ΑΡΗΣ ΜΟΡΦΩΠΟΣ: ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΩ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ IBEROSTAR

AM

 Σε προκαταρκτικές συζητήσεις με 4-5 πολυτελή ξενοδοχεία που λειτουργούν είτε κατασκευάζονται στην παρούσα φάση ή ακόμα πρόκειται να δημιουργηθούν στους τρεις δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς βρίσκεται η Iberostar Ελλάδας. Τη σημαντική αυτή πτυχή, για τον ελληνικό τουρισμό, αναδεικνύει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο blog ΒΤ o Expansion Manager της Iberostar Ελλάδας Άρης Μορφωπός ο οποίος αποκαλύπτει ότι «οι εν λόγω συζητήσεις θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία έως το 2016». Ο κ. Μορφωπός που είναι παράλληλα ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής ξενοδοχειακής αλυσίδας στη χώρα μας επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον της Iberostar στρέφεται στην Κρήτη, στη Ρόδο και στην Κω καθώς «τα έσοδα που αποφέρουν τα νησιά μας ήταν και είναι ακόμα ιδιαίτερα ελκυστικά». Ωστόσο ο Expansion Manager της Iberostar Ελλάδας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διείσδυσης της πολυεθνικής ξενοδοχειακής αλυσίδας σε άλλους νησιώτικους ή μη ελληνικούς προορισμούς (π.χ. Χαλκιδική) ή ακόμα και σύναψης συμφωνίας με city boutique hotel και δη ιστορικό, εφόσον παρουσιαστούν ευκαιρίες. Δεν θα πρέπει άλλωστε να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η Iberostar Hotels & Resorts έχει διεισδύσει εδώ και λίγα χρόνια στην αγορά των city hotels και στο portfolio της συγκαταλέγεται και το ιστορικό ξενοδοχείο Iberostar Grand Budapest Hotel στη Βουδαπέστη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μορφωπός τονίζει κατηγορηματικά ότι οι συμφωνίες που θα συναφθούν με τα ξενοδοχεία που θα αποκτήσουν την ταυτότητα του μέλους στο δίκτυο της Iberostar Ελλάδας θα είναι τύπου μίσθωσης και ανάληψης του management, αποκλείοντας τη μορφή συνεργασίας franchise. Ο λόγος έγκειται «στον αδιαπραγμάτευτο για τη Iberostar Hotels & Resorts όρο της ποιότητας που πληρούν τα ξενοδοχεία στα οποία η Iberostar αναλαμβάνει το management ή μισθώνει, σε αντίθεση με τις franchisee μονάδες», εξηγεί σχετικά.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι ο ιδιοκτήτης της ισπανικής εταιρίας Miguel Fluxa τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στα ελληνικά νησιά και θεωρεί ότι η Ελλάδα εντάσσεται σε έναν από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς παγκοσμίως. Έτσι δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση γιατί η Iberostar Hotel & Resorts επιδιώκει να ενδυναμώσει την παρουσία της στη χώρα μας στην παρούσα δυσχερή οικονομική κατάστασης της Ελλάδας. Όπως άλλωστε με νόημα σημειώνει ο κ. Μορφωπός «η ρόδα έχει πια αρχίσει να γυρίζει».

Βusiness Travel. Για ποιους λόγους η πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα Iberostar Hotels & Resorts επιδιώκει να ενδυναμώσει την παρουσία της στην Ελλάδα και δεν έχει αποτραπεί από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας;

Άρης Μορφωπός. Η εταιρία με παρουσία στη χώρα μας από το 1999, πέρα από την αδυναμία στα Ελληνικά τοπία που τρέφει ο ιδιοκτήτης της κος Φλουσά, θεωρεί ότι η Ελλάδα εντάσσεται σε έναν από τους πιο ποιοτικούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Με ιδιαίτερη αδυναμία στα νησιά μας, η Iberostar Hotels & Resorts είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει στο πορτφόλιο της μονάδες της χώρα μας. Για μας, παράγοντες που καθιστούν αναγκαία την παρουσία μας στην Ελλάδα είναι η ποιότητα των υπηρεσιών, η φυσική ομορφιά των τουριστικών προορισμών, ο φιλόξενος χαρακτήρας του Έλληνα και φυσικά οι πανέμορφες παραλίες. Από καθαρά επιχειρηματικής άποψης, τα έσοδα που αποφέρουν τα νησιά μας όπως για παράδειγμα η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, ήταν και είναι ακόμα ιδιαίτερα ελκυστικά.

