
Στο ασύλληπτο, για τα ελληνικά δεδομένα, αυτό ποσό εκτιμάται ότι εκτινάχθηκαν οι συμφωνίες που έκλεισαν οι συμμετέχουσες εταιρίες στη διεθνή έκθεση IMEX America-η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Λας Βέγκας-με τους επισκέπτες στα περίπτερά τους (επιχειρήσεις, εκπρόσωπους εταιριών κλπ.). Γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στη διαπίστωση ότι το ποσό των 3.3 δισ. δολαρίων είναι κατά 17.5% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση της IMEX America το 2011 κατά την οποία το ανάλογο ποσό είχε διαμορφωθεί στα 2.8 δισ. δολάρια.
Η Ελλάδα ίσως και λόγω του μεγέθους της δεν μπορεί να «πιάσει» τα νούμερα αυτά. Επιπλέον, οι τουριστικές εκθέσεις που πλέον διοργανώνονται είναι πολύ λίγες καθώς κραταιές, μέχρι πρότινος, αλλά και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις ακυρώνουν ή ματαιώνουν τις εκθέσεις τους λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας και της «αδυναμίας» να βρουν εκθέτες καθώς ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός τους αδυνατεί να καταβάλλει τα χρήματα για τη συμμετοχή του. Παρόλο που η χώρα μας θα μπορούσε να καταστεί μια υπολογίσιμη δύναμη στο διεθνή εκθεσιακό τουρισμό-αποτελώντας το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και όχι μόνο- εντούτοις η σημαντική και άκρως κερδοφόρα μορφή τουρισμού βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση στα σπάργανα, με τις εταιρίες που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση εκθεσιακών εκδηλώσεων να αριθμούν ένα πολύ περιορισμένο αριθμό.
Προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση αυτή, ίσως να αποτελέσουν «τροφή» τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν έρευνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία μελέτη του Center for Exhibition IndustryResearch η οποία διαπραγματεύτηκε το «Τι ζητάνε οι παρευρισκόμενοι από μια έκθεση», το 69% απάντησε ότι επισκέπτεται την έκθεση για να αγοράσει, ενώ το 66% βρίσκει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες τις οποίες συναντά στην έκθεση: η γνώση και ενημέρωση για νέα προϊόντα και η μοναδική δυνατότητα συναναστροφής με ειδικούς στον τομέα τους ήταν δύο από τους σημαντικούς λόγους που τους παρακινούν να αποκτήσουν την ταυτότητα του επισκέπτη στην έκθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη έρευνα του ίδιου οργανισμού-στην οποία απάντησαν 9000 επισκέπτες και 800 εκθέτες-το επίπεδο των επισκεπτών ήταν πολύ υψηλό. Παράλληλα, ο περισσότεροι εκθέτες αντιπροσώπευαν και συμμετείχαν με μικρές έως μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Το 61% των εκθετών απασχολούσε στην εταιρία του 1-99 εργαζομένους και μόνο το 18% είχε 100-499 εργαζόμενου.