10 ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΥΝΕΣΤΗΣΑΝ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90 ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΑΜΟΣ ΑΕ

Ανάπτυξη στον αγροτουρισμό τη δεκαετία του ’90; Και όμως… στην πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής εναλλακτική μορφή τουρισμού αποφάσισε να δράσει μια παρέα 10 Κρητικών φίλων τη χρονιά του 1995.  Ήταν μια απόφαση που έλαβαν όχι τόσο επειδή εξέτασαν διάφορες παραμέτρους επιχειρηματικού ενδιαφέροντος αλλά παρακινούμενοι κυρίως από συναισθηματικούς λόγους: είχαν εγκαταλείψει την Αθήνα και αναζητώντας έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής από αυτόν που αντιστοιχεί στην υδροκέφαλη πρωτεύουσα επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη. Διαπιστώνοντας όμως ότι στην ενδοχώρα του νομού Χανίων και συγκεκριμένα στο Βάμο από όπου αρκετοί έλκουν την καταγωγή τους, απουσιάζει πλειάδα βασικών στοιχείων όπως η ανάπτυξη, οι νέες θέσεις απασχόλησης με τους νέους να στρέφονται στις παραθαλάσσιες περιοχές προκειμένου να βρουν δουλειά αλλά και υποδομές που θα κέρδιζαν την επισκεψιμότητα σύντεκνων τους και όχι μόνο, θέλησαν να αναστρέψουν την κατάσταση. Δημιούργησαν την εταιρία ΒΑΜΟΣ ΑΕ η οποία ανέλαβε τη διαχείριση των ξενώνων που άρχισαν να αποκτούν παρουσία στο ομώνυμο κεφαλοχώρι. «Επρόκειτο για παλιά σπίτια ιδιοκτησίας των μετόχων της εταιρίας εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν ερείπια. Αρχίσαμε σιγά σιγά να τα αναστηλώνουμε σεβόμενοι την αρχιτεκτονική, την παράδοση και το περιβάλλον», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΒΑΜΟΣ ΑΕ Νίκος Φραντζεσκάκης. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας σήμερα να περιλαμβάνει τη διαχείριση 25 ξενώνων η πλειονότητα των οποίων χρονολογείται από το 1850, ενώ οι υπόλοιποι είναι κτίσματα της νεοκλασικής εποχής του 1920. Έχουν ωστόσο ορισμένα κοινά μεταξύ τους στοιχεία όπως για παράδειγμα ότι είναι πετρόκτιστοι, αλλά ο καθένας διαθέτει τη δική του φυσιογνωμία: είτε έχει θέα στη θάλασσα ή στα Λευκά όρη, είναι δίπατος ή μη, με ή χωρίς οντά κλπ.

Προκειμένου όμως οι φιλοξενούμενοι στους ξενώνες της ΒΑΜΟΣ να έχουν ιδία αντίληψη και στην ουσία να δοκιμάζουν τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, οι Κρητικοί φίλοι έβαλαν μπρος την επόμενη τους κίνηση. Έφτιαξαν μια ταβέρνα «που έτυχε ενθουσιώδους και ευρύτατης αποδοχής από την κρητική κοινωνία», αναφέρει ο κ. Φραντζεσκάκης. Δεν συνέβη το ίδιο με τους πρώτους ξενώνες της εταιρίας αφού όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΒΑΜΟΣ ΑΕ «απευθυνθήκαμε σε τουριστικά γραφεία τα οποία δεν μας υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Και αυτό γιατί ήταν μια άγνωστη για αυτούς αγορά την οποία δεν δούλευαν». Μια στρατηγική που άλλαξε με την πάροδο ετών λόγω της δημιουργίας τόσο του τελικού προϊόντος που λέγεται αγροτουρισμός όσο και άλλων μονάδων στην Κρήτη οι οποίες «ακουμπούσαν» στην εν λόγω εναλλακτική μορφή τουρισμού. Τότε, τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία διαπιστώνοντας ότι ο αγροτουρισμός αποτελεί μια ανερχόμενη αγορά  άρχισαν να επιζητούν συμφωνία συνεργασίας με την ΒΑΜΟΣ ΑΕ η οποία είχε ήδη υποδεχτεί τους πρώτους της πελάτες στους ξενώνες. Και αυτό χάρις στην συμμετοχή της σε εκθέσεις τόσο της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού αλλά και στην συνεργασία της με πρακτορεία που ειδικεύονταν στην αγορά του αγροτουρισμού.

