Booming του gay τουρισμου στη διεθνη τουριστικη αγορα

Σε έναν από τους δυναμικότερους, τους ταχέως αναπτυσσόμενους και τους πιο προσοδοφόρους τομείς της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ο gay τουρισμός. Διαβλέποντας την αναπτυξιακή τροχιά που διαγράφει σε αρκετούς προορισμούς της υφηλίου, ειδικοί και γνώστες των τάσεων της διεθνούς ταξιδιωτικής αγοράς δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη booming προκειμένου να περιγράψουν τις εξελίξεις που συντελούνται στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο gay ή ο LGBT (lesbians, gay men, bisexual, trans gendered) τουρισμός, όπως είθισται να αποκαλείται στη διεθνή αγορά, αφορά αποκλειστικά στα ομοφυλόφιλα άτομα που «απελευθερωμένα» από τις όποιες κοινωνικές προκαταλήψεις έχουν αποδεχτεί το σεξουαλικό τους προσανατολισμό και πραγματοποιούν ταξίδια σε φιλικούς, για τη «διαφορετικότητά» τους αυτή, προορισμούς της υφηλίου για λόγους αναψυχής, επαγγελματικούς κ.λπ. Στις ανά τον κόσμο περιηγήσεις τους στις αποκαλούμενες ως gay friendly τοποθεσίες συνοδεύονται αν όχι όλες τουλάχιστον τις περισσότερες φορές από το ίδιου φύλου ταίρι τους.

Οι LGBT ταξιδιώτες και κυρίως οι άνδρες και οι γυναίκες που γοητεύονται από άτομα του ίδιου φύλου είναι, στην παγκόσμια αγορά, οι τουρίστες που ταξιδεύουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα από οποιαδήποτε άλλο ταξιδιώτη, χρήματα στον προορισμό των διακοπών τους. Στη διαπίστωση αυτή έχουν καταλήξει διάφορες διεθνείς έρευνες όπως και η μελέτη την οποία διεξάγει κάθε χρόνο η εταιρία Community Marketing Inc.(CMI) που ειδικεύεται στο marketing του gay τουρισμού και έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη μελέτη της, που φέρει τον τίτλο 12th Annual Gay & Lesbian Tourism Study, οι LGBT ταξιδιώτες που επέλεξαν τις ΗΠΑ ως τόπο των διακοπών τους, ξόδεψαν περισσότερα από 64 δισ. δολάρια το 2007. Γεγονός που σημαίνει, όπως αναφέρει η συγκεκριμένη εταιρία, ότι συμμετείχαν με ποσοστό πλέον του 5% στο 1.3 τρισ. δολάρια στα οποία διαμορφώνεται η αξία της αμερικανικής τουριστικής αγοράς. Η «εκπροσώπησή» τους στους οικονομικούς δείκτες της αμερικάνικης τουριστικής βιομηχανίας αγγίζει σίγουρα υψηλότερα μεγέθη αφού οι gay πραγματοποιούν και ταξίδια για λόγους προσωπικούς, επαγγελματικούς κ.λπ.

Οι gay τουρίστες, που ανήκουν είτε στο ανδρικό είτε στο γυναικείο φύλο,  αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, μεγαλύτερο ποσοστό από το 10% των ταξιδιωτών της υφηλίου. Οι αφίξεις τους σε διάφορους προορισμούς της διεθνούς αγοράς ξεπερνούν σε αριθμό τα 70 εκατομμύρια. Η οικονομική, καταναλωτική δύναμη μόνο των Αμερικάνων ενήλικων ομοφυλόφιλων υπερβαίνει τα 600-700 δισ. δολάρια ετησίως. Διαθέτοντας την οικονομική δύναμη αυτή αλλά «απαλλαγμένοι» από οικογενειακά βάρη (σχολεία, φροντιστήρια παιδιών κ.ά.) δεν διστάζουν να επιλέξουν «απλησίαστα» σε τιμές για τις άλλες ομάδες τουριστών, τουριστικά πρόγραμμα, να προτιμήσουν πολυτελή ξενοδοχεία και να ξοδέψουν τα διπλάσια ή και τα τριπλάσια χρήματα από ότι οι ετεροφυλόφιλοι για τις διακοπές τους. Είχε πριν από λίγα μόλις χρόνια υπολογιστεί ότι οι gay ταξιδιώτες στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ δαπανούσαν κατά μέσο όρο 179 δολάρια τη μέρα. Διπλάσιο δηλαδή ποσό από αυτό που ξόδευαν όλοι οι άλλοι τουρίστες στην αμερικανική πόλη.

