα προϊόντα της ΕΜΧ (μαστίχα, μαστιχέλαιο, τσίχλα ΕΛΜΑ) είναι προϊόντα Π.Ο.Π., ενώ το 2001 πιστοποιήθηκε κατά κατά ISO 9001:2000 και HACCP.

Η θυγατρική εταιρία Mediterra AE και τα καταστήματα mastihashop

Διαβλέποντας τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της μαστίχας Χίου στο μέλλον, η «ανήσυχη» Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) προχωρά το 2002 και στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιοργάνωσής της στην ίδρυση και σύσταση της θυγατρικής εταιρίας Mediterra Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Συνεταιριστική Εταιρία. Με την επιχειρηματική αυτή απόφαση η ΕΜΧ στοχεύει στην ανάδειξη, την προβολή και στην προώθηση: της μαστίχας, των διαφορετικών της χρήσεων και ιδιοτήτων αλλά των παραγόμενων από τη μαστίχα προϊόντων στη Χίο, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Για την επίτευξη των επιδιώξεων αυτών ως κύριος σκοπός δράσης και λειτουργίας της Mediterra τίθεται η ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων με την ονομασία mastihashop. Τα mastihashop φιλοδοξούν να καταστούν, σύμφωνα με τη διοίκηση της Mediterra, μια ενδεδειγμένη πρόταση προς τους ανήσυχους για τα διατροφικά και όχι μόνο προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την παγκόσμια αγορά, καταναλωτές.

Στα 10 μέλη της αλυσίδας στην Ελλάδα, στο ένα mastihashop στην Κύπρο και στο ένα mastihashop στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας οι πελάτες μπορούν να εντοπίσουν πληθώρα διαφορετικών προϊόντων μαστίχας τα οποία ταξινομούνται σε 6 διαφορετικές ομάδες. Συγκεκριμένα: α) στη φυσική μαστίχα, β) στα τρόφιμα, γ) στα ποτά, δ) στα φαρμακευτικά, ε) στα καλλυντικά και στ) στα λαογραφικά.

Όραμα ωστόσο για τη διοίκηση της εταιρίας αποτελεί στο να καταστούν τα mastihashop πρεσβείες της μαστίχας σε όλον τον κόσμο. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχει σχεδιαστεί για την περίοδο 2007 έως 2010 η ίδρυση και λειτουργία τουλάχιστον 5 νέων καταστημάτων εκ των οποίων τα 4 θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό. Πέραν της μεγέθυνσης του αριθμού των καταστημάτων mastihashop, η Mediterra AE σχεδιάζει να αναπτύξει μέσα στην επόμενη τριετία περίπου 150 νέα προϊόντα για τα εμπορικά σήματα mastihashop, mastihatherapy και cultura mediterra. Με την ανάπτυξη αυτή θα διευρυνθεί η παραγωγική της δραστηριότητα και παράλληλα θα ενισχυθούν οι υφιστάμενες συνεργασίες της. Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ανάπτυξη του concept cultura MEDITERRA που έδωσε και το όνομα στην εταιρεία πριν από 6 χρόνια. Προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία σχεδιάζει την ίδρυση ενός βιολογικά καλλιεργούμενου αγροκτήματος, στα Μαστιχοχώρια της νότιας Χίου, το οποίο θα τροφοδοτεί την σειρά, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και το κλειδί για την είσοδο της εταιρείας στην αγορά των βιολογικών προϊόντων.

Η δυναμική αναπτυξιακή τροχιά της Mediterra AE δεν πέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, απαρατήρητη από επενδυτικά κεφάλαια. Έτσι δεν θα πρέπει να προξενεί εντύπωση η συμμετοχή κατά 33,40% του Zaitech Fund της Attica Ventures στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, ενώ ποσοστό της τάξεως του 6,6% κατέχει ο Χιώτης εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος. Το πλειοψηφικό ποσοστό των μετοχών -60%- της Mediterra AE έχει η μητρική εταιρία, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.