Υποθαλασσιος θησαυρος στους Φουρνους Ικαριας

Στο φως ήρθε ένας υποθαλάσσιος θησαυρός που βρίσκεται στους Φούρνους της Ικαρίας με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με μια πολυεθνική επιστημονική ομάδα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου είχαν εντοπίσει την ύπαρξη υφάλων στη θαλάσσια περιοχή, καθώς και την καταστροφή τους, κυρίως με τη χρήση μηχανότρατας, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν διεθνή βοήθεια.

Επιστήμονες από επτά χώρες ((Ισπανία, Ελλάδα, Αγγλία, Λίβανος, Τουρκία, Κροατία, Αίγυπτος) συμμετείχαν στο 1ο Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Workshop που διοργανώθηκε με θέμα την εφαρμογή τεχνικών καταγραφής των υφάλων ασβεστολιθικών ροδοφυκών στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας, με τη συμβολή του Περιφερειακού Κέντρου Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές (RAC/SPA) του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και τη συνεργασία του «Αρχιπελάγους».

Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν σημαντικοί ύφαλοι ασβεστολιθικών ροδοφυκών σε βάθος 50 – 170 μ., 35 είδη ασπόνδυλων και 36 είδη φυκών. Το πιο σημαντικό και εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας ήταν η ανακάλυψη κοραλλιών άνω των 700 ετών σε μεγάλα βάθη.

Όμως, αυτός ο θησαυρός τείνει να εξαφανιστεί, καθώς αρκετοί ύφαλοι ασβεστολιθικών ροδοφύκων έχουν καταστραφεί από τις μηχανότρατες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της έλλειψης καταγραφής των υφάλων.

Παρόλο που η Ελλάδα δεσμεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ιδιαίτερα παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η χαρτογράφηση δεν έχει ολοκληρωθεί στο βαθμό που πρέπει.

Σημαντική βοήθεια στο έργο των επιστημόνων προσέφεραν οι ψαράδες του νησιού, καθώς τους υπέδειξαν που έχουν εντοπίσει υφάλους ή περιοχές με πλούσια ενδιαιτήματα, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν χρόνος και χρήματα.

Στόχος των επιστημόνων είναι να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των υφάλων ασβεστολιθικών ροδοφυκών και η υποβολή δεδομένων και χαρτών στις υπεύθυνες διοικητικές υπηρεσίες

Πηγή:  Πρώτο Θέμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.