Η οικονομική δύναμη των gay τουριστών που είναι γνωστή και ως pink dollar ή και ως pink pound δεν έχει περάσει, όπως ήταν αναμενόμενο, απαρατήρητη από τις τουριστικές εταιρίες παγκοσμίως. Στοχεύοντας στο να αποσπάσουν μερίδιο από την προσοδοφόρα αγορά του LGBT τουρισμού, συνεργάζονται με την gay κοινότητα και πραγματοποιούν στοχευμένες για το συγκεκριμένο τουριστικό κοινό διαφημιστικές καμπάνιες, χωρίς φειδώ χρημάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή τις προτρέπει αβίαστα διαπίστωση έρευνας που λέει ότι για κάθε δολάριο που επενδύεται στον τομέα προσέλκυσης των gay τουριστών, επιστρέφονται στο διαφημιζόμενο προορισμό 153 δολάρια τα οποία αντιστοιχούν στις δαπάνες των συγκεκριμένων ταξιδιωτών σε διάφορους τομείς (διαμονή, εστίαση σε εστιατόρια, αγορά αγαθών και προϊόντων από ποικίλα καταστήματα κ.λπ.) Για την ακρίβεια, την άκρως ενδιαφέρουσα αυτή πτυχή ανέδειξε έρευνα την οποία πραγματοποίησε η αμερικανική πόλη, Φιλαδέλφεια το 2005. Η εν λόγω τοποθεσία των ΗΠΑ ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στη διεθνή αγορά με το «άνοιγμά» της στην αγορά των gay, εγκαινιάζοντας τον Νοέμβριο του 2003 στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια, με σύνθημα «Philadelphia get your history straight and your nightlife gay». Προκειμένου να βρει το κατάλληλο διαφημιστικό μήνυμα αλλά για να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά της αγοράς- στόχου, η Φιλαδέλφεια και οι τουριστικοί της φορείς πραγματοποίησαν έρευνα για τον gay τουρισμό όπου και διαφάνηκε ότι οι LGBT ταξιδιώτες:

 • προτιμούν να επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα την αμερικανική πόλη,
 • διαμένουν σε brand name ξενοδοχεία,
 • ξοδεύουν από 300 έως 500 δολάρια τα δύο βράδια διαμονής τους στη Φιλαδέλφεια,
 • είναι ηλικίας από 36 έως 50 ετών και το 52% διαθέτει εισόδημα περισσότερα από 75.000 δολάρια το χρόνο.

Στη δεύτερη έρευνα που εκπονήθηκε μετά από 12 και πλέον μήνες από το «λανσάρισμα» της διαφημιστικής καμπάνιας διαπιστώθηκε ότι Φιλαδέλφεια κατέκτησε θέση στους gay friendly προορισμούς της παγκόσμιας αγοράς και ότι οι LGBT επισκέπτες της:

 • ξοδεύουν περισσότερα, κατά 30%, χρήματα από όσα δαπανούσαν πριν από τη διαφημιστική καμπάνια,
 • η μέση ημερήσια δαπάνη τους από τα 179 δολάρια το 2003 «εκτοξεύθηκε» στα 233 δολάρια το 2004.

