ENAΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ!

Σε έναν εξαιρετικά απαιτητικό διαγωνισμό φωτογραφίας, World Bird Photo Contest 2014, που διοργάνωσαν για δεύτερη φορά οι εκδόσεις Lynx Edicions, κέρδισε την πρώτη θέση ο Έλληνας Νίκος Φωκάς.

Καμιά φορά η τύχη μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για να διακριθεί κανείς σε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό υψηλού επιπέδου όπου όλα κρίνονται στην λεπτομέρεια. Όμως από μόνη της δεν είναι ποτέ αρκετή και στην περίπτωση του φωτογράφου Νίκου Φωκά φαίνεται ότι δεν είχε παρά τον τελευταίο λόγο.

Ο Νίκος Φωκάς είναι ο νικητής του παγκόσμιου διαγωνισμού φωτογραφίας πουλιών,World Bird Photo Contest 2014, που διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά οι εκδόσεις Lynx Edicions και αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα ότι τα πάντα γύρω μας μπορούν να αποτελούν σπουδαίες πηγές έμπνευσης, να ενεργοποιήσουν τη φαντασία μας και να μας ταξιδέψουν σε άγνωστα, ενδιαφέροντα μονοπάτια.

Στον Νίκο, το πάθος για τη φωτογραφία γεννήθηκε όταν κάποια χρόνια πριν, παρατηρούσε τα πουλιά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” όπου και εργάζεται ως περιβαλλοντολόγος.

Η φωτογραφία, που χάρισε τη νίκη στον Έλληνα φωτογράφο, απεικονίζει ένα στακτοπετροχελίδονο (αλλιώς ωχροσταχτάρα ή Apus pallidus ή Pallid Swift), ένα αποδημητικό είδος, το οποίο περνά σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του πετώντας. Αυτό, άλλωστε, υπονοεί και η επιστημονική ονομασία του, που προέρχεται από την αρχαία ελληνική άπους, Apous, που σημαίνει «χωρίς πόδια».

Για τη βραβευμένη φωτογραφία, χρειάστηκε μία προσεκτική προετοιμασία δύο χρόνων, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ, το εντυπωσιακό αποτέλεσμα προήλθε ύστερα από 3000 δοκιμές, επιβεβαιώνοντας ότι η φωτογράφιση των πουλιών είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία που απαιτεί αμέτρητες ώρες δουλειάς και μελέτη για το είδος που πρόκειται να φωτογραφίσεις. Ο Νίκος μελετώντας το συγκεκριμένο πουλί παρατήρησε ότι αυτά τα πουλιά πλησιάζουν πολύ κοντά στο νερό αναζητώντας έντομα για τροφή. Ως μέρος για τη λήψη της φωτογραφίας επιλέχθηκαν τα Σπάτα όπου και στήθηκε προκειμένου να πετύχει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Όσον αφορά στους όρους του διαγωνισμού, οι κριτές δεν δέχονται φωτογραφίες που έχουν δεχτεί μεγάλη επεξεργασία, ενώ για την έγκυρη συμμετοχή ήταν απαραίτητη και η αποστολή της πρωτότυπης φωτογραφίας. Το δευτερο βραβείο κέρδισε η Laetitia Guichard  από την Γαλλία, το τρίτο ο Bence Mate  από την Ουγγαρία, δόθηκαν 10 τιμητικοί έπαινοι, 5 ειδικά βραβεία και για πρώτη φορά βραβείο video clip.

Ο Νίκος Φωκάς διατηρεί και το δικό του προσωπικό blog ( http://nikosfokas-photography.blogspot.gr) όπου μπορείτε να απολαύσετε μερικές ακόμα εξαιρετικές φωτογραφίες του.

Ο διαγωνισμός θεωρείται ο πιο σημαντικός διαγωνισμός φωτογραφίας πουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει σκοπό να ενθαρρύνει και να διαδόσει τη γνώση για τα πουλιά ενώ την ίδια στιγμή ευελπιστεί σε δημιουργικές και εμπνευσμένες φωτογραφίες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο δίαυλος φωτογραφικής επικοινωνίας μεταξύ των πουλιών και των ανθρώπων, επιμένει ότι η επεξεργασία των φωτογραφιών θα πρέπει να αποφεύγεται.

 

 

 

Πηγή: pathfinder.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.