ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ!

 

 

Μια θέση για το Κρητικό πρωινό, πλάι πλάι με τα φημισμένα Αγγλικό και Αμερικανικό, φιλοδοξούν παραγωγοί και ξενοδόχοι να «ανοίξουν» στους καταλόγους των ξενοδοχείων, προκειμένου να ενισχυθεί η κατανάλωση των τοπικών προϊόντων και, βέβαια, τα ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης να γίνουν γνωστά, στα πέρατα του κόσμου.

Στο πλαίσιο του 2ου φόρουμ προώθησης των Κρητικών προϊόντων, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, θα συναντηθούν εκπρόσωποι του τριτογενούς με τον πρωτογενή τομέα, το Σάββατο 2 Μαρτίου από τις 09:00 π.μ ως τις 21:00 μ.μ, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Το φόρουμ διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου. 

Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, με δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθούν περίπου 6.000-7.000 ραντεβού. Η λήξη υποβολής συμμετοχής εκ μέρους ενδιαφερόμενων εκπνέει αύριο, ενώ ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 80 ξενοδόχοι και 120 παραγωγοί.

Σε περίπτωση που το Κρητικό πρωινό καταφέρει να διεισδύσει στις επιλογές των τουριστών, αυτομάτως μιλάμε για μεγάλη κατανάλωση τοπικών προϊόντων:  44 εκ. αυγά, 1.000 τόνους λάδι, 600 τόνους μαρμελάδας, 800 τόνους αγγουριού, 1.000 τόνους ντομάτας.

Οι συναντήσεις μεταξύ ξενοδόχων και παραγωγών έχουν άλλη μία, λιγότερη απτή σκοπιμότητα: να βοηθήσουν στην εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα και οι αγρότες να φύγουν από το χωράφι και να σκεφτούν με ορίζντα την «καρδιά» του τουρισμού

Παράλληλα ανακοινώθηκε η συνεργασία με την Παγκρήτια Τράπεζα, που προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό από την παραγωγή ως την εξόφληση από τον ξενοδόχο παρουσίασε ένα πρόγραμμα για πιστοποιημένα ξενοδοχεία, προκειμένου από ένα ποσό παραγγελίας και πάνω, να προεξοφλούνται οι επιταγές.

Η νέα πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης και της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου θα περιλαμβάνει:

• Απευθείας συναντήσεις παραγωγών και μεταποιητών με ξενοδόχους και υπεύθυνους αγορών ξενοδοχείων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
• Έκθεση προϊόντων στην αίθουσα ΚΑΡΟΥΖΟΥ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
• Γευστική δοκιμή των προϊόντων
• Παρουσίαση παρασκευής και σύστασης του Κρητικού πρωινού.

« Η πρώτη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρυσι είχε σημαντικά αποτελέσματα γιατί δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν την κρητική διατροφή και στους αγρότες και τυποποιητές της περιοχής μας να καταλάβουν την αξία της παραγωγής τους  και ν’ αποκτήσουν εξωστρέφεια διεκδικώντας μερίδιο στην τοπική τουριστική αγορά», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης στη διάρκεια συνέντευξης τύπους που παραχωρήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο κ.  Αλιφιεράκης ανακοίνωσε επίσης ότι οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θ’  αναλάβουν να καλύψουν – κατόπιν αξιολόγησης – το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί ενδεχομένως να δημιουργηθεί από την παράδοση των προϊόντων στα ξενοδοχεία μέχρι την πληρωμή των παραγωγών/μεταποιητών.

Όπως διευκρίνισε ο Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι ο παραγωγός, θα μπορεί να εισπράξει τα χρήματά του, αμέσως μετά την πώληση των προϊόντων του σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία».

Επιδίωξη των διοργανωτών είναι επίσης να καθιερωθεί στα ξενοδοχεία του νησιού το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», το οποίο θα περιλαμβάνει κρητικά προϊόντα, αντί για τα καθιερωμένα διεθνή και για το λόγο αυτό θα υπογραφεί τοπικό σύμφωνο μεταξύ παραγωγών και πιστοποιημένων ξενοδοχείων, όπως επισήμανε ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Ανδρέας Μεταξάς. «Πέρυσι έγιναν συμφωνίες με παραγωγούς, που έφεραν πιο κοντά τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. Γνωριστήκαμε μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές. Τώρα θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε και στο πρωινό που είναι το κύριο γεύμα των τουριστών», τόνισε ο κ. Μεταξάς.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου κατά τις περσινές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες σε προϊόντα όπως βρώσιμη ελιά σαλιγκάρια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, τσικουδιά, ρακόμελο, λαχανικά και φρούτα, ενώ δεδομένων των προβλέψεων για αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος, αναμένεται αύξηση της ζήτησης κρητικών προϊόντων.

Οι νέες συναντήσεις ξενοδόχων, διευθυντών / υπεύθυνων προμηθειών ξενοδοχείων της Κρήτης και παραγωγών / μεταποιητών κρητικών προϊόντων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Μαρτίου από τις 09:00 το πρωί έως τις  09:00 το βράδυ και θα περιλαμβάνουν, αποκλειστικά και μόνο, προκαθορισμένες κατ’ ίδιαν συναντήσεις εξάλεπτης διάρκειας.

Η  διαδικασία δήλωσης συμμετοχής, ολοκληρώνεται  αύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα κατά την οποία παραγωγοί και μεταποιητές θα πρέπει να έχουν αποστείλει και τα προϊόντα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στο Foroum θα έχουν τη δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ στάθμευσης των οχημάτων τους στους χώρους του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ).

Το δεύτερο Παγκρήτιο Forum στηρίζει  η Περιφέρεια Κρήτης, και οι  ακόλουθοι φορείς:

• Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ)
• ΓΕΩΤ.Ε.Ε – Παράρτημα Κρήτης,
• Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων,
• Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα
• Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
• Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης,
• Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης,
• Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου,
• Ανοιχτή Σύμπραξη Τουριστικής Ανάπτυξης Κρήτης
• Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης
• Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών & λοιπού προσωπικού κουζίνας

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο Ηρακλείου:  Μιχάλης Καθαράκης, τηλ: 2810 344738 e-mail: katharak@katartisi.gr, και Έφη Κουτεντάκη, τηλ: 2810 302731 e-mail: koutentaki@katartisi.gr.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.