Η Φιλαδέλφεια και άλλες πόλεις των ΗΠΑ (Λας Βέγκας, Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες, Μαϊάμι κ.ά) συγκαταλέγονται στην πρώτη θέση της προτίμησης των γκέι ταξιδιωτών και έπονται χώρες της Ευρώπης. Οι προορισμοί της υφηλίου που προηγήθηκαν και κέρδισαν το 2007 τις τρεις πρώτες θέσεις στην προτίμηση των Αμερικανών ομοφυλοφίλων τουριστών ήταν, σύμφωνα με την CMI, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και ο Καναδάς. Οι περιοχές αυτές όπως άλλωστε και διάφορες άλλες τοποθεσίες παγκοσμίως επιλέγονται από τους LGBT ταξιδιώτες γιατί πέραν από τον χαρακτηρισμό τους ως gay friendly προορισμούς και την προώθηση της κατάλληλης διαφημιστικής τους καμπάνιας, υποστηρίζονται από εξειδικευμένα visitors bureau και διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές για την αναψυχή, τη ξεκούραση και τη διασκέδασή τους. Και παράλληλα, διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται στους γκέι τουρίστες. Συγκεκριμένα και όπως σχετικά αναφέρει η έρευνα της CMI:

 • το 40% των γκέι ανδρών και το ίδιο ποσοστό από τις λεσβίες δηλώνουν ότι το μέρος των διακοπών τους θα είναι εκείνο που έχει την κουλτούρα για να τους καλωσορίσει και να τους προσφέρει επιλογές για τη διασκέδαση και αναψυχή τους (νυχτερινή ζωή, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ,  κ.λπ).
 • το 25% των Αμερικανών ομοφυλοφίλων δήλωσε ότι ταξίδεψε και πέρασε τουλάχιστον ένα βράδυ μακριά από το σπίτι του προκειμένου να παρακολουθήσει ή να συμμετέχει σε gay pride φεστιβάλ- εκδήλωση.

Παράλληλα, στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι:

 • το 53% των γκέι ανδρών και το 69% των λεσβίων υποστηρίζουν ότι η τοποθεσία των διακοπών τους θα είναι το μέρος εκείνο στο οποίο θα μπορούν άνετα και ελεύθερα να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους, επισκεπτόμενοι δημόσιους χώρους.
 • το περίπου 50% των ομοφυλοφίλων τόσο ανδρών όσο και γυναικών τονίζουν ότι η φιλικότητα του προορισμού στο πρόσωπό τους καθίσταται σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της τοποθεσίας των διακοπών τους.

Πέραν της φήμης του προορισμού ως gay friendly, οι LGBT ταξιδιώτες λαμβάνουν υπόψη τους: α)  τις συστάσεις από τους φίλους τους και β) τα μοναδικά προσφερόμενα αξιοθέατα που διαθέτει ο υποψήφιος προορισμός των διακοπών τους. Σε ότι αφορά στα κριτήρια που εξετάζουν προκειμένου να καταλήξουν σε ποιο ξενοδοχείο θα διαμένουν, αυτά συνίστανται: α) στη φήμη του ως gay friendly και β) στη τοποθεσία του που θα πρέπει να είναι κοντά σε αξιοθέατα.

Η πλειονότητα των Αμερικάνων γκέι και συγκεκριμένα το 76% διαθέτει διαβατήριο, ενώ το ποσοστό των ετεροφυλόφιλων στον συγκεκριμένο τομέα φτάνει μόλις το 29%. Το 57% των γκέι ανδρών και το 34% των λεσβιών δήλωσαν ότι ταξίδεψαν εκτός αμερικανικών συνόρων και επισκέφτηκαν άλλους προορισμούς της υφηλίου τους τελευταίους 12 μήνες. Πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο πέντε ταξίδια εκ των οποίων τα δύο ήταν για αναψυχή, το ένα επαγγελματικό και τα άλλα δύο για προσωπικούς λόγους. Επιπλέον, οι άνδρες και οι γυναίκες που προτιμούν στο σεξουαλικό τομέα άτομα του ίδιου φύλου και έλκουν την καταγωγή τους από την κραταιά ήπειρο, ανέφεραν, σύμφωνα με την μελέτη της CMI ότι:

