ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Χωρίς δεύτερη σκέψη οι περισσότεροι θα απαντούσαμε «ο τουρισμός» γνωρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί έναν από τους λίγους κερδοφόρους και άκρως εξωστρεφείς τομείς της χώρας, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και με τα άμεσα τουριστικά έσοδα να ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ τα οποία αναμένεται ότι την τρέχουσα σεζόν θα «εκτοξευτούν» σε μεγαλύτερο νούμερο. Θα πρέπει ωστόσο να έχουμε υπόψη ότι η συγκεκριμένη είδηση αφορά και εξετάζει ποια είναι τα εξαγώγιμα προϊόντα τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή για κάθε χώρα.

Έτσι, η Ελλάδα ανήκει στη «πράσινη ομάδα» μαζί με κάποιες χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Γροιλανδία. Οι «πράσινες» χώρες στηρίζονται κατά βάση σε εξαγωγή τροφίμων και ποτών. Ενώ σε άλλες χώρες διευκρινίζεται το συγκεκριμένο είδος τροφίμων που αποτελεί τη βασική πηγή εξόδων τους, στην Ελλάδα η περιγραφή περιορίζεται στο «Τρόφιμα και ποτά». (Σημείωση Business Travel: Μήπως ήγγικεν η ώρα να υπάρξουν στοχευμένες πρωτοβουλίες- δράσεις ενέργειες για την προβολή και προώθηση του ελληνικού τουρισμού σε αλληλουχία και σύνδεση με τον πλούτο των παραγόμενων προϊόντων και ποτών στη χώρα μας;)

Συλλέγοντας στοιχεία από το CIA Factbook και χωρίζοντας σε εννιά βασικές κατηγορίες τα εξαγώγιμα προϊόντα που αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος σε κάθε χώρα, το Globalpost.com κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολύ ιδιαίτερο χάρτη. Από την πολύχρωμη υφήλιο μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για τις κύριες πηγές εσόδων κάθε χώρας, αλλά και να καταλάβει τις τεράστιες διαφορές που επικρατούν σε κάθε ήπειρο.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο σε έκταση μέρος του κόσμου εξάγει είτε κάποια μορφή πετρελαίου είτε φυσικό αέριο. Στην Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία αλλά και το βόρειο κομμάτι της Αφρικής, οι κύριες πηγές εσόδων προέρχονται από τα «προικισμένα» εδάφη που φιλοξενούν αρκετά κοιτάσματα.

Από την άλλη, η Ευρώπη έχει διαφορετικό τρόπο να… γεμίζει τα ταμεία της, εξάγοντας σε συντριπτικό βαθμό μηχανήματα πάσης φύσεως αλλά και μέσα μεταφοράς. Σχεδόν όλο το δυτικό της κομμάτι, πλην του Βελγίου που εξάγει πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά και της Πορτογαλίας που στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, αποταμιεύει μέσω της εξαγωγής μηχανημάτων, μηχανών και μέσων μεταφοράς. Το κομμάτι των Βλακανίων είναι το μόνο που διαφέρει, με τις χώρες που το απαρτίζουν να στηρίζονται κυρίως σε εξαγωγές φυσικών πόρων και είδη ένδυσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μοναδικές χώρες που στηρίζονται στη παραγωγή αμιγώς τεχνολογικών ηλεκτρονικών προϊόντων είναι οι Η.Π.Α, η Κίνα, η Ιαπωνία αλλά και η Φινλανδία. Εντύπωση κάνει και η Μιανμάρ, μια χώρα όχι και τόσο διάσημη, που είναι όμως η μοναδική που στηρίζει την οικονομία της στην εξαγωγή ξύλου.

Δείτε αναλυτικά το παγκόσμιο χάρτη των εξαγώγιμων προϊόντων χωρισμένο σε ηπείρους:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.