
Τη δέσμευση για συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους κρατικούς και τοπικούς φορείς που έχουν αρμοδιότητες στην Αθήνα προκειμένου να αλλάξει επί της ουσίας η εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας έχει δώσει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, επισημαίνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο Business Travel ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής Αλέξανδρος Βασιλικός. Μια δέσμευση η οποία όχι μόνο δεν είναι επιθυμητή αλλά κρίνεται αναγκαία καθώς η εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας έχει πληγεί σημαντικά έως καθοριστικά. Με αποτέλεσμα η πτώση του τζίρου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις- ενδεχομένως και σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους- να ξεπερνά, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, το 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ την τελευταία τριετία έχουν κλείσει 41 μονάδες στο κέντρο της Αθήνας.
Πέραν από την κριτική του τι γίνεται σωστά ή λάθος των ενεργειών είτε της κυβερνητικής είτε της τοπικής εξουσίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής (ΕΞΑ-Α) ξεκάθαρα τονίζει ότι θα πρέπει να αναλάβουν δράση και οι επιχειρηματίες, οι ξενοδόχοι. Επιδιώκοντας να δείξει στους decisions makers την πραγματική εικόνα της Αθήνας και να αναδείξει άφθαρτους και φρέσκους προορισμούς (Αγροσαρωνικός, παραλίες Αττικής) τους οποίους άλλωστε διαθέτει στο portfolio της η Αττική, η ΕΞΑ-Α πραγματοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως το Μάϊο του 2013 fam trips, με στόχο τι άλλο από το αλλάξει η εικόνα της Αθήνας, του λεκανοπεδίου Αττικής.
Παράλληλα, ο κ. Βασιλικός υποστηρίζει ότι ο φετινός στόχος μεταξύ άλλων συνίσταται στον περιορισμό των οικονομικών απωλειών των ξενοδοχείων στην Αττική και στην καταγραφή σταθεροποίησης. Με νόημα όμως δηλώνει ότι εάν δεν αλλάξει η κατάσταση φέτος, θα υπάρξουν και άλλα λουκέτα σε μονάδες. Ο ίδιος ωστόσο συμπληρώνει ότι θετικό στοιχείο είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Αθήνα, ξεκαθαρίζει ότι θα δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί κατάσταση αθέμιτου ανταγωνισμού, χαρακτηρίζει έργο πνοής για την Αττική το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο στην ολυμπιακή εγκατάσταση του τάε κβον ντο στη δημιουργία του οποίου θα όλοι θα πιστέψουμε «όταν θα μπουν μπουλντόζες».
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση στην Αθήνα το 2013;
Αυτή τη στιγμή η Αθήνα δεν παρουσιάζει θετικά δείγματα. Οι μήνες όμως που διανύουμε δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της σεζόν καθώς το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου καταγράφεται χαμηλή κίνηση και ως εκ τούτου δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό είτε θετικά είτε αρνητικά την πορεία μιας σεζόν. Πλην όμως δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μεγάλα events για την τρέχουσα χρονιά στην Αθήνα, γεγονός που για ένα αστικό κέντρο είναι οπωσδήποτε καθοριστικό για την πορεία της τουριστικής κίνησης. Θεωρούμε ότι εάν διατηρηθεί μια εικόνα όχι κακή της Αθήνας στα ΜΜΕ, θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη κίνηση φέτος από ότι πέρυσι.