 • οι μέρες που «αποχωρίζονται» την οικία τους και ταξιδεύουν φτάνουν σε αριθμό τις 29,
 • πραγματοποίησαν, τους τελευταίους 12 μήνες έξι αεροπορικά ταξίδια και το 81% προμηθεύτηκε το εισιτήριο on line, συνδεόμενο με τις ηλεκτρονικά συστήματα των εταιριών του τομέα,
 • το 34% προτίμησε για τις διακοπές τους την κρουαζιέρα και το 62% εξέφρασε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο τομέα αναψυχής,
 • το 33% των ομοφυλοφίλων και το 42% των συμμετεχόντων σε LGBT γκρουπ ξόδεψαν περισσότερα από 1500 δολάρια για ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Διπλάσιο ποσό για τον ίδιο λόγο ξόδεψε ένας στους πέντε gay τουρίστες,
 • η απόλυτη πλειοψηφία των Αμερικανών ομοφυλοφίλων- το 97%- πηγαίνουν διακοπές κάθε χρόνο, ενώ το ποσοστό των ετεροφυλόφιλων πλησιάζει το 64%.

Από όσα έχουν αναφερθεί δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση γιατί οι LGBT ταξιδιώτες της υφηλίου αποτελούν μεταξύ άλλων την αγορά στόχο για αρκετούς προορισμούς παγκοσμίως. Η τεράστια αναπτυξιακή προοπτική που εξακολουθούν, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, να παρουσιάζουν οι γκέι ταξιδιώτες δεν περιορίζεται στην αναψυχή και στη διασκέδασή τους αλλά επεκτείνεται και στους τομείς της διοργάνωσης συνεδρίων, incentives κ.λπ. για τους ίδιους. Γεγονός που έχουν εις γνώση τους διάφοροι προορισμοί της διεθνούς τουριστικής αγοράς και για αυτό άλλωστε το λόγο δεν φείδονται χρημάτων και εκπονούν διαφημιστικές καμπάνες προσανατολισμένες στο συγκεκριμένο κοινό. Την πολιτική αυτή υιοθετούν περισσότερες από 70 πόλεις της γης και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν πρωτοστατήσει στην προσέλκυση των γκέι τουριστών και έχουν κερδίσει την προτίμησή τους συγκαταλέγονται: το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Κοπεγχάγη, η Ίμπιζα, το Μόναχο, το Παρίσι, το Λονδίνο κ.ά.

Ο gay τουρισμός στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Μυκόνου.

«Λίκνο» για τους LGBT ταξιδιώτες της υφηλίου αποτελεί στην Ελλάδα, η Μύκονος. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν απερίφραστα όλοι οι ειδικοί και μη επί του τομέα, αφού το νησί των ανέμων προσελκύει από τη δεκαετία του ’60 το διεθνές jet set μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και ομοφυλόφιλοι από διάφορες χώρες του κόσμου. Πέραν των επιφανών προσωπικοτήτων από τη διεθνή καλλιτεχνική, πολιτιστική κ.λπ. σκηνή, τη Μύκονο επισκέπτονται γκέι τουρίστες που δεν έχουν, λόγω ιδιότητας, στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, αλλά κατέχουν υψηλά αξιώματα στις χώρες τους. Παράλληλα και σύμφωνα με τους ειδικούς οι γκέι τουρίστες είναι συνειδητοποιημένοι, συμπεριφέρονται ανάλογα με το φύλο τους ως κύριος ή ως κυρία, κατέχουν υψηλά αξιώματα στη χώρα τους και επί ουδενί δεν είναι, ας μου επιτραπεί ο όρος, ξεφτίλες. Απλώς, έχουν διαφορετικό από ότι οι ετεροφυλόφιλοι, σεξουαλικό προσανατολισμό.

