ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΡΡΕΣ

Πρωτοσυνάντησα το Γιώργο Κορρέ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο λόγος της συνάντησης η οποία είχε παράλληλα και τη μορφή συνέντευξης ήταν γιατί είχε βραβευτεί από τον τότε ΕΟΜΜΕΧ. Το ραντεβού μας έγινε στο φαρμακείο του στο Παγκράτι και αμέσως άρχισε να μου αφηγείται με  θέρμη, ζήλο, καμάρι και πάθος την ενασχόλησή του με τα -ασυνήθιστα εκείνη την εποχή- φυσικά καλλυντικά τα οποία μπορούσα να προμηθευτώ από συνεργάζομενα με την εταιρία του φαρμακεία.  Ταυτόχρονα, είχε επισημάνει τις προσπάθειες για εξαγωγή των προϊόντων σε ξένες χώρες… Η απλότητα, η τεχνογνωσία του, η κατάρτισή του, η έλλειψη βεντετισμού, ανωτερότητας, εγωπάθειας- όπως θέλετε πείτε το-το αέναο μεράκι του για τα φυσικά καλλυντικά ήταν ορισμένοι μόνο από τους λόγους που πίστεψα ότι συγκεκριμένος άνθρωπος θα «τολμούσε». Και τα κατάφερε!!!  Η εταιρία ΚΟΡΡΕΣ (KORRES) σημείωσε και εξακολουθεί να καταγράφει στο ενεργητικό της επιτυχίες και η ελληνική εταιρία ΚΟΡΡΕΣ (KORRES) έγινε πολυεθνική, αποτελώντας έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό.

Η συνέντευξή του στο http://www.fnl-guide.com είναι άκρως ενδιαφέρουσα!!!

Συστήνεται ως  Φαρμακοποιός και Πρόεδρος της ΚΟΡΡΕΣ. Προσωπικά νομίζω ότι ο Γιώργος Κορρές είναι πολλά περισσότερα. Είναι ο ιδανικός πρεσβευτής των ελληνικών θέσεων της πρωτοπορίας, της προσήλωσης και του πείσματος στην επιχειρηματική αρένα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής έχει μεγαλύτερη επίδραση από όση μακρόσυρτοι λόγοι, προγραμματικές δηλώσεις και υποσχέσεις. Κι αυτό γιατί απλά όταν βλέπεις τα προϊόντα ΚΟΡΡΕΣ σε διάφορα καταστήματα του κόσμου, αν μη τι άλλο, αισθάνεσαι ότι σε αυτή τη χώρα κάτι γίνεται. Ειδικά αν πηγή έμπνευσης είναι η ελληνική Φύση.

Πιστεύετε στη διαίσθηση;

Στη μέχρι τώρα πορεία μας έχουμε ακολουθήσει το ένστικτο. Πιστεύουμε στην επιστημονική, κλινική έρευνα, αλλά σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένες επιλογές μας, εκεί οδηγούμαστε περισσότερο από το ένστικτο, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία μας, στην ανάπτυξη φυσικών προϊόντων και μια καλή γνώση της αγοράς.

-Αν σας ζητούσαν να αλλάξετε κάτι στην Ελλάδα, ποιο θα ήταν αυτό;

Θα έδινα περισσότερο βάση στο εκπαιδευτικό σύστημα και στους νέους, την πηγή των νέων ιδεών και διάθεσης για αλλαγή.

-Όταν ξεκίνησε η εταιρεία φανταζόσασταν ότι θα φτάνατε εδώ πού βρίσκεστε σήμερα;

Όταν ξεκινήσαμε το 1996, η έννοια του φυσικού καλλυντικού ήταν συνδεδεμένη με παραδοσιακές συνταγές, αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα… Ήταν ένα niche concept, πολύ περισσότερο σε μια εποχή που η οικολογική συνείδηση ήταν σχετικά άγνωστη στους περισσότερους. Παρόλα αυτά, ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας βασισμένοι σε μία απλή φιλοσοφία που υπηρετούμε έως σήμερα: χρήση βοτάνων και φυσικών/βιολογικών συστατικών υψηλής ποιότητας, φόρμουλες φιλικές προς το δέρμα και το περιβάλλον με κλινικά ελεγμένη αποτελεσματικότητα, προσιτή τιμή, με χαρακτηριστική αισθητική που εμπνέει και μας κάνει χαρούμενους. Το πρώτο μας προϊόν ήταν ένα αρωματικό σιρόπι για το λαιμό με μέλι και γλυκάνισο, εμπνευσμένο από το θερμαντικό ρακόμελο που έφτιαχνε ο παππούς Γιώργος Κορρές στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Νάξο. Το πρώτο καλλυντικό και παγκόσμια καινοτομία – η πρώτη φυσική κρέμα 24ωρης ενυδάτωσης- ήταν το Άγριο Τριαντάφυλλο, το οποίο παραμένει best-seller δεκαέξι χρόνια μετά. Σήμερα τα άνω των τετρακοσίων φυσικά και πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα μας ταξιδεύουν σε τριάντα αγορές παγκοσμίως, με παρουσία σε περισσότερα από έντεκα χιλιάδες σημεία πώλησης.

