Στα «μυστικα» της λεξης φιλοτιμο «μυει» ο Andreas Deffner τους Γερμανους

Όσο και εάν σας φαίνεται παράξενο, η Ελλάδα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους Γερμανούς λογοτέχνες. Έτσι μετά το νομπελίστα Γκύντερ Γκρας με το ποίημά του Η ντροπή της Ευρώπης, – ουσιαστικά πρόκειται για έναν… εξάψαλμο στην ευρωπαϊκή αχαριστία απέναντι στην παραπαίουσα Ελλάδα-, το στιχούργημα του πεζογράφου Μάρτιν Βάλζερ κλπ., ήρθε η σειρά του Γερμανού φιλέλληνα Andreas Deffner- ανώτατου στελέχους του υπουργείου Υγείας- ο οποίος κυκλοφόρησε βιβλίο με τίτλο «Φιλότιμο!». Παρόλο που ο ίδιος γνωρίζει καλά τι είναι φιλότιμο εντούτοις αδυνατώντας να εξηγήσει την ελληνική λέξη σοφίζεται μια συνταγή. Τα υλικά της; δυο τρεις θετικές σκέψεις, ένα λίτρο αίσθηση για τη ζωή, 500 γραμμάρια φιλοξενία, μια ολόκληρη ώριμη φιλία χωρίς τη φλούδα, δέκα σταγόνες εξυπηρετικότητα, λίγη υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια και αίσθηση καθήκοντος. Για τη σάλτσα του το φιλότιμο χρειάζεται 5 κουτάλια της σούπας αυτοθυσία, 5 κουτάλια στέρηση και φρεσκοτριμμένο σεβασμό.

Το βιβλίο του Andreas Deffner είναι μια περιήγηση στην Ελλάδα αλλά και στην ελληνική καθημερινότητα και νοοτροπία. Επειδή ενδεχομένως να προκαλεί εντύπωση ο φιλελληνισμός του και η αγάπη του για την Ελλάδα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η οδός Δέφνερ στην Αθήνα, φέρει το επώνυμο του γλωσσολόγου Μιχαήλ Δέφνερ που δίδαξε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μελέτησε τα τσακώνικα και έμαθε γερμανικά στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο Andreas είναι μακρινός συγγενής του.

Περιήγηση στην καθημερινότητα

Ωστόσο η καίρια ελληνική εμπειρία του Andreas Deffner δεν έχει σχέση με την ιστορία της οικογένειας, αλλά της νεότητάς του. Μόλις τέλειωσε το λύκειο το 1993 πήγε εκδρομή μετά από συμβουλή ενός καθηγητή του στο Τολό. Και ένιωσε αυθόρμητα μια απρόσμενη οικειότητα με τον ελληνικό περίγυρο. Από τότε επιστρέφει τακτικά στο Τολό, σαν εκεί να είναι η δεύτερη οικογένεια και η δεύτερη πατρίδα του, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Πρόπερσι κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Το ελληνικό καφεμαντείο», μια πρώτη περιήγηση στην ελληνική καθημερινότητα και νοοτροπία. Και τώρα ο δεύτερος τόμος με τίτλο «Φιλότιμο!» από τον οίκο της Φραγκφούρτης Grössenwahn. Είτε ο συγγραφέας μιλά για το ψάρεμα είτε για το μάζεμα της ελιάς, είτε πάει στα Μέθανα είτε στο Σιδηρόκαστρο, είτε επισκέπτεται τα Πομακοχώρια είτε τον Γερμανό συνάδελφο Roberto Vardez στον Αφιώνα της Κέρκυρας, όπου και έγραψε μια σειρά αστυνομικών με τον τίτλο «Ο μπάτσος της Κέρκυρας», ο Deffner ξεναγεί με γλαφυρότητα τον Γερμανό αναγνώστη στα μυστήρια της ελληνικής ζωής.

Πηγή: DW

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.