Βασικό κριτήριο της επιλογής της Μυκόνου ως του τόπου των διακοπών τους αποτελεί για τους LGBT ταξιδιώτες η αίσθηση της ελευθερίας την οποία θα έχουν επισκεπτόμενοι το νησί των ανέμων. Οι Μυκονιάτες είναι ανοιχτοί και δεκτικοί και για αυτό το νησί τους δέχεται gay τουρίστες. Οι κάτοικοι δεν κρίνουν, δεν απομονώνουν τους ομοφυλόφιλους επισκέπτες στον τόπο τους. Αντιθέτως, τους κάνουν να αισθάνονται φιλικά, γλυκά και τους αφήνουν να αναπτύξουν τον εαυτό και τη συμπεριφορά τους. Τη φιλοσοφία όμως αυτή δεν υιοθετούσαν κάποιοι που επιχείρησαν πριν από χρόνια να απομακρυνθούν οι γκέι τουρίστες από το νησί, αδυνατώντας να καταλάβουν ότι η καταστολή δεν λειτουργεί σε όλους τομείς και όταν κάτι το απαγορεύσεις δεν το προφυλάσσεις.

Η πλειονότητα των gay τουριστών στη Μύκονο διακρίνονται για την καλή οικονομική τους επιφάνεια και κάνουν δύο εβδομάδες διακοπές και τις περισσότερες φορές δύο φορές το χρόνο. Οι ομοφυλόφιλοι τουρίστες στο νησί των ανέμων επιλέγουν για τη διαμονή τους τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού μονάδες που δέχονται στους χώρους τους αποκλειστικά και μόνο γκέι ή τα ξενοδοχεία τα οποία χαρακτηρίζονται ως gay friendly. Ο λόγος της επιλογής αυτής δεν είναι άλλος από ότι στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία θα αισθάνονται άνετα και επί ουδενί δεν θα νιώσουν ότι είναι παρείσακτοι. Οι εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες είναι, σύμφωνα με την προτίμησή τους, από τεσσάρων και πάνω αστέρων. Παράλληλα, προτιμούν ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται μέσα στην πόλη της Μυκόνου, έχουν ένα ιδιαίτερο concept και ξεχωρίζουν από τις άλλες μονάδες στον τρόπο κατασκευής, στην αρχιτεκτονική τους κ.λπ. Επιπλέον, οι gay τουρίστες καταφτάνουν στη Μύκονο από τις αρχές έως τα τέλη κάθε τουριστικής σεζόν. Τα τελευταία χρόνια τείνουν να αποφεύγουν τους μήνες λεγόμενης high season, λόγω της έντονης κινητικότητας και της κοσμοσυρροής που επικρατεί στο νησί εκείνη την περίοδο. Πέραν τούτων, οι γκέι τουρίστες στη Μύκονο είναι αντίθετοι στο να μείνουν σε all inclusive μονάδα, αφού έτσι περιορίζεται η ελευθερία τους. Επίσης, επιζητούν εξατομικευμένες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, δεν τους αρέσει να ομαδοποιούνται μαζί με άλλους ομοφυλόφιλους σε γκρουπ και εκφράζουν την αντίθεσή τους στο να αποτελούν μέλη του μαζικού τουρισμού. Επιπλέον, επιθυμούν να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τον πολιτισμό, την ιστορία κ.λπ. του τόπου των διακοπών τους. Παράλληλα, οι εν λόγω ταξιδιώτες θέλουν να είναι απομονωμένοι, δεν επιθυμούν να επιδεικνύονται, να συνωστίζονται με τους υπόλοιπους τουρίστες και να ακούν από το πρωί έως το βράδυ τη μουσική από τα παρακείμενα μπαράκια. Στις διακοπές τους θέλουν να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν .

Δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί για τους gay τουρίστες.

Τη δεύτερη θέση στην προτίμηση των gay τουριστών στην Ελλάδα και ιδίως των γυναικών που προτιμούν άτομο του ίδιου φύλου ως σύντροφό τους, κατακτά η Λέσβος. Στο αεροδρόμιο του συγκεκριμένου νησιού του συμπλέγματος του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιούνται, πτήσεις charter, με λεσβιακό τουρισμό. Παράλληλα, αύξηση των gay αλλά και άλλων ομάδων τουριστών κατέγραφαν νησιά που δεν έχουν ακόμα εμπορευματοποιηθεί και είναι παρθένα. Μεταξύ αυτών είναι η Σχοινούσα, οι Λειψοί, η Αμοργός, τα Κουφονήσια κ.λπ.