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής προκειμένου να αλλάξει, να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή και το 2013 να είναι μια καλύτερη τουριστική χρονιά για τα μέλη της, σε σχέση με πέρυσι;
Οι ενέργειες στις οποίες έχουμε σαν Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής επικεντρωθεί αυτή τη στιγμή συνίσταται στο να δείξουμε στους ανθρώπους που πουλάνε Αθήνα, στους decision makers δηλαδή, ότι η ελληνική πρωτεύουσα και το λεκανοπέδιό της δεν είναι αυτό που προβάλλεται από τα είτε ελληνικά είτε ξένα ΜΜΕ- δυστυχώς έχει παγιωθεί μια πολύ αρνητική εικόνα. Θεωρούμε ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να προβάλλουμε θετικά πράγματα. Σε συνεργασία με αεροπορικές εταιρίες έχουμε διοργανώσει πάρα πολλά fam trips για την Αθήνα, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον στα κέντρα και στους προορισμούς που θεωρούμε άφθαρτους και φρέσκους όπως είναι ο Αργοσαρωνικός, οι παραλίες της Αττικής και βέβαια όλα τα κλασικά αξιοθέατα της Αθήνας. Με μια καινούρια χροιά, κατεύθυνση, νότα τους δείχνουμε πράγματα τα οποία ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι διαθέτει η Αθήνα και η Αττική, στοχεύοντας στο να αλλάξουμε λίγο την εικόνα της ευρύτερης περιοχής της ελληνικής πρωτεύουσας. Οι συμμετέχοντες σε αυτά τα fam trips τα οποία ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν το Μάιο έχουν φτάσει σε αριθμό τους 90 μεταξύ των οποίων είναι tour operators, δημοσιογράφοι κλπ. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ζήτηση από τους decision makers να έρθουν στα fam trips και να δουν την Αθήνα. Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων που υλοποιούνται σε άλλες χώρες θα έπρεπε να γίνεται από το ίδιο το κράτος,την περιφέρεια ή το δήμο. Αυτή τη στιγμή υστερούμε σε αυτό στην Αθήνα και θεωρούμε ότι συμπληρώνουμε ένα κενό που υπάρχει στην αγορά, διοργανώνοντας fam trips προκειμένου να αποκτήσουν μια πολύ καλύτερη εικόνα της Αθήνας οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτά.
Ποιο είναι το κονδύλι το οποίο δαπανάται για τη διοργάνωση των fam trips;
Μηδενικό. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να ωριμάσουμε. Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή και για τους επιχειρηματίες και για τα όργανα, τους φορείς που εκπροσωπούν. Θα πρέπει να καταλάβουμε και εμείς οι συνδικαλιστές ότι δεν αρκεί η κριτική του τι γίνεται σωστά ή τι γίνεται λάθος από την ηγεσία του τόπου είτε σε τοπικό είτε σε κυβερνητικό επίπεδο. Αφού ορισμένες δράσεις, ενέργειες κλπ. δεν υλοποιούνται ή δεν γίνονται σωστά, θα πρέπει να αναλάβουμε εμείς δράσεις. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε σήμερα να ξεμπλοκαριστούν κονδύλι διότι ξέρουμε τα προβλήματα που έχει η χώρα. Θα πρέπει εμείς να αναλάβουμε ορισμένα πράγματα. Δεν θέλω στην παρούσα φάση να αναφερθώ διεξοδικά στα fam trips γιατί θα γίνει επίσημη παρουσίαση αλλά αυτά που γίνονται, επιτυγχάνονται με μηδέν budget. Υλοποιούνται σε συνεργασία με άλλους φορείς είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό και ο καθένας βάζει αυτό που μπορεί. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο δίκτυο που έχει αναπτυχθεί το οποίο δεν κοστίζει τίποτα δεν κανέναν, παρά μόνο το κόστος της υπηρεσίας που προσφέρει.
Ποιο ποσοστό θα πιάσει ο δείκτης πληρότητας των αττικών ξενοδοχείων τη φετινή χρονιά;
Η Αθήνα δεν έχει καθόλου προκρατήσεις. Ευελπιστούμε στη σταθεροποίηση. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει υποστεί μια μείωση του τζίρου της τάξεως του 40% η οποία δεν είναι πλέον αντιμετωπίσιμη. Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευχαριστημένοι εάν σταματήσει η πτώση. Δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε περαιτέρω πτώση στον τζίρο είτε προέρχεται από την πληρότητα είτε από τη μέση τιμή-κυρίως από τη μέση τιμή προέρχεται γιατί η πληρότητα είναι πλέον πολύ χαμηλή. Αυτό που προσπαθούμε φέτος να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την απώλεια.
Υπάρχει βοήθεια από όλα τα εμπλεκόμενα με τον τουρισμό της Αττικής υπουργεία σε καίρια ζητήματα όπως αυτό της αστυνόμευσης;
Ναι και αναμένουμε να υλοποιηθεί η δέσμευση της υπουργού Τουρισμού ότι θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από την ίδια, το υπουργείο στο οποίο προΐσταται, συντονισμού των υπουργείων, των δήμων, της περιφέρειας- όλων δηλαδή που έχουν αρμοδιότητα στην Αθήνα- προκειμένου να καταφέρουμε να αλλάξουμε και επί της ουσίας την εικόνα της Αθήνας. Γιατί ιδιαίτερα το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, όσοι ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτό το ξέρουμε πολύ καλά ότι έχει εν γένει αδυναμίες και μάλιστα σοβαρές.
