ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 120 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΘ, ΕΝΩ Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της ενοποίησης της ΔΕΘ με τη Helexpo ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, κάνει απολογισμό της θητείας του και λίγο – πολύ επιχειρεί να προδιαγράψει το μέλλον του νέου σχήματος. Επιμένει στην εξωστρέφεια και τη στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ με τον τρόπο του -δηλαδή τις επενδύσεις που απαιτούνται- αποκλείει την κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο και προκρίνει την ανάπλαση του υφιστάμενου με ταυτόχρονη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»:

Κύριε Τζήκα, πρόσφατα η ΔΕΘ οργάνωσε μια επιχειρηματική αποστολή στην Αυστραλία. Ποια είναι τα επιχειρηματικά συμπεράσματα που βγήκαν;

Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης υπήρξε ιστορικά ο πιο εξωστρεφής οργανισμός της χώρας. Ενα εθνικό εργαλείο προώθησης των ελληνικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική αγορά. Το πρόγραμμα της εξωστρέφειας που υλοποιούμε το 2012 είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει σκοπό να πάει τις ελληνικές επιχειρήσεις -και λόγω κρίσης- στις διεθνείς αγορές και μάλιστα εκεί όπου έχουμε κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ετσι επιλέχθηκε και η αγορά της Αυστραλίας. Είναι μια μακρινή χώρα, αναξιοποίητη από τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπου το μεγάλο πλεονέκτημά μας είναι η ύπαρξη μιας ιδιαίτερα δυναμικής ελληνικής ομογένειας. Επιπλέον η Αυστραλία είναι μια αγορά που μπορεί να γίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις «γέφυρα» με την Ασία και κυρίως με τις αγορές της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας. Τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής αποστολής που η ΔΕΘ αποφάσισε να πραγματοποιήσει στην Αυστραλία δικαιώνουν αυτήν την επιλογή. Στην αποστολή συμμετείχαν 20 επιχειρήσεις, οργανισμοί και δήμοι από την Ελλάδα. Νομίζω ότι εξόρμηση τέτοιας έκτασης έγινε για πρώτη φορά. Στη διάρκεια των δύο φόρουμ που διοργανώθηκαν στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150 επιχειρηματικές συναντήσεις και το σημαντικό είναι πως κλείστηκαν αρκετές συμφωνίες. Για τη μεγάλη αυτή επιτυχία συνεργαστήκαμε άψογα με τα Ελληνοαυστραλιανά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ. Επίσης συνέβαλαν ιδιαίτερα τα Γενικά μας Προξενεία στις δύο πόλεις.

Η ΔΕΘ με την επιχειρηματική αποστολή στην Αυστραλία κατάφερε κάτι σημαντικό. Ενεργοποίησε τις επιχειρηματικές δυνάμεις της ομογένειας προς όφελος των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων. Αυτό όμως ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Από δω και πέρα χρειάζεται επιμονή και διάρκεια στις ενέργειες. Οι επόμενοι στόχοι είναι η συμμετοχή της Αυστραλίας στη Γενική Εκθεση του Σεπτεμβρίου, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τα Ελληνοαυστραλιανά Επιμελητήρια της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ και βέβαια μια ακόμη μεγαλύτερη επιχειρηματική αποστολή το Νοέμβριο του 2013 στην Αυστραλία. Πιστεύουμε ως ΔΕΘ ότι η Αυστραλία πρέπει να γίνει μια στρατηγική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε.
Η ΔΕΘ θα συνεχίσει και μετά την επικείμενη ενοποίηση με τη Helexpo την πολιτική των ανοιγμάτων στο εξωτερικό;

Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, με δεδομένη την κρίση, είναι επιβεβλημένη. Πρέπει να ανοιχθούμε στη μεγάλη διεθνή αγορά και αυτό θα φέρει ανάπτυξη και απασχόληση στη χώρα. Η νέα ΔΕΘ-Helexpo θα παίξει εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το άνοιγμα. Επίσης έχει έρθει η ώρα για τη ΔΕΘ-Helexpo να βρει διεθνή στρατηγικό συνεργάτη για να γίνει ανταγωνιστική και βιώσιμη.