Η εταιρία ωστόσο επέκτεινε προς τέρψη των επισκεπτών της περαιτέρω τη δράση της. Άνοιξε το καφέ της δίνοντας στους φιλοξενούμενούς της μία ακόμα εναλλακτική λύση για το πώς θα περνούν ευχάριστα τις ημέρες της διαμονής τους στο Βάμο. Παράλληλα, θέλησε και συνεχίζει να επιδιώκει να τους μυεί στον πολιτισμό της με πλειάδα εκδηλώσεων όπως εκθέσεις βιβλίων, παρουσιάσεις συγγραφέων, συναυλίες, δρώμενα εικαστικού ενδιαφέροντος, προγράμματα μαγειρικής τέχνης, πραγματοποίηση περιπάτων γνωριμίας με τη χλωρίδα, την πανίδα, τα θρησκευτικά, ιστορικά μνημεία της τοποθεσίας κλπ. «Πράγματι- παραδέχεται ο κ. Φραντζεσκάκης- θέλουμε ο επισκέπτης να γνωρίσει τον πολιτισμό της περιοχής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής θα πρέπει να πατά γερά στον πολιτισμό και αυτό κάναμε στο Βάμο. Η εταιρία δεν είναι μια επιχείρηση rent rooms ούτε rent villas. Η Βάμος έχει σημαία της την αρμονική συνύπαρξη της διαμονής των φιλοξενούμενών τους σε καλούς ξενώνες και την γνωριμία τους με τον τόπο, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες του».

Αυτή είναι άλλωστε μία πτυχή του ορισμού που δίνει η επιτελική ομάδα της Βάμος ΑΕ στην έννοια αγροτουρισμός. «Για εμάς- προσθέτει ο κ. Φραντζεσκάκης- αγροτουρισμός  σημαίνει ότι αναπτύσσουμε μια περιοχή η οποία διατηρεί και δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της, οι κάτοικοί της βρίσκουν εργασία και παραμένουν εδώ σε ένα καλύτερο από της πόλης περιβάλλον και οι επισκέπτες της γνωρίζουν και συμμετέχουν σε διάφορες χαρακτηριστικές δραστηριότητες». Μεταξύ των οποίων είναι για παράδειγμα το μάζεμα της ελιάς ή η περιήγηση στο αγρόκτημα βιοκαλλιέργειας της εταιρίας και η συλλογή φρούτων και λαχανικών αντίστοιχων προδιαγραφών.

Πέραν του κτήματος βιοκαλλιέργειας η Βάμος ΑΕ δημιούργησε μια μικρή βιοτεχνία η οποία παράγει τοπικά προϊόντα όπως ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού 8 διαφορετικών ειδών, μαρμελάδες, σπιτικό σαπούνι, τυποποιημένο βιολογικό λάδι- σε περιορισμένη ποσότητα- πετιμέζι, τουρσί κλπ. Τα συγκεκριμένα δημοφιλή- όπως αποδεικνύεται- προϊόντα αποκτούν θέση στο ράφι καταστημάτων της Κρήτης, της Αθήνας αλλά και σε ορισμένες λίγες στον αριθμό ξένες επιχειρήσεις άλλων κρατών.

Γίνεται επομένως κατανοητό από όσα προαναφέρθηκαν ότι οι βασικοί στόχοι των 10 φίλων- μετόχων της Βάμος ΑΕ επετεύχθησαν. Και παρά τους μύθους που κυκλοφορούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα «χωρίς καμία- όπως κατηγορηματικά τονίζει ο κ. Φραντζεσκάκης- χρηματοδότηση από κανέναν και από πουθενά. Είναι γεγονός ότι πέρασαν πολλοί επίσημοι και μας είπαν την καλή του κουβέντα αλλά μέχρι εκεί».

Σε ότι αφορά στην εταιρική σύνθεση της Βάμος αυτή διευρύνθηκε από 86 νέους μετόχους οι οποίοι συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας το 1999. «Η ομάδα πλαισιώθηκε- σχολιάζει ο πρόεδρος της εταιρίας- «από άλλους 86 φίλους που πιστέψανε στην προσπάθειά μας και θέλανε να μας στηρίξουν. Οι νέοι μέτοχοι δεν είναι μόνο από την Κρήτη αλλά κατάγονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ ορισμένοι μένουν στο εξωτερικό». Η εταιρία θα προβεί στο εγγύς μέλλον σε μια δεύτερη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Τον λόγο εξηγεί ο κ. Φραντζεσκάκης αναφέροντας: «όσο πιο πολλούς φίλους έχουμε κοντά μας τόσο πιο σίγουροι νιώθουμε. Η προσπάθεια μας είναι δύσκολη και δεν υπάρχει από πουθενά καθοδήγηση- ούτε από τα υπουργεία, ούτε τον ΕΟΤ, τις νομαρχίες κλπ-για το πώς θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω μια τέτοια δράση. Μόνοι μας δημιουργούμε, κάνουμε λάθη τα διορθώνουμε και πορευόμαστε». Ο ίδιος δεν συμμερίζεται την άποψη που λέει ότι με τη διεύρυνση του αριθμού των μετοχών θα αρχίσουν να παρατηρούνται τριβές μεταξύ τους. «Το έχουμε ξεπεράσει αυτό το ελληνικό φαινόμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει: «οι αρχικοί 10 μέτοχοι της εταιρίας που ελέγχουν το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου και οι φίλοι που απέκτησαν συμμετοχή δεν έχουν καμία πρόθεση να δημιουργήσουν προβλήματα στη ΒΑΜΟΣ ΑΕ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.