Τα «αποκαλυπτήρια» των όσων σχεδιάζονται σε κεντρικό επίπεδο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στο νησί της Ρόδου, έγιναν χθες, κατά τη συνάντηση του κλιμακίου του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, η οποία ξεκίνησε επεισοδιακά, συνέχισε με αλήθειες που ακούστηκαν από το κλιμάκιο, ξαφνιάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις τους εκπροσώπους της περιοχής μας και κορυφώθηκε με την ευθεία αντιπαράθεση των τελευταίων με εκείνους που, όπως φάνηκε χθες, ξανασχεδιάζουν το χάρτη του νησιού από την αρχή!
Η Ρόδος τους ενδιαφέρει πολύ, από κάθε άποψη. Είναι η πρώτη αλήθεια που ειπώθηκε χθες, από τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ στη μαραθώνια σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η οποία διήρκεσε περί τις πέντε ώρες και από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις αλλά και οι αποκαλύψεις με δόσεις για τα όσα σχεδιάζονται για εμάς χωρίς εμάς, στο οποίο επικεντρώθηκαν και οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των φορέων.
Ο
μύθος
Για έναν
ευρύτερο μύθο που υπάρχει ότι ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία, έκανε λόγο αρχικά ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου κ. Ανδρέας Ταπραντζής, τονίζοντας ότι «από τα μέχρι τώρα στοιχεία το μόνο που δεν προκύπτει είναι ξεπούλημα!».
Αυτό το επανέλαβαν αρκετές φορές τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη διάρκεια της κουβέντας, προσπαθώντας να αντικρούσουν ή και να καθησυχάσουν τους εκπροσώπους των φορέων.
Την πρώτη αλήθεια είπε, όμως, ο τεχνικός σύμβουλος του Ταμείου, αρχιτέκτονας-μηχανικός κ. Σπύρος Τσαγκαράτος ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι η Ρόδος αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση αφού πάνω από το 30% της ακίνητης περιουσίας στο νησί είναι ιδιοκτησία του δημοσίου! Εξηγώντας τη σημασία αυτή της Ρόδου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι λόγω του κάλλους της, της θέσης της, του πολιτισμού και της ιστορίας της και βέβαια στάθηκε στη Μεσαιωνική Πόλη.
Με τα όσα ανέφερε, στη συνέχεια ο ίδιος, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν η πρώτη χαραμάδα που άφησε το Ταμείο για να δούμε τι σχεδιάζει για τη Ρόδο: «Θέλουμε να κάνουμε τη Ρόδο, αν είναι δυνατόν, ένα αυτοδύναμο τουριστικό πόλο, διεθνή, και έχει τις δυνατότητες», είπε, συμπληρώνοντας, όμως, ότι υπάρχουν ελλείψεις, όπως ένα δεύτερο αεροδρόμιο, και άλλες μαρίνες, γήπεδο γκολφ αλλά και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Εκείνο, όμως, που είπε στη συνέχεια ήταν που άφησε με ανοιχτό το στόμα τους παριστάμενους, ιδίως τον Δήμαρχο, αφού ανέφερε ότι τα ακίνητα από τα οποία ξεκινούν σε πρώτη φάση είναι αυτά του δημοσίου στην Παλιά Πόλη, όπως και τα μουσουλμανικά. «Από εκεί ξεκινάμε», είπε χαρακτηριστικά.
Εμφανώς έκπληκτος ο κ. Κουσουρνάς παρενέβη λέγοντας ότι είναι θετικό ότι αρχίζουν να αποκαλύπτονται πράγματα, αναφέρθηκε, όμως, στην απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Κων. Τζαβάρα σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα ακίνητα του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη είναι μέρος Μνημείου και δεν θα παραχωρηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ».
Αντιλαμβανόμενοι προφανώς την αντίδραση που πήγαινε να εκδηλωθεί, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, θέλησαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται για αξιοποίηση «χυδαία» αλλά με αυτό που σχεδιάζεται θα μείνουν πάρα πολλές εκτάσεις κενές.
Όπως εξήγησαν μιλούν για έναν άξονα που ξεκινάει από τη βόρεια Ρόδο και καταλήγει στη νότια την οποία, μάλιστα, θεωρούν ως περιοχή αιχμής για την αναπτυξιακή ώθηση του νησιού τα επόμενα χρόνια. Στα σχέδιά τους περιλαμβάνεται όλη η κατά μήκος περιοχή, δηλαδή Αρχάγγελος, Λάρδος, Λίνδος κτλ.
