«Για να παραμεινεις top: καλη στρατηγικη, καλες επενδυσεις και υψηλου επιπεδου υπηρεσιες στους πελατες σου»

Γράφει η Ζαφειρώ Χατζοπούλου

Στο τρίπτυχο αυτό βασίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική την οποία καλούνται να υιοθετήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες που θέλουν να πρωτοπορήσουν στα δρώμενα και στις εξελίξεις του κλάδου τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της εταιρίας Kartell- συνέταιρου και αντιπροέδρου της ξενοδοχειακής αλυσίδας Villa D’ Este Claudio Luti στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μερικά χρόνια για πρώτη φορά σε ελληνικό έντυπο. Στην αποκλειστική του συνέντευξη του, ο κ. Luti που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα με την ιδιότητα του προέδρου της εταιρίας σχεδιασμού πλαστικών ειδών Kartell  και παραβρέθηκε στα εγκαίνια των δύο νέων καταστημάτων Kartell flag stores στην Αθήνα- είχε επισημάνει χαρακτηριστικά «τόσο ως πρόεδρος της Kartell όσο και σαν αντιπρόεδρος της Villa D’ Este προτιμώ να βρίσκομαι στη θέση του leader στο χώρο».

Kartell @ 50° Salone del Mobile

Kartell @ 50° Salone del Mobile (Photo credit: kartellpeople)

Στην αποκλειστική του συνέντευξη του, ο κ. Luti που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα με την ιδιότητα του προέδρου της εταιρίας σχεδιασμού πλαστικών ειδών Kartell και παραβρέθηκε στα εγκαίνια των δύο νέων καταστημάτων Kartell flag stores στην Αθήνα- είχε επισημάνει χαρακτηριστικά «τόσο ως πρόεδρος της Kartell όσο και σαν αντιπρόεδρος της Villa D’ Este προτιμώ να βρίσκομαι στη θέση του leader στο χώρο».

Ποιός είναι

Ο Claudio Luti είναι απόφοιτος του οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Cattolica του Μιλάνου. Το 1977 μαζί με τον Gianni Versace ιδρύει ως συνέταιρος και διευθύνων σύμβουλος το γνωστό οίκο μόδας. Το 1988 πουλάει το μερίδιο του στην οικογένεια Versace, αποχωρεί από την επιχείρηση και αγοράζει την εταιρία Kartell όπου ασχολιόταν παράλληλα με τον οίκο μόδας. Η Kartell που ιδρύθηκε το 1949 θεωρείται παγκόσμια ηγετική βιομηχανία στον τομέα χρήσης πλαστικών ειδών. Η παραγωγή της χωρίζεται σε δύο τμήματα: α) το habitat με έπιπλα, σχεδιαστικά αξεσουάρ για το σπίτι, το γραφείο και β) το labware με τεχνικές διατάξεις ελέγχου ηλεκτρονικών συστημάτων για εργαστηριακούς χώρους. Κοινός παρονομαστής και για τα δύο τμήματα είναι η χρήση του πλαστικού, η ποιότητα, το design, η έρευνα, οι καινοτομίες και η τεχνολογία. Η Kartell δραστηριοποιείται σε  πολλές χώρες της υφηλίου, συνεργάζεται με διεθνούς φήμης σχεδιαστές και τα περισσότερα από 100 προϊόντα της διατίθενται αποκλειστικά στα καταστήματα που φέρουν την επωνυμία Kartell flag stores.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Villa D’ Este

Villa d´Este

Villa d´Este (Photo credit: Kettukusu)

Σε ότι αφορά στη ξενοδοχειακή αλυσίδα Villa D’ Este o κ. Luti είχε με νόημα δηλώσει ότι η εταιρία .παρακολουθεί τις εξελίξεις στη διεθνή τουριστική σκηνή και πιθανότατα θα πραγματοποιήσει επενδύσεις σε κράτη όπου θα εντοπίσει ευκαιρίες εντούτοις επικεντρώνει την προσοχή της  στο να παραμείνει ανταγωνιστική στον τομέα και στην αγορά δράσης της.   

Στόχος που όχι μόνο επιτυγχάνεται αλλά δεν μένει απαρατήρητος από άλλες επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου οι οποίες στο παρελθόν πρότειναν την συμμετοχή της Villa D’ Este στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Μια πρόταση που απέρριψε η ίδια για δύο λόγους τους οποίους εξηγεί ο κ. Luti αναφέροντας: «Δεν είναι τόσο εύκολο να ελέγχεις την κατάσταση όταν επενδύεις και εισχωρείς και σε άλλες εταιρίες. Υπάρχουν διεθνείς και μεγαλύτερες από τη Villa D’ Este επιχειρήσεις αλλά εμένα μου αρέσει να έχω ένα μικρό δίκτυο ξενοδοχείων με πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες». 

