ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΦΟΡΟ;

Πτήση Ντίσελντορφ – Φρανκφούρτη: Στο ποσό των 7 ευρώ ανέρχεται ο ειδικός αεροπορικός φόρος που βαρύνει επιβάτες, αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει για τη νομιμότητά του.

Πρόκειται για ένα δισ. ευρώ, για τον ανταγωνισμό των αεροπορικών εταιρειών, για την επιβίωση των μικρότερων αεροδρομίων: εν συντομία για τον αεροπορικό φόρο. Κάθε φορά που ένα αεροπλάνο απογειώνεται από τη Γερμανία ρέει χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Ο αεροπορικός φόρος που εισήχθη το 2011 δεν είχε στόχο να στρέψει τους ταξιδιώτες στα τρένα ή να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε οικολογικά θέματα, αλλά να ενισχύσει τον κρατικό προϋπολογισμό. Από τότε για τις κοντινές αποστάσεις επιβάλλεται ένας φόρος 7,5 ευρώ ανά εισιτήριο, για τις μεσαίες 23,43 ευρώ και για τις μακρινές αποστάσεις 42,18 ευρώ. Το τελικό άθροισμα υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Ο φόρος είναι πολύ υψηλός, ισχυρίζονται αεροπορικές εταιρείες, συνδικάτα και αεροδρόμια. Σε πολλές γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιβάλλεται αυτός ο φόρος, με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε αυτά τα αεροδρόμια.

Παράπονα και από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες όπως την Ryanair Παράπονα και από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες όπως την Ryanair

Το πόσο πολύ επηρεάζει τα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα. Η Lufthansa, η Air Berlin, η Condor και η Tuifly πλήρωσαν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Το άλλο μισό το πλήρωσαν οι δεκάδες άλλες ξένες αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα γερμανικά αεροδρόμια.

Επικρίσεις από τις αεροπορικές εταιρείες

Η Lufthansa είχε κέρδη το 2013 σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ και τα μισά από αυτά δαπανήθηκαν στον αεροπορικό φόρο. Κριτική, όμως, ασκείται και από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι, ο οποίος ζητεί την κατάργηση του φόρου, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ευνοηθεί ο τουρισμός. Κατά την άποψη του, στο αεροδρόμιο Frankfurt Hahn, που είναι η βάση της Ryanair στη Γερμανία, ο αριθμός των τουριστών θα διπλασιαζόταν τα επόμενα χρόνια. Από δύο εκατομμύρια θα έφθανε τα τέσσερα.

 Η Lufthansa, η Air Berlin, η Condor και η Tuifly πλήρωσαν μισό δισεκατομμύριο ευρώ Η Lufthansa, η Air Berlin, η Condor και η Tuifly πλήρωσαν μισό δισεκατομμύριο ευρώ

Πολλά τοπικά αεροδρόμια κάνουν προσπάθειες να επιβιώσουν. Κατά του φόρου προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο το κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, στο οποίο ανήκει το αεροδρόμιου του Hahn. Το 2011 εξαιτίας του υψηλού φόρου μειώθηκε ο αριθμός των επιβατών στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο κατά 17,2 %, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το κρατίδιο να προβαίνει σε επιδοτήσεις, οι οποίες σε τελική ανάλυση είναι χρήματα των φορολογουμένων. Το κρατίδιο προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο για να εξεταστεί η νομιμότητα της επιβολής αυτού του φόρου.

Η εξέταση της προσφυγής ξεκίνησε χθες, Τρίτη, στο δικαστήριο και η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την επιβολή του φόρου, λέγοντας πως από το 2011 που εισήχθη δεν παρατηρήθηκαν κάποιες αρνητικές συνέπειες.

Το 1970 πέταξαν στη Γερμανία 36 εκατομμύρια επιβάτες και το 2013, 203 εκατομμύρια.

 

 

Πηγή: DW

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.