Σε υψηλή θέση στην προτίμηση όλων των τουριστών- άρα και των gay ταξιδιωτών- βρίσκεται η Σαντορίνη. Αγαπημένος άλλωστε συνδυασμός  για όλους τους ταξιδιώτες- όπως και τους γκέι- αποτελεί η επίσκεψη στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Πάρα πολλά τουριστικά προγράμματα συνδυάζουν μέρες διαμονής στη Μύκονο με κάποιες ημέρες παραμονής στη Σαντορίνη. Πρόκειται άλλωστε για δύο διαφορετικούς αλλά και με ίδια χαρακτηριστικά προορισμούς. Και αυτό γιατί, τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη μπορείς να βρεθείς με πάρα πολύ κόσμο αλλά έχεις τη δυνατότητα να απομονωθείς, ενώ το κάθε νησί έχει τις δικές του ομορφιές. Πέραν του νησιού των ανέμων και η Σαντορίνη έχει αρχίσει να γίνεται πιο gay friendly προορισμός. Ήδη στο συγκεκριμένο νησί λειτουργούν κάποιες gay μονάδες, ενώ πληθαίνει ο αριθμός των ξενοδοχείων που χαρακτηρίζονται ως gay friendly.

Το gay friendly ξενοδοχείο Geranium Moonlight στη Μύκονο  

Στις ελάχιστες μυκονιάτικες ξενοδοχειακές μονάδες που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους ομοφυλόφιλους ταξιδιώτες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού συγκαταλέγεται το ξενοδοχείο Geranium Moonlight. Ιδιοκτήτης της τεσσάρων αστέρων ξενοδοχειακής μονάδας είναι ο κ. Alexandar Georgiev ο οποίος και δηλώνει αποκλειστικά  ότι ένας από τους βασικούς λόγους που τον προέτρεψαν στην κατασκευή και λειτουργία του Geranium Moonlight Hotel συνίσταται στο ότι όντας ο ίδιος γκέι «είναι φυσικό να προσπαθώ να βοηθώ ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και ασπάζονται την ίδια άποψη για τη ζωή, το lifestyle». Ο κ. Georgiev ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί των ανέμων εδώ και πολλά χρόνια. Κίνητρο για την επιλογή της εν λόγω αιγαιοπελαγίτικης τοποθεσίας ως του τόπου διαμονής του αποτέλεσε το γεγονός ότι «η Μύκονος έχει, για περισσότερα από 40 χρόνια, καθιερωθεί ως ένας gay προορισμός στην Μεσογειακή-Αιγαιοπελαγίτικη περιοχή», αποσαφηνίζει ο ιδιοκτήτης του Geranium Moonlight Hotel.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων διαμονής του στο νησί και προτού ακόμα κατασταλάξει στην απόφαση για τη λειτουργία της μονάδας του, εργάστηκε σε ένα gay friendly τουριστικό πρακτορείο της Μυκόνου. «Η εργασία στο ταξιδιωτικό γραφείο με βοήθησε να γνωρίσω περισσότερα για τον gay τουρισμό στο νησί. Για το λόγο αυτό άλλωστε επικεντρώθηκα στην κατεύθυνση του να λειτουργεί το Geranium Moonlight Hotel αποκλειστικά με γκέι και λεσβίες πελάτες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Georgiev. Επιπλέον, ως γκέι ο ίδιος κατανοεί τις ανάγκες των πελατών της ξενοδοχειακής του μονάδας και τους παρέχει τις απαιτούμενες για αυτούς, πληροφορίες, βοήθεια αλλά και φιλοξενία «με τον τρόπο που ακριβώς περιμένουν έτσι ώστε να τους μείνουν αλησμόνητες οι διακοπές στο νησί της Μυκόνου», τονίζει ο ιδιοκτήτης του Geranium Moonlight Hotel. O ίδιος παραδέχεται ότι οι gay τουρίστες δαπανούν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους από τους ετεροφυλόφιλους. Και αυτό γιατί «συνήθως δεν έχουν παιδιά άρα οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις είναι λιγότερες και έτσι εξηγείται γιατί επιζητούν υψηλού επιπέδου διαμονή και αντίστοιχου επιπέδου τουριστικά καταλύματα», υπογραμμίζει ο κ. Georgiev.