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες που απολαμβάνει ένας ξένος στην Ελλάδα, τα γράφημα της ποιότητας έχει ανεβεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ταξιδεύοντας σε άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, μένοντας σε ξενοδοχεία, πηγαίνοντας σε καφετέριες, σε μπαρ, σε μουσεία, συγκρίνει κανείς υπηρεσίες αλλά και συμπεριφορές, και βλέπει πόσο ψηλά έχουμε θέσει τον πήχη και πόσο περήφανοι μπορούμε να είμαστε γι’ αυτό που σήμερα προσφέρουμε. Ήμουν πάντα της άποψης ότι μία «ζεστή καλημέρα» μπορεί να κάνει τη διαφορά, και αυτό το έχουμε.

Φυσικά, στόχος της κάθε επιχείρησης είναι η κερδοφορία. Χωρίς όμως τα παραπάνω είναι δύσκολο. Για να το θέσω αλλιώς, τα παραπάνω στοιχεία που ανέφερα είναι αυτά που συνθέτουν μια win-win κατάσταση για όλους. Την εταιρία, τον εκάστοτε ιδιοκτήτη, το εργατικό προσωπικό του συνεργαζόμενου ξενοδοχείου, ακόμα και του ίδιου του τόπου, αν δούμε την παροχή πολύ ποιοτικών υπηρεσιών ως πιθανή αναβάθμιση μια ολόκληρης περιοχής.

Νομίζω με αυτά απαντώ και στα δύο σκέλη της ερώτησης. Με κρίση ή χωρίς κρίση, εφόσον θεωρείς ότι έχεις ένα ποιοτικό και κερδοφόρο πρόγραμμα και θες να είσαι σωστός απέναντι στην επιχειρηματική ιστορία σου, στο πελατολόγιο και τη φήμη σου σαν πολυεθνική, βάζεις τα πράγματα κάτω και παίρνεις αποφάσεις, άλλοτε εύκολες και άλλοτε δύσκολες. Αυτές οι αποφάσεις στην δικιά μας περίπτωση, δικαίωσαν εμάς που θεωρούμε την Ελλάδα μοναδικό προορισμό, γιατί μπορεί να περάσαμε τουριστικά (και μη) 3-4 δύσκολα χρόνια, αλλά η ρόδα έχει πια αρχίσει να γυρίζει.
 Σε υγιείς βάσεις η παρουσία της Iberostar στην Ελλάδα

Β.Τ. Σε ποιους άξονες κινείται το σχέδιο περαιτέρω ανάπτυξης της Iberostar Ελλάδας στη χώρα; Πόσα ξενοδοχεία θα εντάξει στο portfolio της τα επόμενα χρόνια;

Α.Μ. Δυστυχώς ζήσαμε όπως ανέφερα και προηγουμένως δύσκολες σεζόν κατά την περίοδο της κρίσης. Θυμάμαι το 2009, περί τα τέλη του Σεπτέμβρη, ένα βράδυ στο γραφείο μου να ακούω στις ειδήσεις να μιλάνε για την επερχόμενη τραπεζική κρίση και αναρωτιόμουν τι έρχεται «αύριο». Αυτό το «αύριο» λοιπόν έφερε τα πάνω κάτω στα ίδια τα ξενοδοχεία σαν επιχειρήσεις, αλλά και σε ξενοδοχειακούς ομίλους αφού είδαν τις μονάδες να υποφέρουν από πληρότητα και έσοδα, να έχουν προβλήματα με τράπεζες, με απλήρωτο προσωπικό, θέματα με προμηθευτές, πράκτορες, κλπ. Έχω την εντύπωση πως παρόλο που βλέπουμε μια ανάκαμψη στον τουρισμό αρχής γενομένης από το 2014 κανείς δε μπορεί με σιγουριά να πει τι μέλλει γενέσθαι. Ποιος άλλωστε περίμενε τη μία χρεοκοπία μετά την άλλη των Ρώσων πρακτόρων φέτος; Ποιος μπορεί να πει που θα οδηγήσει αυτό και τι άλλο μπορεί να συμβεί το 2015, 2016, κλπ.; Με γνώμονα αυτό το σκεπτικό, η Iberostar Hotels & Resorts αναζητά να έχει παρουσία στην Ελλάδα πάνω σε υγιείς βάσεις που να εξασφαλίζουν σωστή παρουσία (κερδοφορία, ποιότητα υπηρεσιών) για τα επόμενα χρόνια. Δεν έχουμε όριο σε αυτή την αναζήτηση, μπορεί δηλαδή να έχουμε 2 ή 5 ή 7 μονάδες στην επόμενη πενταετία ή δεκαετία, αρκεί να πληρούν ορισμένα κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται η σωστή και ποιοτική παρουσία της εταιρίας αυτής στη χώρα μας.