Τονίζοντας ότι ολόκληρη η περιοχή στη νότια Ρόδο είναι NATURA, ο κ. Τσαγκαράτος μίλησε για «τσαπατσουλιά» που έχει γίνει με 400 παραχωρήσεις εκτάσεων γης και ότι ακόμα και για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ οι δεξαμενές του θα ήταν ακριβώς πάνω σ αυτή την περιοχή. Είπε, ακόμη, ότι θέλουν να αναβιώσουν τον παλιό αεροδιάδρομο ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο αεροδρόμιο στη Ρόδο.
Όταν, όμως, πολύ αργότερα στη συνεδρίαση, επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ. κ. Γιώργος Χατζημάρκος ότι για ότι σε αυτό που προωθείται για το αεροδρόμιο «Διαγόρας», υπάρχει ο όρος να μη γίνει άλλο αεροδρόμιο, διευκρινίστηκε ότι τα σχέδια «μιλούν» για ιδιωτικό!
Όπως εξήγησαν, επίσης, πρόθεση είναι να γίνει στη νότια Ρόδο ένας δεύτερος πόλος στο νησί, με γήπεδα γκολφ, αγροτουρισμό κτλ. Πάντως, ο κ. Ταπραντζής, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται ακόμη ούτε για σχέδια ούτε για αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή προς το παρόν για σκέψεις.
Μεγαλεπίβολα σχέδια
Καταρχήν, τα στελέχη του Ταμείου εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι που, επιτέλους, ξεκαθάρισε τοπογραφικά το ακίνητο στου Αφάντου που είναι 1.800 στρεμμάτων περίπου, από τα οποία οι δομήσιμες εκτάσεις είναι περίπου 806 χιλιάδες τ.μ. και η ακτογραμμή 7 χλμ.
Ανέφεραν, ακόμη, ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση ότι, όποιος επενδυτής και αν προσέλθει θα πρέπει να κάνει γήπεδο του γκολφ. Αρκετές φορές αναφέρθηκαν στο ΕΣΧΑΔΑ, το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης το οποίο, όπως είπαν, προβλέπει ένα μεγάλο μέρος για τουριστική ανάπτυξη, πάνω από 614 στρέμματα και γύρω στα 214 στρ. για παραθεριστικές κατοικίες και είπαν ότι υπάρχουν διάφορα «σενάρια».
Πάντως, εκεί που στάθηκαν, βλέποντας και την επιμονή των τοπικών παραγόντων, ήταν στην παραλία, τονίζοντας ότι προβλέπεται η παραχώρηση χρήσης ενός τμήματός της. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τόσο ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης όσο και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης επέμειναν να δοθεί η δέσμευση ότι η παραλία και ο κάθετος δρόμος θα είναι προσβάσιμοι στους πολίτες.
«Προφανώς και θα είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση», δήλωσε ο κ. Ταπραντζής ο οποίος, ανέφερε, μάλιστα, ότι προβλέπεται και η δημιουργία δύο πάρκινγκ και, μάλιστα, η παρέμβαση θα είναι τρεις φορές πιο ήπια απ αυτήν που έχει γίνει.
Όπως είπε, ο παράκτιος δρόμος διατηρείται ως έχει ενώ πεζοδρομείται εκείνο που είναι ανάμεσα στους δύο κάθετους δρόμους. Κατηγορηματικός ήταν, επίσης, ότι η χρήση της παραλίας που θα γίνει από τον επενδυτή δεν θα υπερβαίνει τα 2,5-3 χλμ. και ότι το ποσοστό που θα μεταφερθεί σ αυτόν κατά κυριότητα από τα 1800 στρέμματα θα ανέρχεται στο 22,5% το πολύ.
Σε βροχή ερωτήσεων από τους τοπικούς παράγοντες, ο εντεταλμένος σύμβουλος απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή το 100% της κυριότητας του ακινήτου έχει περιέλθει στο Ταμείο το οποίο θα συστήσει μία Εταιρία ειδικού σκοπού στην οποία και θα μεταβιβάσει αυτό το 22,5% και το υπόλοιπο 77% θα είναι με χρήση επιφάνειας για 99 χρόνια, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο ενώ η κατοικία θα γίνει στο 12,25% της συνολικής έκτασης.
Στο σημείο αυτό, άρχισαν να εκδηλώνονται αντιδράσεις από τους παρισταμένους, με τους εκπροσώπους του Ταμείου να προβάλουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν οτιδήποτε που να βλάπτει τα συμφέροντα του δημοσίου.
Μεταξύ άλλων, μάλιστα, ακούστηκε από τα στελέχη και ένα ενδεικτικό ύψος της επένδυσης που σχεδιάζουν στην περιοχή, 100-150 εκατ. ευρώ και όπως είπαν κάτι τέτοιο θα φέρει συνέργιες της τάξεως των 600-800 εκατ. ευρώ, γι αυτό και το νησί θα έπρεπε να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση αφού το μεγαλύτερο κομμάτι θα πάει για την εκκίνηση της τοπικής οικονομίας.