Η πορεία μας είναι αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας, μικρών αλλά σταθερών βημάτων, δέσμευσης στις βασικές μας αρχές, αλλά κυρίως αποτέλεσμα της δουλειάς μίας ομάδας ανθρώπων που μοιράστηκαν το ίδιο όραμα. Ο κεντρικός άξονας ήταν και παραμένει το προϊόν. Στόχος μας είναι να παρέχουμε καινοτόμα και αποτελεσματικά προϊόντα βασισμένα σε δραστικά συστατικά φυσικής προέλευσης, να προάγουμε την έρευνα στα φυσικά συστατικά σε συνδυασμό με τη βιοχημεία του δέρματος, να αναδεικνύουμε τα πολύτιμα ελληνικά βότανα μέσα από συνεργασίες με τοπικούς καλλιεργητές και κοινωνικούς φορείς και να παράγουμε μοναδικά φυτικά εκχυλίσματα υψηλής βιολογικής αξίας. Καθώς αυτό γινόταν και γίνεται αντιληπτό και εκτιμητέο εντός και εκτός συνόρων, αποτελεί τη βάση στο χτίσιμο της σχέσης μας με το κοινό που τελικά μας εμπιστεύεται.

Οι συνεργασίες σας έχουν ένα εμφανές κοινωνικό πρόσημο, για παράδειγμα, συνεταιρισμοί όπως των μαστιχοπαραγωγών της Χίου. Πώς συνδέεται αυτό με τη γενικότερη φυσιογνωμία της εταιρείας;

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου δικτύου ηθικών συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες που διατηρούμε ανά την Ελλάδα με παραγωγούς, συνεταιρισμούς, εκπαιδευτικά αλλά και κοινωνικά ιδρύματα όπως το ΚΕΘΕΑ. Μία πρωτοβουλία που στόχο έχει τόσο την ανάδειξη και αξιοποίηση των ελληνικών βοτάνων –που βρίσκονται στην «καρδιά» ανάπτυξης των προϊόντων μας- τη διατηρησιμότητα φυτικών πληθυσμών και την προστασία απειλούμενων βοτάνων, όσο και την υποστήριξη τοπικών κοινωνιών, καθώς οι συνεργασίες βασίζονται σε όρους συμβολαιακής γεωργίας.  Έχουμε επιλέξει τις κατάλληλες περιοχές για τη βιολογική καλλιέργεια επιλεγμένων βοτάνων σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βασισμένοι σε κριτήρια, όπως κλιματολογικές συνθήκες, εδαφολογικές απαιτήσεις, αλλά και κοινωνικές παραμέτρους, όπως το επίπεδο ανεργίας, ενώ παράλληλα παρέχουμε εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη στους καλλιεργητές. Η επιλογή να προχωρήσουμε σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας ήταν απόλυτα συνειδητή, καθώς στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε και όχι να ανταγωνιστούμε την τοπική γεωργική κοινότητα. Το γεγονός π.χ. ότι ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Χίου εκπροσωπεί τρεις χιλιάδες οικογένειες, ενώ ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης περίπου χίλιες οικογένειες από είκοσι χωριά γύρω από την Κοζάνη, δίνει το κοινωνικό στίγμα αυτής της προσπάθειας.

Γενικότερα, η υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον όπου δραστηριοποιούμαστε, είναι βασικό ζητούμενο. Η πράσινη επιχειρηματικότητα, η αειφόρος ανάπτυξη, η έμφαση στην ελληνική φύση, η προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών, η στήριξη της τοπικής οικονομίας, η ειλικρινής στάση προς το κοινό συνθέτουν το προφίλ της εταιρείας.