Τέλος να αναφέρω ότι αποκλείοντας τη μορφή συνεργασίας τύπου franchise, η Iberostar επικεντρώνεται στις συμβάσεις τύπου rental και management, θεωρώντας ότι αυτά είναι τα μοντέλα που καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τόσο της ίδιας όσο και του εκάστοτε συνεργάτη ξενοδόχου.

Τα υποψήφια μέλη της Iberostar Ελλάδας

Β.Τ. Ποια είναι τα κριτήρια που θέτετε ώστε ένα ξενοδοχείο να γίνει μέλος της Iberostar Ελλάδας;

Α.Μ. Η Iberostar αναζητά συνεργάτες. Ας βάλουμε κατά μέρος προς στιγμήν τα τυπικά κριτήρια μιας πολυεθνικής και ας δούμε τι σημαίνει καλή συνεργασία σε γενικότερο επίπεδο. Συνεργασία για μας σημαίνει καταρχήν ειλικρίνεια, ευπρέπεια, σημαίνει σεβασμός. Σημαίνει να μπορώ να δημιουργώ ένα τέτοιο περιβάλλον για τον εργαζόμενο, το οποίο θα προωθεί την ευγένεια, το χαμόγελο, τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στον πελάτη και που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον ιδιοκτήτη μιας ξενοδοχειακής μονάδας ο οποίος θέλει να βλέπει το προϊόν του, το «σπίτι του», να διαπρέπει.

Από εκεί και πέρα, οι συνεργασίες στις οποίες επικεντρωνόμαστε σε ότι αφορά καθαρά hardware είναι αποκλειστικά σε 4 και 5 αστέρων μονάδες, οπωσδήποτε πάνω στην παραλία. Παλαιότερα ή πιο καινούρια δεν έχει τόσο σημασία αφού κοιτάμε πότε ανακαινίστηκε, πότε «φρεσκαρίστηκε» κλπ. Ένα παλιότερο ξενοδοχείο, προσφάτως ανακαινισμένο μπορεί να δίνει μια πιο όμορφη και ξεχωριστή αύρα από ένα σχετικά καινούριο αλλά «παρατημένο» προϊόν. Είναι ζητούμενο λοιπόν να είναι σε καλή κατάσταση, ή να υπάρχει πλάνο μικρής ή μεγάλης ανακαίνισης σε περίπτωση που οι καταστάσεις το επιβάλλουν. Φυσικά, όσο περισσότερες κλίνες τόσο το καλύτερο, χωρίς όμως να αποκλείουμε και μικρότερες μονάδες οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερο boutique και οι οποίες μπορούν να αποφέρουν κέρδη ισάξια με αυτά μεγαλύτερων καταλυμάτων.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που κατασκευάζουν ή πρόκειται να κατασκευάσουν νέες μονάδες και οι οποίοι για διάφορους λόγους επιθυμούν να αναθέσουν τη διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρίες όπως η Iberostar Hotels & Resorts. Αυτές οι περιπτώσεις είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσες αφού μια φρέσκια μονάδα που δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, μπορείς σαν πολυεθνική με το know-how και τα πολύ αυστηρά στάνταρντ ποιότητας, να την «πλάσεις» σωστά από το μηδέν, ούτως ώστε να έχεις δημιουργήσει μια άκρως ανταγωνιστική μονάδα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε προκαταρκτικές συνομιλίες με τέτοιες περιπτώσεις, για το 2016.