Με την κατεύθυνση της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες του ευθυγραμμίζεται το Geranium Moonlight Hotel το οποίο διαθέτει: α) 11 δωμάτια, β) το Tholos studio το οποίο είναι για δύο άτομα, γ) το Cleopatra studio το οποίο είναι για περισσότερους από 3 επισκέπτες του ξενοδοχείου, δ) τη βίλα Kiveli που αποτελείται από living room, 2 υπνοδωμάτια κ.λπ., ε) 3 διαμερίσματα με 2 υπνοδωμάτια έκαστο και στ) μια μεγάλη πισίνα με pool bar όπου σερβίρεται το γεύμα το μεσημέρι. Στον τελευταίο χώρο επιτρέπεται ο γυμνισμός και οι πελάτες του Geranium Moonlight Hotel «προφυλάσσονται» από τα όποια αδιάκριτα μάτια από την πυκνή βλάστηση στην οποία είναι «κρυμμένη» η περιοχή της πισίνας. Επιπλέον, τμήμα του Geranium Moonlight Hotel αποτελεί το συγκρότημα των 4 στούντιο και των 2 σουιτών τα οποία βρίσκονται στην χώρα της Μυκόνου και ανακαινίστηκαν το 2007. Τόσο το εν λόγω συγκρότημα όσο και το ξενοδοχείο διακρίνονται για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική τους, ενώ στα δωμάτια το άσπρο και τα φωτεινά χρώματα δεσπόζουν. «Η ατμόσφαιρα που έχω δημιουργήσει ιδιαίτερα στο ξενοδοχείο είναι πολύ διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο gay friendly τουριστικό κατάλυμα της Μυκόνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 90% των ξενοδοχείων του νησιού διαφημίζονται έτσι», υποστηρίζει ο κ. Georgiev. Και συμπληρώνει ότι οι ομοφυλόφιλοι ταξιδιώτες ζητούν από τον τόπο των διακοπών τους και δη από τους κατοίκους αποδοχή και κατανόηση όπως ακριβώς γίνεται με τους ετεροφυλόφιλους. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να τους συμπεριφέρονται σαν τμήμα της υπόλοιπης κοινωνίας.

Οι γάμοι ομοφυλοφίλων

Παρόλο τις αντιδράσεις που «ξεσήκωσε» στην Ελλάδα ο γάμος ζευγαριών ομοφυλοφίλων στη νήσο Τήλο, εντούτοις άλλες περιοχές της υφηλίου τους «κλείνουν» το μάτι και τους προσκαλούν να τελέσουν εκεί το μυστήριο. Μεταξύ αυτών των περιοχών συγκαταλέγεται και η Καλιφόρνια όπου αναμένεται ότι περισσότερα από 51.000 ομοφυλόφιλα ζευγάρια που κατοικούν στην περιοχή θα δώσουν όρκους αιώνιας αγάπης με τον- την σύντροφό τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Τη δέσμευση αυτή ενώπιον των δημοτικών αρχών της συγκεκριμένης αμερικανικής πολιτείας εκτιμάται ότι θα αναλάβουν 67.000 ομοφυλόφιλα ζευγάρια από άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Η τέλεση όλων αυτών των μυστηρίων θα οδηγήσει: α)  στο να μεγαλώσει η αγορά γάμου της Καλιφόρνιας κατά περίπου 684 εκατ. ευρώ, β) θα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν 2.100 νέες θέσεις εργασίας και γ) θα ανοίξουν οι δουλειές των ξενοδόχων, των κοσμηματοπωλών, των επιχειρηματιών εμπορίας ρούχων, ανθοπωλών κ.λπ. Οι γάμοι των ομοφυλοφίλων ζευγαριών υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν έκτακτα έσοδα ύψους 64 εκατ. ευρώ στην οικονομία της αμερικανικής πολιτείας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.