Villa d'Este

Villa d’Este (Photo credit: anver44)

Σε αυτές τις λέξεις συμπυκνώνεται η φιλοσοφία λειτουργίας των τεσσάρων ξενοδοχείων της αλυσίδας εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται στην περιοχή της Λομβαρδίας και το άλλο κοντά στην Φλωρεντία. Συγκεκριμένα η εταιρία Villa D’ Este κατέχει ή διαχειρίζεται το management των εξής μονάδων:

  • του plus πέντε αστέρων Villa D’ Este. Το ξενοδοχείο που βρίσκεται στην λίμνη του Κόμο αποτελούσε τον 16ο αιώνα κατοικία Ευρωπαίων αριστοκρατών και ξεκίνησε τη δράση του στη ξενοδοχιακή αγορά της γειτονικής χώρας το 1873. Είναι, σύμφωνα με τον κ. Luti, ίσως το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ιταλία  και διαθέτει περισσότερα από 200 δωμάτια εκ των οποίων αρκετά είναι σουίτες. Ακόμα περιλαμβάνει: πισίνες, σπα, health center, ιστιοπλοϊκές εγκαταστάσεις, γκολφ 18 οπών, συνολικά 13 συνεδριακές αίθουσες οι οποίες φιλοξενούν κάθε χρόνο διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις κλπ. Επιπλέον, το Villa D’ Este διαθέτει πλέον προς τους πελάτες τους δύο ελκυστικές, σύμφωνα με τον κ. Luti, ιδιωτικές βίλες, την Villa Malakoff και τη Villa Cima που χτίστηκαν το 1860 και το 1815 και είναι δυναμικότητας τεσσάρων δίκλινων και πέντε δωματίων αντίστοιχα.
  • του πέντε αστέρων Villa La Massa το οποίο περιλαμβάνει τρεις αριστοκρατικές βίλες του 16ου αιώνα (Noble Villa, Old Oil Mil, Little Villa) που μετατράπηκαν σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα το 1948. Το Villa La Massa βρίσκεται στη Φλωρεντία και είναι, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, έξυπνα χτισμένο δίπλα στο ποτάμι διαθέτοντας φανταστική θέα..
  • των δύο τεσσάρων αστέρων μονάδων Hotel Barchetta Excelsior και Palace Hotel που έχουν αντίστοιχη ιστορία με αυτήν των δύο ήδη προαναφερθέντων ξενοδοχείων. Στους χώρους τους αναπτύσσονται ανάλογες εγκαταστάσεις (γκολφ, πισίνες, τύποι δωματίων κ.λπ.), ενώ η συνολική δυναμικότητά τους ανέρχεται στα 250 δωμάτια. Το Palace Hotel διαθέτει γνωστό, στους ενδιαφερόμενους του συνεδριακού τουρισμού, συνεδριακό κέντρο όπου λαμβάνουν χώρα ανάλογες εκδηλώσεις.

Η εταιρία Villa D’ Este δαπανά κάθε χρόνο ελάχιστο κονδύλι της τάξεως των 10-15 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή τμημάτων των ξενοδοχείων της. «Μια επένδυση που είναι επιβεβλημένη και υποχρεωτική εάν θέλεις να παραμείνεις top, να διατηρήσεις τη θέση σου και να έχεις ευχαριστημένους πελάτες οι οποίοι θα λαμβάνουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που έχουν πληρώσει», σημειώνει σχετικά ο κ. Luti. Και σπεύδει να προσθέσει: «είναι τόσο δύσκολο να βρεθείς στην κορυφή και πολύ εύκολο να κατρακυλήσεις από τη θέση εάν δεν προσφέρεις τις σωστές υπηρεσίες και την σωστή ατμόσφαιρα στους πελάτες σου». Εξίσου σημαντικό είναι για τη διοίκηση της ιταλικής εταιρίας και η κατάλληλη εκπαίδευση και επιμόρφωση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της αλυσίδας κάθε έτος. Κάτι που θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι υποχρεωτικό αφού η εταιρία Villa D’ Este συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα του ιταλικού ξενοδοχειακού κλάδου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.