 

Η επίτευξη οικονομικών και ποιοτικών αποτελεσμάτων στο «DNA» της Iberostar

Β.Τ. Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει το ξενοδοχείο- μέλος της πολυεθνικής ξενοδοχειακής αλυσίδας;

Α.Μ. Για τα οφέλη που αποκομίζει ο επιχειρηματίας που αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί μας θα μπορούσα να μιλάω ώρες. Γιατί πέρα από την κερδοφορία που είναι το προφανές, υπάρχουν και άλλα στατικά οφέλη τα οποία μένουν στον επιχειρηματία και στο ξενοδοχείο του ακόμα και μετά τη λύση μιας πενταετούς ή δεκαετούς σύμβασης.

Έχοντας παρουσία 80 χρόνια στα τουριστικά δρώμενα με πάνω από 100 ξενοδοχεία σε 19 χώρες, καθιστά βέβαιο ότι αν μη τι άλλο η εμπειρία, το knowhow, η πίεση και η διάθεση για ποιότητα αλλά και για αποτελέσματα οικονομικά και ποιοτικά, είναι στο DNA μας και εφαρμόζεται αδιάλειπτα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μία ολόκληρη ομάδα αφιερώνεται στη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών του ξενοδοχείου, σε σεμινάρια στα κεντρικά μας στη Μαγιόρκα αλλά και στο χώρο του ξενοδοχείου, κυρίως στη γαστρονομία και το σέρβις. Αυτοί είναι και οι βασικοί πυλώνες της λειτουργίας μιας μονάδας Iberostar.

Να πω εδώ ότι είμαστε πολύ περήφανοι, πέρα από τα ετήσια σεμινάρια στην Τενερίφη για τους Μαιτρ, τους Ανιματέρ και άλλες ειδικότητες των ξενοδοχείων μας, για το εξειδικευμένο σεμινάριο της κουζίνας στο οποίο συμμετέχουν διάσημοι Σεφ από όλο τον κόσμο, μερικοί με δικά τους εστιατόρια που έχουν αστέρια Michelin, για να διδάξουν και να συζητήσουν για καινοτομίες και ιδέες που προωθούν καλύτερα το γαστρονομικό μας προϊόν, απευθείας στο προσωπικό των μονάδων μας. Αυτά τα ιδιαίτερα σεμινάρια αποτελούν κορωνίδα της δέσμευσης για διαρκή εκμάθηση και περιλαμβάνουν εκτός από διαλέξεις με δυναμική συμμετοχή των Σεφ μας, «σχολείο» εξειδικευμένων θεμάτων για μπουφέ, α λα καρτ, διεθνείς κουζίνες, σωστούς χρόνους και τρόπους μαγειρέματος, κ.α.

Μαζί με την καθοδήγηση για την καλή λειτουργία της μονάδας από την ομάδα του Operation, έχουμε και την ομάδα των πωλήσεων, η οποία με ένα μεγάλο κέντρο επιχειρήσεων την Μαγιόρκα, το οποίο βέβαια προεκτείνεται με ανθρώπινο δυναμικό σε κάθε χώρα όπου λειτουργεί η εταιρία, φυσικά και στη χώρα μας, δουλεύει ασταμάτητα, με σύστημα και σαφές πλάνο για την καλύτερη δυνατή πληρότητα της συνεργαζόμενης μονάδας. Με διαρκή παρακολούθηση της πληρότητας του ξενοδοχείου, σε αυτό το θέμα υπάρχει μια τεράστια δυναμική και εγρήγορση. Η φιλοσοφία εδώ είναι να ξέρουν οι πωλήσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει στο ξενοδοχείο και να παρεμβαίνουν άμεσα (σε ξενοδοχείο αλλά και πράκτορες) με στόχο τη μεγιστοποίηση των εσόδων.

Επίσης να αναφέρω ότι ένα τεράστιο κομμάτι στα ξενοδοχεία για εμάς είναι και το κομμάτι της συντήρησης. Σε αυτό η Iberostar δίνει ιδιαίτερη σημασία και πέρα από το προσυπολογιζόμενο κόστος συντήρησης το οποίο καλύπτει κάθε τεχνική ανάγκη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποδεχόμαστε εξειδικευμένους τεχνικούς από στην Ισπανία οι οποίοι έρχονται να ελέγξουν, να βοηθήσουν και να λύσουν μαζί με την τεχνική ομάδα του ξενοδοχείου τα όποια θέματα – προβλήματα.