Πώς θα μπορούσατε να πείσετε τους ξενοδόχους να μην εγκαταλείψουν το κέντρο της Αθήνας;
Δεν χρειάζεται να τους πείσουμε. Όσοι μπορούν, συνεχίζουν και προσπαθούν να λειτουργούν τις μονάδες τους. Αξίζει ωστόσο να αναφέρω ότι την τελευταία τριετία έχουν κλείσει 41 ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο. Η πτώση του τζίρου που ξεπερνά το 40% δεν βιώσιμη. Πάρα πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να το παλέψουν και κλείνουν τη μονάδα τους. Θεωρώ ότι όλοι προσπαθούμε και φέτος να αντέξουμε και στην περίπτωση που στην τρέχουσα χρονιά καταγραφεί μια πολύ μεγάλη πτώση στην Αττική, φοβάμαι ότι το 40% μπορεί και να φαίνεται μικρό ποσοστό μείωσης στο τέλος της χρόνιας. Παράλληλα, την απόφαση κλεισίματος μιας μονάδας δεν την κοινοποιεί ο ξενοδόχος αλλά εάν δεν αλλάξει η εικόνα, προφανώς θα υπάρξουν και άλλα λουκέτα.
Πραγματοποιούνται επενδύσεις στην Αττική;
Το γεγονός ότι υλοποιούνται επενδύσεις στην Αττική είναι ένα θετικό στοιχεία. Π.χ. στο King George-(σημείωση:που έχει μισθώσει από την Eurobank η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία εταιρία Λάμψα)-στο πρώην Baby Grand το οποίο έχει περιέλθει σε Κυπρίους. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι υπάρχει μια προοπτική. Το θέμα όμως είναι ο χρονικός ορίζοντας αυτής της προοπτικής. Δεν πρέπει να είναι δεκαετίας, πρέπει άμεσα να ανατρέψουμε την εικόνα. Γιατί αλλιώς μπορεί να έρθουν και να τοποθετηθούν στην αγορά είτε Έλληνες είτε ξένοι παίκτες καθώς οι αξίες και οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές και επιλέγουν να διεισδύσουν με μια προοπτική δεκαετίας. Οι επενδυτές που βρίσκονται ήδη στην ξενοδοχιακή αγορά της Αττικής επένδυσαν με πολύ υψηλά κόστη σε μια προολυμπιακή περίοδο που δινόντουσαν πολλές υποσχέσεις για το τι θα γίνει και το πώς θα αναπτυχθεί ο προορισμός με τη διοργάνωση συνεδριακών, αθλητικών κλπ. events που ποτέ δεν έγιναν. Κουβαλάνε πολύ βαριές επενδύσεις σε μορφή κυρίως δανείων χωρίς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επομένως θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή ώστε να βοηθηθούν οι νέες επενδύσεις έτσι ώστε να μην δημιουργήσουν κατάσταση αθέμιτου ανταγωνισμού.
Μιας και αναφερθήκατε στα συνέδρια, υπάρχει εξέλιξη στο καίριο ζήτημα της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου της Αθήνας στην ολυμπιακή εγκατάσταση του Τάε Κβον Ντο, στη δημιουργία του οποίου στοχεύει το κοινοπρακτικό σχήμα που έχει συσταθεί και απαρτίζουν εταιρίες οι οποίες διαθέτουν ξενοδοχεία στην Αθήνα (Μεγάλη Βρετανία, Χίλτον, Ιντερκοντινένταλ, Μετροπόλιταν) και η Aegean Airlines, ενώ διαχειριστής φέρεται ότι θα είναι αγγλική εταιρία η οποία διαχειρίζεται συνεδριακά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Στηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των επιχειρηματιών που έχουν δημιουργήσει ένα cluster για να υλοποιήσουν αυτή την επένδυση. Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα τους βοηθήσει όσο μπορεί είτε μέσω της πρόσβασης σε κονδύλια του ΕΣΠΑ είτε σε όρους και ρυθμίσεις που θα χρειαστεί. Έτσι, θα μπορέσει να υπάρξει αυτό το έργο πνοής γα την Αττική. Χωρίς τέτοια έργα δεν πρόκειται να αλλάξει η Αθήνα. Για να το πω πιο απλά, θα πρέπει να μπει μπουλντόζα. Το 2004 και το 2006 δύο πρωθυπουργού της Ελλάδας εξήγγειλαν ότι μπαίνουν μπουλντόζες στο συνεδριακό. Θα πρέπει αυτό να γίνει.