-Ασχολείστε ακόμα και σήμερα με τον κόσμο των εκχυλισμάτων όπως στην αρχή, έστω και σαν διάλειμμα από τις άλλες υποχρεώσεις σας;

Το πάθος μου για τη μελέτη και αξιοποίηση των φυσικών συστατικών παραμένει αμείωτο. Είμαι πολύ χαρούμενος που εδώ και μερικά χρόνια ολοκληρώσαμε ένα μεγαλόπνοο έργο ετών σε συνεργασία με τον τομέα Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής –την πρότυπη Μονάδα Εκχυλίσεως βιολογικών βοτάνων που λειτουργεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας. Σε αυτή τη Μονάδα καταλήγουν οι βιολογικές πρώτες  ύλες που λαμβάνουμε από το δίκτυο συνεργασιών. Η Μονάδα είναι μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα -η  μελέτη λειτουργίας της και η υλικο-τεχνική υποδομή, καθώς κάποια από τα μηχανήματα σχεδιάστηκαν ειδικά, ώστε να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, επιβεβαιώνουν τη μοναδικότητα και πρωτοπορία του εγχειρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από ένα βότανο μπορούμε να λάβουμε έως και έντεκα «προϊόντα» από τη διαδικασία εκχύλισης, ενώ τα απόβλητα της διεργασίας διατηρούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς τα στέρεα υπολείμματα επαναχρησιμοποιούνται ως βιο-λίπασμα ή αξιοποιούνται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας για την απομόνωση φυσικών ζιζανιοκτόνων στο πλαίσιο των βιολογικών καλλιεργειών.

-Πείτε μου κάτι που σας έκανε περήφανο πρόσφατα.

Νιώθω περήφανος κάθε φορά που κάποιος αναφέρει ότι η ΚΟΡΡΕΣ είναι ένας από τους λόγους που αγαπάει την Ελλάδα και τελευταία αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά. Η προσπάθειά μας γίνεται αντιληπτή, οι φίλοι που μας επιλέγουν και εδώ και στο εξωτερικό αναγνωρίζουν την υπεροχή των ελληνικών βοτάνων μέσα από τα προϊόντα μας.

-Οι δυσκολίες είναι εμπόδια ή ευκαιρίες;

Είναι εμπόδια που κρύβουν ευκαιρίες. Στις δυσκολίες γίνεσαι πιο δημιουργικός και ευρηματικός για να ανταπεξέλθεις, και αυτή η «επανεκκίνηση» είναι που σε οδηγεί ένα βήμα μπροστά.

-Ποιο ή ποια προϊόντα θεωρείτε σταθμούς στην ιστορία σας;

Θα εστιάσω σε δύο πρόσφατες καινοτομίες, που ανέτρεψαν την πεποίθηση ότι τα φυσικά καλλυντικά μπορούν να καλύψουν μόνο τις βασικές ανάγκες περιποίησης, παρουσιάζοντας, παράλληλα, τουλάχιστον εφάμιλλη δράση με αντίστοιχα δημοφιλή καλλυντικά επιλεκτικής, και μάλιστα πολλαπλάσιας τιμής. Είναι η Κερσετίνη & Βελανιδιά και η Μαύρη Πεύκη – δύο σειρές που εντάσσονται στην ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία της φυσικής αντιγήρανσης. Για παράδειγμα, η συσφιγκτική σειρά Μαύρη Πεύκη συνδυάζει μια παγκόσμια καινοτομία βασισμένη σε βραβείο ΝΟΜΠΕΛ – την πρωτογενή έρευνα σχετικά με τη φυσική ενίσχυση του μηχανισμού του πρωτεασώματος- με νέα έρευνα για σύσφιγξη με φυσικά συστατικά, με το ποσοστό φυσικού περιεχομένου να φθάνει στο 97,7%.

Αυτά τα χαρακτηριστικά την έχουν οδηγήσει ήδη στην πρώτη θέση του πορτφόλιο ΚΟΡΡΕΣ στα φαρμακεία λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία της, ενώ μετράει ήδη ένα βραβείο από τα βρετανικά Pure Beauty Awards. Πρόκειται για παγκόσμιες καινοτομίες που οδήγησαν τις εξελίξεις στη βιομηχανία των φυσικών καλλυντικών εν γένει, επιβεβαιώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα είναι συνδεδεμένη με τα επιλεγμένα δραστικά συστατικά, την έρευνα και την τεχνολογία πίσω από το προϊόν, ενώ δεν ορίζεται από το υψηλό κόστος.

-Το μέλλον: Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα μετά την κρίση αυτή;

Ελπίζω πιο δυνατή και με γερές βάσεις για ουσιαστική ανάπτυξη.