Έτσι έχουμε επιγραμματικά:

Σταδιακή αύξηση τιμών άρα και εσόδων από τα συμβόλαια με τους πράκτορες. Μη ξεχνάμε ότι βασικοί συνεργάτες της Iberostar είναι όλοι οι μεγάλοι παίκτες στην Ευρώπη (Thomas Cook, TUI, κλπ.). Παράλληλα, εισαγωγή του ξενοδοχείου σε ένα διευρυμένο πελατολόγιο αφού δεν αποκλείεται κανένας πράκτορας και καμία αγορά.

Μαζί με την αύξηση των εσόδων αποσκοπούμε και στη μείωση κόστους λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα, η οποία επιτυγχάνεται από τον πρώτο κιόλας χρόνο συνεργασίας.

Αναβάθμιση ποιότητας σε όλα τα τμήματα και όλους τους τομείς, ειδικά σε γαστρονομία, σέρβις, μέσω στάνταρντ ποιότητας τα οποία ελέγχονται καθημερινά και σεμινάρια όπως ανέφερα παραπάνω. (Εδώ πρέπει να πω, ότι αν σας δείξω το inbox ενός διευθυντή που εργάζεται για ξενοδοχείο της Iberostar θα εκπλαγείτε με τον όγκο των emails που έχει να κάνει με τα θέματα διασφάλισης ποιότητας και ικανοποίησης του πελάτη).

Ξεκάθαρος στόχος για υψηλή ποιοτική διάκριση με ερωτηματολόγια και με αυστηρή παρακολούθηση αυτών αλλά και των στόχων των τμημάτων του ξενοδοχείου με follow-up. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μονάδες της Iberostar έχουν υψηλότατα ποσοστά στις σελίδες σχολιασμού ποιότητας ξενοδοχείων όπως Τripadvisor, Holidaycheck, Booking.com, Zoover, κλπ.

Δυναμική προώθηση του ξενοδοχείου μέσω της ιστοσελίδας της Iberostar www.iberostar.com, της μπροσούρας η οποία υπάρχει στα γραφεία σχεδόν όλων των πρακτόρων όλης της Ευρώπης (και όχι μόνο), και μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης στα οποία η εταιρία μας διατηρεί πολλαπλά προφίλ σε πολλές γλώσσες και ανανεώνει συνεχώς το περιεχόμενο, ώστε να παρέχει στον κάθε ενδιαφερόμενο συνεχώς νέες εμπειρίες χρήσης. Μερικά παραδείγματα είναι Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Google plus, Youtube, Linkedin, κλπ.

Θα έλεγα κλείνοντας αυτό το θέμα, ότι με 22.000 υπαλλήλους, 67.000 κλίνες, κίνηση 2.5 εκατ. πελατών -από τους οποίους 42% repeaters σε διάφορες μονάδες ανά τον κόσμο-, (νούμερα έτους 2013), η Iberostar Hotels & Resorts, κάνει σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη της παράλληλα με την ανάπτυξη των συνεργαζόμενων μονάδων.

Ζητούμενο είναι σε μία σχέση, συμβιωτική θα έλεγα, να χαμογελούν όλες οι πλευρές, και αυτό, στις μονάδες στις οποίες εμπλεκόμαστε το έχουμε επιτύχει. 

Προφίλ της Iberostar Ελλάδας

Η Iberostar Hotels & Resorts διείσδυσε στην ελληνική τουριστική αγορά το 1999. Η θυγατρική της εταιρία Iberostar Ελλάδας συνεργάστηκε με ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος αλλά και στην Κύπρο. Την ταυτότητα του μέλους Iberostar είχαν το 2007 12 ξενοδοχειακές μονάδες. Τα αμέσως επόμενα χρόνια έληξαν οι πενταετείς ή δεκαετείς συμφωνίες των μονάδων με την Iberostar Ελλάδας και έτσι στην παρούσα φάση η εταιρία διατηρεί πολυετή συνεργασία με τα ξενοδοχεία Creta Marine και Creta Panorama. Τα δύο κρητικά ξενοδοχεία ανήκουν στον πρόεδρο και ιδρυτή του ομίλου Aegean Star Hotels Δημήτριο Γρηγοριάδη και βρίσκονται στο Πάνορμο Ρεθύμνου

 

One response to “ΑΡΗΣ ΜΟΡΦΩΠΟΣ: ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΩ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ IBEROSTAR

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.