ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ ΜΑΣ…

Τη φράση αυτή έλεγε, όπως όλοι θυμόμαστε, η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Μανταλένα», προσκαλώντας τον κόσμο να επιλέξει και να μπει στη δική της βάρκα.

Η ταινία αυτή του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου συνέβαλλε στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Αντίπαρο, όπου διαδραματίστηκε η υπόθεση της ταινίας, σύμφωνα με την εξαιρετική, γουστόζικη και «ταξιδιάρικη» ανάρτηση των AKS Hotels.

Η “Μανταλένα” έφερε τον πολιτισμό» Το φιλμ έκανε διάσημη την Αντίπαρο όπου έως τότε δεν είχε καν ηλεκτρικό ρεύμα. 

Όπως ήταν φυσικό, η ζωή στο νησί των Κυκλάδων ήταν ακόμη πρωτόγονη. Δεν θα αργούσε να πάρει τα πάνω της με το τεράστιο- για την εποχή- γεγονός ότι μια ελληνική ταινία με διάσημα ονόματα όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γυριζόταν εκεί. Τα γυρίσματα της «Μανταλένας» υπήρξαν σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της ζωής του τόπου.. Ο λόγος που επιλέχτηκε η Αντίπαρος ήταν η καταγωγή από το νησί του Γεωργίου Ρούσσου, που έγραψε το σενάριο της ταινίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ή Μανταλένα έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβαλ των Καννών το 1961.

Το σενάριο, είναι βασισμένο σε ένα αληθινό περιστατικό που είχε βιώσει ο συγγραφέας στα νιάτα του στην Αντίπαρο.«Στην ουσία, αυτό που ο Ρούσσος έκανε στη “Μανταλένα” ήταν μια καταγραφή της αληθινής ζωής του νησιού, η οποία παραμένει σχεδόν η ίδια ακόμη και σήμερα»

Όπως ήταν φυσικό, το γύρισμα της «Μανταλένας» στην Αντίπαρο σήμανε πολλά για τους κατοίκους οι οποίοι ούτε αυτοκίνητο είχαν ξαναδεί να κυκλοφορεί στους δρόμους του .

Ενα τζίπ της Φίνος Φιλμς ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που ήρθε ποτέ στην Αντίπαρο, για να γυρνούν όλο το νησί για τις ανάγκες της ταινίας. Ακόμα και το πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι που έγραψε την μουσική για την ταινία μεταφέρθηκε με εμπορικό καΐκι από το Κερατσίνι στην Αντίπαρο.

Η ταινία όντως βοήθησε πολύ το νησί γιατί όλοι οι κάτοικοί του δούλεψαν στη “Μανταλένα”» Στην Ελλάδα το φιλμ στην πρώτη προβολή του πλησίασε τις 200.000 εισιτήρια ενώ η διαδρομή του στο εξωτερικό έκανε γνωστή την Αντίπαρο σε πολύ κόσμο.«Από την επόμενη κιόλας χρονιά ο κόσμος που ερχόταν στην Αντίπαρο ήταν πολύς.

Ο κόσμος της Αντιπάρου άρχισε να νοικιάζει τα σπίτια του και έτσι σιγά-σιγά άρχισαν να κτίζονται ξενοδοχεία. Από τη “Μανταλένα ,ουσιαστικά, ξεκίνησε ο τουρισμός.

Η δημοτική αρχή της Αντιπάρου βράβευσε τους συντελεστές της ταινίας σε μια ειδική τιμητική εκδήλωση όπου παραβρέθηκαν όσοι ηθοποιοί ήταν εν ζωή έως τότε όπως: Ο Βασίλης Καίλας, η Καίτη Λαμπροπούλου, η Σμάρω Στεφανίδου και ο Σπύρος Καλογήρου.

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από το classicgreekcinema.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.