Ο Δήμαρχος, πάντως, ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η επένδυση θα έχει σχέση με γήπεδο του γκολφ και ότι ο επενδυτής δεν θα πουλήσει τα οικοπεδάκια. Σύμφωνα με τον κ. Ταπραντζή, αυτό διασφαλίζεται από το ΕΣΧΑΔΑ ενώ αποτελεί και το μεγαλύτερο κίνητρο για τον επενδυτή. Στο σημείο αυτό, ο ίδιος «ομολόγησε» ότι είναι πιο πιθανό να μιλάμε για 27 οπές του γκολφ αντί για 18, για να έχουμε δύο γήπεδα.
«Πρέπει να προστατευθεί οπωσδήποτε η παραλιακή οδός», τόνισε ο Αντιδήμαρχος και πρώην Δήμαρχος Αφάντου κ. Σάββας Διακοσταματίου. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Βασίλης Υψηλάντης, έθιξε το ζήτημα της διατήρησης της περιουσίας του νησιού, λέγοντας προς τα στελέχη ότι δεν είναι δυνατόν αυτός ο πλούτος που περιέρχεται στο Ταμείο να μην συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Είπε, συγκεκριμένα: «Κύριοι, δεν είναι δυνατόν να καταρρέει σήμερα η περιουσία της Ρόδου και να μην συγκινείται κανείς και κανείς δεν σκέφτηκε πώς να συμβάλει για να μην πέσουν τα κτίρια», τονίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν πόροι γι αυτό. «Αυτά σε μία εποχή που δυστυχώς έχουν ήδη δημιουργηθεί από προηγούμενες καταστάσεις και πρόσωπα, τετελεσμένα γεγονότα τόσο για την πορεία της χώρας όσο και για τα στενά Δωδεκανησιακά συμφέροντα», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής.
Ο κ. Ταπραντζής, απάντησε ότι τα έσοδα του Ταμείου πηγαίνουν σε συγκεκριμένο λογαριασμό και, όσο αφορά στην Παλιά Πόλη, είπε ότι οι σκέψεις είναι για την αξιοποίηση κάποιων μεσαιωνικών κτιρίων που η χρήση τους δεν τιμά κανέναν.
«Μετωπική»
Κατά μέτωπο ήταν, στη συνέχεια, η «επίθεση» στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ από εκπροσώπους της περιοχής, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ. κ. Γιώργο Χατζημάρκο να κάνει λόγο για «κατακτητές», από κοντά και ο κ. Γρύλλης που είπε ότι για να «πάρουν» το λιμάνι Μαντρακίου θα πρέπει «περάσουν πάνω από το πτώμα μας» ενώ έντονη στιχομυθία για αρκετή ώρα είχε μαζί τους η βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη.
Στον αντίποδα, οι εκτιμήσεις για τη στάση του Δημάρχου, συγκλίνουν σε μία απογοητευτική παρουσία αφού τα ζωτικά θέματα «σηκώθηκαν» από όλους τους παραπάνω, πλην του ιδίου που διατηρώντας το γνωστό του συναινετικό προφίλ, αντί να μπει μπροστάρης στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, κράτησε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους και παραινέβαινε μόνο «πυροσβεστικά».
Πιο αναλυτικά, η κα Ιατρίδη μίλησε για υποκριτική στάση του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέροντας και εκείνη ότι δεν έχει πάρει απάντηση για τη λίστα με τα ακίνητα στην Παλιά Πόλη που πάνε προς αξιοποίηση, τη στιγμή που αγωνιούν άνθρωποι. Τους είπε, ακόμη, ότι τώρα πια θεωρούν ότι πρόκειται για δική τους περιουσία «και εμάς δεν μας πέφτει κανένας λόγος». Μάλιστα, δεν έλειψε και μία αντιπαράθεση με τον κ. Υψηλάντη.
«Δεν εμπαίζουμε κανέναν», ήταν η απάντηση του κ. Ταπραντζή ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «ούτε ένα σπιτάκι δεν μεταφέρεται στο Ταμείο, και ότι δεν έχουν πάρει τίποτα».
Ο ίδιος, θέλησε να δικαιολογήσει τον συνεργάτη που το είπε στην αρχή, ωστόσο απ ό,τι φάνηκε στη συζήτηση, μπορεί ακόμη να μην έχει μεταφερθεί τίποτα, αλλά «μπορεί και να υπάρχει θέμα αξιοποίησης των ακινήτων της Παλιάς Πόλης στο μέλλον».
Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Ταπραντζής, μίλησε με απολογητικό ύφος. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, αυτό που είπε προς την κα Ιατρίδη ότι δεν αποφάσισαν οι ίδιοι να μεταφερθούν με νόμο τα λιμάνια αλλά η Βουλή.
