«Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, εγκαινιάζοντας χθες την 28η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA 2012, στο χώρο της ΔΕΘ η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων, φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού.

«Η Ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει. Η φετινή έκθεση PHILOXENIA μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης μιας νέας αφετηρίας τουριστικής πολιτικής» υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη και συνέχισε: «Στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα, στις δύσκολες ώρες που περνούν οι πολίτες, ο τουρισμός μπορεί να σταθεί σημαντικός αρωγός, για να αλλάξουν τα δεδομένα και να επανέλθει η ανάπτυξη. Μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα» τόνισε η υπουργός.

Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε στόχος είναι «μέσα στο 2013 να φέρουμε ξανά τον τουρισμό στο παγκόσμιο προσκήνιο», μέσα από ένα «συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης» βιώσιμης και εξωστρεφούς, με άξονες μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού (θρησκευτικού, αγροτουρισμού, γαστρονομικού τουρισμού, κ.α.» και την ανάδειξη των ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Επεσήμανε ότι απαιτείται η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων του τουρισμού, με δράσεις στηριγμένες σε τέσσερις αρχές, όπως, η ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, η εφαρμογή ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου τουριστικής πολιτικής, η διασφάλιση της ποιότητας και των υποδομών και των υπηρεσιών και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

«Εφαρμόζουμε βήμα, βήμα το σύνολο της πολιτικής μας, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα» πρόσθεσε η υπουργός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Κεφαλογιάννη στην ανάγκη εντονότερης διασύνδεσης του ελληνικού τουρισμού με την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή και τη διατροφή, εξαίροντας το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» που υλοποιείται σε συνεργασία με παραγωγούς και ξενοδόχους της χώρας, με την υποστήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Σημείωσε ότι και η τουριστική καμπάνια του υπουργείου είναι προσανατολισμένη στην προβολή των πολλαπλών ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού τουρισμού, με στόχο εκτός από το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» να αναδειχθεί και «μια νέα τουριστική ταυτότητα που θα κατοχυρώνει τη μοναδικότητα των ελληνικών προορισμών και θα εξασφαλίζει τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του προϊόντος».

«16 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την χώρα μας φέτος, παρά την κρίση. Αν είχαμε κατορθώσει να καταναλώσουν τα θαυμάσια προϊόντα της ελληνικής γης, θα είχαμε κάνει το πρώτο βήμα μιας μεγάλης ανατροπής» σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη.

Το υπουργείο Τουρισμού συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την κατεύθυνση αυτή δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης παραβρέθηκε στα εγκαίνια και νωρίτερα επισκέφθηκε περίπτερα της PHILOXENIA μαζί με την υπουργό Τουρισμού. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των περιφερειών, με φορείς του τουρισμού και εκπροσώπους ξενοδοχειακών μονάδων, που υλοποιούν το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» αναδεικνύοντας, μέσα από τις τουριστικές τους υπηρεσίες, τοπικές κουζίνες και ποιοτικές εγχώριες παραγωγές της χώρας.

«Η εγχώρια αγροτική παραγωγή μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό και ο τουρισμός την αγροτική παραγωγή. Ήδη, το «ελληνικό πρωινό» έχει μπει στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων με εξαιρετικά αποτελέσματα και προοπτικές, ενώ μια σειρά από άλλα σήματα ποιότητας της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής μπορούν να πλαισιώσουν την προσπάθεια που γίνεται στον τουρισμό» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Τσαυτάρης.

Η υπουργός Τουρισμού, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Helexpo Πάρη Μαυρίδη νωρίτερα επισκέφθηκε περίπτερα ελληνικών και ξένων αντιπροσωπειών και συμμετοχών στο χώρο της έκθεσης και έκανε δηλώσεις σε ελληνικά και ξένα δίκτυα, μίλησε με φορείς του τουρισμού και με επισκέπτες.

H φετινή 28η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA θα διαρκέσει ως τις 25 Νοεμβρίου. Προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι είναι 100 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers), εκπρόσωποι tour-operators και τουριστικών φορέων από το Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ρωσία, Ιορδανία, Κίνα, Νιγηρία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Βραζιλία, Ν. Αφρική κ.ά. Παρίστανται επίσης, οι ιδιαίτερα σημαντικοί διεθνείς tour – operators Thomas Cook και AURORA Travel – Tours, με εκπροσώπους τους από την Ευρώπη και την Ασία, ενώ μεγάλη επιτυχία αποτελεί το γεγονός της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ένωσης UEFA. Εχθές και σήμερα δέχεται τους επαγγελματίες του τουρισμού, ενώ αύριο και για δύο μέρες θα «ανοίξει» τις πύλες της προς το κοινό!!!

Οι άμεσοι εκθέτες της PHILOXENIA 2012 φθάνουν τους 155, έναντι 120 πέρσι, τα τετραγωνικά μέτρα, που καλύπτει φέτος η έκθεση είναι περισσότερα, ενώ και το σύνολο των άμεσων-έμμεσων ξένων εκθετών είναι μεγαλύτερο, σε σχέση με το 2011.

2 responses to “«Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

    • Σε ότι αφορά στις τιμές, το ρεπορτάζ και το κυριότερο οι απόψεις των ξενοδόχων συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι ειδικά τη φετινή χρονιά έπεσαν «γενναία» οι τιμές των ξενοδοχείων για τους ξένους τουρίστες, μετά από τις πιέσεις των tour operators αλλά και λόγω ανταγωνισμού. Παρόλο που οι ξένοι κυρίως ταξιδιώτες διαμορφώνουν τους δείκτες της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, εντούτοις θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την εγχώρια αγορά. Μια καλή ιδέα δεν θα ήταν να ταξιδεύουν οι Έλληνες σε προορισμούς της πατρίδας τους τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή ακόμα και τον Σεπτέμβριο- όσοι έχουν παιδιά- ή τους φθινοπωρινούς κλπ. μήνες οι μεγαλύτερες ηλικίες; Και όχι να ψάχνουν όλοι την τελευταία στιγμή δωμάτια το διάστημα της υψηλής σεζόν- που σημειωτέον η πλειονότητα των καταλυμάτων είναι overbooked- από 1η δηλαδή Αυγούστου έως τις 20 Αυγούστου; Αξίζει να ζήσουμε τον ήλιο και τις ομορφιές της πατρίδας μας και άλλες, πίστεψέ με γιατί το έχω βιώσει, εποχές!!!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.