Σε τι φάση βρίσκεται η υπόθεση της ενοποίησης και ποιες είναι οι προσδοκίες από το νέο σχήμα;

Η ενοποίηση των δύο εταιριών, δηλαδή της ΔΕΘ και της Helexpo, ήταν ένας από τους τρεις μεγάλους στόχους που είχαμε θέσει από τις αρχές του 2012. Οι άλλοι δύο ήταν η έμφαση στην εξωστρέφεια και η κατάληξη με όρους βιωσιμότητας στο θέμα της μετεγκατάστασης ή της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου. Το ολοκληρωμένο σχέδιο της ενοποίησης το είχαμε καταθέσει εδώ και οκτώ μήνες. Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση το αποφάσισε και το δρομολόγησε αμέσως. Περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση από μέρα σε μέρα. Η ενιαία ΔΕΘ-Helexpo κατά τη γνώμη μου θα μπορέσει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, βέβαια με ένα νέο σχεδιασμό και με ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες.

Μετά την τελευταία Γενική Εκθεση του Σεπτεμβρίου υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον και τη μορφή της συγκεκριμένης διοργάνωσης;

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως η Γενική Εκθεση χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη γιορτή για την πόλη, την Ελλάδα ολόκληρη και συγχρόνως να ξαναγίνει διεθνής. Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε και να το καταφέρουμε.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα της αναβάθμισης των εκθεσιακών εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης; Υπάρχει ακόμη ανάγκη; Το σχέδιο για μετακόμιση στη Σίνδο είναι ακόμη ζωντανό ή υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις;

Είναι κοινά αποδεκτό από όλους ότι το Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι γερασμένο. Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις για να αντιμετωπίσει κανείς την ανάγκη για νέες εκθεσιακές υποδομές. Ή σχεδιάζεις μια μετεγκατάσταση της Εκθεσης εκτός κέντρου, στην προκειμένη περίπτωση μετακινώντας την στη Σίνδο, ή αναπλάθεις τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που δίχασε την πόλη για πολλά χρόνια. Δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια «νέα υποθαλάσσια αρτηρία». Μελετήσαμε το θέμα με όρους χρηματοοικονομικούς και όρους βιωσιμότητας. Σύντομα θα έχουμε και τα χρηματοδοτικά σενάρια. Παρουσιάσαμε στην κυβέρνηση και στα κόμματα τις δύο εναλλακτικές. Η μετεγκατάσταση στη Σίνδο θα κοστίσει γύρω στα 300 εκατ. ευρώ και θα χρειαστούν μεγάλες παρεμβάσεις σε έργα υποδομής. Η ανάπλαση του υπάρχοντος εκθεσιακού, με την παράλληλη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, που θα το περπατά και θα το χαίρεται καθημερινά η πόλη, θα στοιχίσει από 60 έως 120 εκατ. ευρώ. Νομίζω ότι η λογική αλλά κυρίως η κρίση που βιώνουμε και η έλλειψη χρημάτων, μάς επιβάλλουν να πάμε σε μια ποιοτική αναβάθμιση του υπάρχοντος εκθεσιακού κέντρου, με τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου.

Τον τελευταίο λόγο τον έχει βέβαια η Πολιτεία. Ελπίζω να αποφασίσει με βάση τη λογική, χωρίς μαξιμαλισμούς και λαμβάνοντας υπόψη της τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κρίση. Εν πάση περιπτώσει, είμαι αισιόδοξος ότι η ενιαία ΔΕΘ – Helexpo με το δυναμισμό της θα βοηθήσει την πόλη να πάει σε μια νέα εποχή και να γίνει ένα πραγματικά διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο.

 

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.