Ο κ. Χατζημάρκος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι είναι προσβλητικό αυτό που είπαν ότι λόγω του κτηματολογίου πάνω από το 30% της γης της Ρόδου είναι περιουσία του δημοσίου αφού «είναι λόγω της ειδικής διαδικασίας που εφάρμοσε ο κατακτητής τότε, οι Ιταλοί.
Ο ίδιος, μίλησε για μία διαδικασία που «μας έχει απ έξω», χωρίς καν γνώμη, για έναν σχεδιασμό που γίνεται χωρίς συζήτηση, αν και «τα λέμε σε λάθος ανθρώπους», όπως είπε. Μίλησε, ακόμα, για μία «πολιτικά αισχρή διαδικασία» που μοιάζει με τη λειτουργία του κατακτητή!
Ανάμεσα στα ζητήματα που έθεσε ο ίδιος, ήταν και οι σχεδιασμοί για το ενεργειακό κομμάτι αφού το υποτιθέμενο νέο εργοστάσιο φαίνεται να γειτνιάζει με αυτό που θέλουν να αξιοποιήσουν.
«Ο Δήμος Ρόδου θα έπρεπε να έχει ενεργό ρόλο για την αξιοποίηση της περιουσίας, με ενισχυμένο δικαίωμα ψήφου και όχι με μια γνώμη που αντιμετωπίζεται ως ανέκδοτο!», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, εξέφρασε το φόβο ότι όσο αγριεύουν τα πράγματα, τόσο θα αγριεύει και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ «που βρήκε πρόσφορο έδαφος στο νησί μας, όπως ο κατακτητής»!
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και των εκπροσώπων των άλλων φορέων, όπως του Προέδρου του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία για μία επένδυση που να κάνει τη διαφορά στο τουριστικό μας προϊόν αλλά με όρους.
Εκείνο που τονίστηκε, ακόμη, είναι ότι, αυτή τη στιγμή, η Ρόδος έχει πλήρη ανεπάρκεια σε ενεργειακές υποδομές, εάν για παράδειγμα γίνει η νέα μαρίνα τίθεται ζήτημα για την ηλεκτροδότησή της, οπότε με ποιο σκεπτικό γίνεται συζήτηση για μεγαλεπήβολα έργα.
Χαρακτηριστική, μάλιστα, ήταν η τοποθέτηση του μέλους της μείζονος κας Ευαγγελίας Παναή η οποία έθεσε τα προαπαιτούμενα της ανάπτυξης που είναι να λυθούν μείζονα προβλήματα του νησιού και συγκεκριμένα: Η προσβασιμότητα, η επάρκεια σε νερό, η διαρκής και ασφαλής κάλυψη σε ενέργεια, το οδικό δίκτυο και η διάθεση των απορριμμάτων, στα οποία λειτουργεί οριακά.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα σχέδια, ειδικά για τ Αφάντου αφού, όπως είπε, τον καλύπτει ότι δεν πρόκειται για εκποίηση. Ωστόσο, τόνισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που θα αποφασιστεί θα πρέπει να διασφαλίζει την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.
Παρά το γεγονός ότι, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος δήλωσε θορυβημένος αφού είναι «σαν όλα τα χρόνια εμείς να κοιμόμαστε», και είπε ότι ο κ. Τσαγκαράτος λίγο μας πρόσβαλε και ότι θα πρέπει να πάμε «σεμνά» για το γκολφ και οι παρεμβάσεις να είναι ήπιες, μετά τον κ. Χατζημάρκο ο κ. Γρύλλης είναι εκείνος που τα είπε «έξω από τα δόντια».
Καταρχήν, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου είπε προς τα στελέχη ότι η χθεσινή τους στάση δεν έχει καμία σχέση με τις επιστολές και τα εξώδικα που έστειλαν στο Δήμαρχο και στο Λιμενικό Ταμείο, και τους είπε: «Να το ξεχάσετε. Δεν υπάρχει περίπτωση ο λιμένας Μανδρακίου να φύγει από εδώ. Θα περάσετε πάνω από το πτώμα μας»!
«Δεν αισθανόμαστε κατακτητές», ήταν η απάντηση του κ. Ταπραντζή ο οποίος είπε ότι έχουν περάσει στην κοινή γνώμη
ιστορίες για αγρίους όσο αφορά στο Ταμείο.
Ο ίδιος εμφανίστηκε απολογητικός για τα εξώδικα, λέγοντας ότι έστειλαν και για άλλες δύο μαρίνες, στις οποίες και σταμάτησαν τους διαγωνισμούς, προβάλλοντας κατά κάποιον τρόπο ότι δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς αφού πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος.
Τέλος, στη συζήτηση συμμετείχαν, ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μπάμπης Λουκαράς, ο κ. Τάσος Σπανός από τ΄Αφάντου κ.α
Πηγή: rodiaki.gr