ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ BRAND NAME «ΕΛΛΑΔΑ» ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Με την ελπίδα ότι το 2013 μπορεί να είναι μια καλύτερη, τουριστικά, χρονιά από το 2012, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άνοιξε την ημερίδα με θέμα την αξιοποίηση των ερευνητικών εργαλείων για μια στοχευμένη στρατηγική Μάρκετινγκ, «Re Thinking Greece», που διοργάνωσε χθες το ΥΠΟΤ, στο μουσείο της Ακρόπολης.Κεντρικός στόχος της νέας στρατηγικής του -αυτόνομου πλέον- υπουργείου Τουρισμού για το 2013, είναι η επανατοποθέτηση της Ελλάδος στην παγκόσμια τουριστική σκηνή και η αναρρίχησή της στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, παγκοσμίως.

Η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε πως ο τουρισμός μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της χώρας, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και μια νέα στρατηγική μάρκετινγκ.

«Η Ελλάδα δεν είναι ήλιος και θάλασσα. Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να απεγκλωβιστεί από την εποχικότητά του. Πρέπει να γίνει δωδεκάμηνος τουρισμός» σημείωσε η υπουργός και ζήτησε τη συνεργασία των φορέων του κλάδου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον κομβικό ρόλο για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, που θα διαδραματίσει ο ΕΟΤ το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας πως ήδη προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές στον οργανισμό, αναδιοργάνωση γραφείων στο εξωτερικό κ.λπ.

Παράλληλα,  κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι θα γίνει πράξη ο «δορυφόρος λογαριασμός», για τη χρήση των στατιστικών στοιχείων που προέρχονται από τον τουρισμό.  Ταυτόχρονα επεσήμανε μεταξύ άλλων τη συνεργασία με σειρά υπουργείων στον τομέα των νομοθετικών ρυθμίσεων, στο κομμάτι της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας, στην αέναη προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων αλλά και επισκεπτών, την εθνική συνεργασία για την ελληνική τουριστική σρατηγική, την αξιοποίηση όλων των μέσων προκειμένου να «τρέξει» και να προβληθεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν κλπ.
Στην παρέμβαση του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας) Γιώργος Τσακίρης έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για τη σύσταση της ιδιωτικής εταιρείας μάρκετινγκ προβολής της χώρας, Marketing Greece, που ανακοίνωσε το προηγούμενο διάστημα ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), επισημαίνοντας ότι αφού διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και οι αρμοδιότητές της.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος αναφέρθηκε στην αντοχή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σημειώνοντας πως εν μέσω κρίσης η Ελλάδα προσέλκυσε 16 εκατομμύρια τουρίστες και ο τουρισμός συνεισέφερε άμεσα 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας.

Στην 1η ενότητα, σημαντικοί εκπρόσωποι της αγοράς όπως ο κ. Γιώργος Τσακίρης (πρόεδρος ΞΕΕ), ο κ. Γιάννης Ρέτσος (1ος αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ), ο κ. Δημήτρης Μαύρος (πρόεδρος ΕΔΕΕ), ο κ. Σπύρος Ζαβιτσάνος (πρόεδρος ΣΕΔΕΑ) και ο βουλευτής κ. Ψαριανός μίλησαν για τη γενική στρατηγική του τουρισμού. Αναφέρθηκαν στη σημασία του ρεαλιστικού προϋπολογισμού, την οργάνωση, την εξειδίκευση, τη στόχευση, καθώς και τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία.
Στη 2η ενότητα κλήθηκαν φορείς της αγοράς, του marketing και των δημοσκοπήσεων σε μια δημόσια συζήτηση. Συμμετείχαν οι κ.κ. Κώστας Παναγόπουλος (ALCO), Βen Moxon (Arkenford), Βασίλης Φεύγας (West Wing), o καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά M. Σφακιανάκης, καθώς και οι κ.κ. Σπύρος Καμηλέρης (GFK Hellas), Ξ. Κούρτογλου (FOCUS BARI) και Δ. Κόσσυφας (Google). Κατέθεσαν απόψεις, τεχνογνωσία, εξειδικευμένη γνώση. Αναφέρθηκαν με αριθμούς στην έρευνα, στα κοινά-στόχους και στα εργαλεία στόχευσης.
Ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ κ. Νίκος Καραχάλιος στην εισήγησή του περιέγραψε τη διαδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού τις τελευταίες 45 ημέρες μέχρι σήμερα:
Όπως είπε, ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου ξανά από τον ίδιο χώρο, το Μουσείο της Ακρόπολης. Στις 30 Οκτωβρίου συνεχίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ. Στις 31 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανακοινώθηκε από την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη η επικοινωνιακή στρατηγική του Ελληνικού Τουρισμού για το 2013. Στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού στον κόσμο WTM, εξειδικεύτηκε η Ελληνική Τουριστική Στρατηγική για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα 15 Νοεμβρίου, ο τουρισμός κάνει την 5η στάση του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Επόμενος σταθμός η Θεσσαλονίκη και η Philoxenia. «Ένας θεσμός που στηρίζουμε σε μια πόλη που αγαπάμε. Εκεί θα ξεδιπλώσουμε την τουριστική μας στρατηγική για την Ελληνική Περιφέρεια, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, που θα κάνουμε ιδανικό προορισμό για city breaks τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους», τόνισε ο κ. Καραχάλιος. Και συνέχισε: «Πολύ σημαντική αξία για εμάς είναι η έννοια της συνεργασίας, των συνεργειών, της σύνθεσης. Και η σημερινή εκδήλωση είναι απτή απόδειξη. Είναι εδώ παλαιότεροι γραμματείς, υπουργοί, ο κ. Σγουρός, ο κ. Τσακίρης, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων της τουριστικής αγοράς ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΕΔΕΕ και ΣΕΔΕΑ. Οι αρχές αυτές μαζί με το τρίπολο (πολιτική σταθερότητα, οικονομική σιγουριά, κοινωνική συνοχή) είναι οι στόχοι για μια σύγχρονη Ελλάδα. Για να αλλάξει η εικόνα της χώρας χρειάζεται ένα απόλυτο σχέδιο. Εμείς στον τουρισμό το έχουμε. Το σχέδιο που παρουσιάζουμε έχει 10 απλά και αυτονόητα βήματα. Σήμερα παρουσιάζουμε το 1ο του 2ου κύκλου. Είμαστε ο μόνος Οργανισμός που δεσμεύτηκε σε 60 ημέρες να κάνει 17 εκδηλώσεις που εκπροσωπούν 17 βήματα στρατηγικής και το κάνουμε. Θέλουμε όσοι μείνουν μέχρι τέλους να φύγουν πιο ενημερωμένοι και πιο σίγουροι για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας. Στρατηγική μας είναι κάθε ευρώ που επενδύουμε στον τουρισμό να αποδίδει πολλαπλάσια».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.