Το παρόν: Πόσο σας επηρεάζουν όλα αυτά που γίνονται στη χώρα; Θυμώνετε, απογοητεύεστε, ελπίζετε;

Σίγουρα ελπίζω ότι μέσα από τις δυσκολίες θα αναζητήσουμε και υιοθετήσουμε μία νέα οπτική –απαραίτητη για να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη. Είναι μία μακρά και επίπονη διαδικασία βάσει της οποίας, ωστόσο, πρέπει να είναι η ελπίδα, η αισιοδοξία και η κινητοποίηση.

-Τι λέτε στους νέους ανθρώπους που έρχονται να δουλέψουν για σας;

Να έχουν πάθος για ό,τι επιλέγουν να καταπιαστούν.

Τελικά τι σημαίνει επιτυχία για εσάς;

Να παραμένεις πιστός στις αξίες σου, να είσαι περήφανος για αυτό που προσφέρεις, να έχει ανταπόκριση η προσπάθειά σου.

Ο χώρος σας χαρακτηρίζεται από τη διαρκή αναζήτηση της καινοτομίας. Ποιες ωστόσο είναι οι σταθερές αξίες της ΚΟΡΡΕΣ;

Η καινοτομία υπήρξε ανέκαθεν βασικός άξονας της δράσης μας. Στη 16χρονη πορεία της εταιρείας έχουν καταγραφεί τρεις παγκόσμιες προϊοντικές καινοτομίες –η πρώτη φυσική κρέμα 24ωρης ενυδάτωσης, Άγριο Τριαντάφυλλο, το πρώτο προϊόν με πραγματικό βρώσιμο γιαούρτι, το Yoghurt Cooling Gel, και η αντιρυτιδική & αντιγηραντική σειρά Κερσετίνη & Βελανιδιά, το πρώτο καλλυντικό προϊόν που ενσωματώνει τα αποτελέσματα της έρευνας Πρωτεάσωμα και Ανθρώπινη Γήρανση, αλλά και η πρώτη φυσική κρέμα που επιτυγχάνει υψηλότερα αποτελέσματα σε όλα τα συγκριτικά crash tests με τις καλύτερες συμβατικές κρέμες αντιγήρανσης.

Η έρευνα παραμένει θεμελιώδης για την ανάπτυξη της ΚΟΡΡΕΣ μέσα από τη μελέτη φυσικών μέσων ενεργοποίησης βιολογικών μονοπατιών με σκοπό την επιμήκυνση της υγιούς ζωής των κυττάρων. Η επένδυση  σε Έρευνα &  Ανάπτυξη παραμένει σταθερή στη συνεχόμενη προσπάθειά μας να αναπτύσσουμε εξελιγμένες φόρμουλες με πρωτοποριακά εξειδικευμένα δραστικά συστατικά υψηλής αποτελεσματικότητας με φυσικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

-Ποιοι άνθρωποι σας επηρέασαν ή και σας επηρεάζουν στη ζωή σας;

Εκτός από την οικογένειά μου, σε επαγγελματικό επίπεδο θα πρέπει να αναφερθώ στους Ομοιοπαθητικούς γ ιατρούς που στο ξεκίνημα πίστεψαν και στήριξαν την προσπάθειά μου και στους φίλους φαρμακοποιούς που αμέσως αγκάλιασαν το όραμά μας. Στη συνέχεια οι πρώτοι είκοσι περίπου άνθρωποι που βρεθήκαμε μαζί στην πορεία, το ταλέντο και η ποιότητα των οποίων μας έχει φέρει ως εδώ.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αντλώ έμπνευση από τους ανθρώπους που σε συνθήκες δύσκολες προσέφεραν στους άλλους, βγαίνοντας από τα συνηθισμένα μέτρα, και τους συναντάμε σε όλες τις εποχές, στην πολιτική, στην επιστήμη, στην τέχνη. Ανθρώπους που σε πολλές περιπτώσεις η προσφορά τους έγινε αντιληπτή στο μέγεθός της πολύ μετά την εποχή τους.

Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Βιβλία, σκάκι, Playstation!

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της εταιρείας για το μέλλον;

Να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος να δημιουργούμε πρωτοποριακά προϊόντα με βότανα που θα είμαστε ευτυχείς να προσφέρουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε.

-Και τέλος, με το φαγητό τι σχέση έχετε; Αγαπημένες κουζίνες ή πιάτα;

Το απολαμβάνω! Προτιμώ τις απλές παραδοσιακές γεύσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.