
Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο σύμβουλος για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της Τουρκίας, κ. Cemal Tekkanat κατά τη φετινή Philoxenia. Ο κ. Tekkanat ανέφερε επίσης ότι το 2011 η Τουρκία έχει καταχωρηθεί ως η 6η χώρα με μεγαλύτερη επισκεψημότητα στην παγκόσμια τουριστική αγορά, με μια αύξηση 9,8% από την προηγούμενη χρονιά. Είχε 700.000 Έλληνες επισκέπτες, αύξηση 5% σε σχέση με το 2010. Αντίστοιχα την ίδια χρονιά 500.000 Τούρκοι πολίτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα.
“Η Ελλάδα, με την πολιτιστική της κληρονομιά και τις υπέροχες παραλίες είναι μια θαυμάσια χώρα, με υψηλές πολιτιστικές και τουριστικές προοπτικές”, δήλωσε. “Σαν γείτονες χώρες, πρέπει να αναγάγουμε τα πλεονεκτήματα της προσβασιμότητας και τις κοινές πολιτιστικές αξίες σε μία μοναδική ευκαιρία. Για τον σκοπό αυτό, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των τουριστικών σχέσεων με την Ελλάδα. Προκειμένου να προωθηθεί η χώρα μας πιο αποτελεσματικά, καθώς και να βελτιώσουμε τις πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες ανάμεσα στις δύο χώρες, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω σήμερα την ίδρυση γραφείου του Οργανισμού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας πολύ σύντομα στην Αθήνα”.
Ο κ. Tekkanat θεωρεί ότι η δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων, που θα περιλαμβάνουν προορισμούς και από τις δύο χώρες, θα είναι μεγάλη ευκαιρία για την προσέλκυση τουριστών από χώρες της Άπω Ανατολής, όπως π.χ. η Ιαπωνία, η Κορέα και η Κίνα.