ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΜΙΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Συνδυάζοντας δυο τύπους χρηματοδότησης μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου πέτυχε να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την επαναφορά μερικών από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς, καθώς και να διαμορφώσει πλήρως τους κήπους στον περιβάλλοντα χώρο.

«Η ολοκλήρωση του πλήρους έργου παρείχε στους τουρίστες και την τοπική κοινότητα ένα μουσείο με σύγχρονο, ελκυστικό και φιλικό προς τον επισκέπτη χαρακτήρα το οποίο επίσης λειτουργεί ως κέντρο διαφύλαξης, συντήρησης, μελέτης και προώθησης της Κρητικής αρχαιολογικής κληρονομιάς. Αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών, να ενθαρρύνει τους τοπικούς κατοίκους να συμμετέχουν στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις και επίσης να τονώσει την ανάπτυξη στους πολιτιστικούς και τουριστικούς τομείς. «Δρ, Γιώργος Ρεθεμιωτάκης, Αρχαιολόγος, διευθυντής του μουσείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έλαβε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» προκειμένου να ανακαινίσει τη σημαντική του αρχαιολογική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει εκθέματα τα οποία ανάγονται στη Νεολιθική Περίοδο (7000 π.Χ.) και ιδιαίτερα μια μοναδική συλλογή αριστουργημάτων Μινωικής τέχνης. Με την ανακαίνιση η έκθεση έχει γίνει πιο ελκυστική τόσο για την τοπική κοινότητα όσο και για τους επισκέπτες του νησιού, τρέποντας το μουσείο σε τουριστικό μαγνήτη.

Το έργο περιλάμβανε τη συντήρηση περίπου 2 000 τεχνουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων κεραμεικών, λίθινων αντικειμένων, σαρκοφάγων, τοιχογραφιών, μωσαϊκών, αγαλμάτων και άλλων σημαντικών αρχαίων τεχνουργημάτων, κυρίως από τη Μινωική περίοδο. Κατόπιν της διαδικασίας της ανακαίνισης, αυτά τα τεχνουργήματα αποτελούν μέρος της μόνιμης έκθεσης περίπου 5 850 αντικειμένων που ανάγονται στις προϊστορικές και ιστορικές περιόδους.

Το επόμενο στάδιο υπήρξε η εκτέλεση του προγράμματος μουσειολογίας και μουσειογραφίας το οποίο περιλάμβανε την προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών, συστημάτων φωτισμού, συστημάτων πολυμέσων και διαδραστικών εφαρμογών, την τοποθέτηση των τεχνουργημάτων καθώς και την κατασκευή όλων των ειδικών χώρων που είναι απαραίτητοι για την οργάνωση και λειτουργία της έκθεσης.

Ανακαίνιση από κάθε άποψη

Επιπλέον, κονδύλια από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη και Νότιο Αιγαίο» αξιοποιήθηκαν για τη βελτίωση των χώρων αναψυχής του Μουσείου, συνδέοντας την είσοδο του κήπου και την καντίνα, καθώς και το χώρο της ανασκαφής με τα απομεινάρια της εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου και του τοίχου της οδού Duke Beaufort, τα οποία αμφότερα ανάγονται στην περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας.

Οι τροποποιήσεις στον περιβάλλοντα χώρο περιλαμβάνουν τον εμπλουτισμό της βλάστησης, νέα πλακόστρωτα και λιθόστρωτα μονοπάτια, μια πέργκολα και σύστημα αποστράγγισης, επιπλέον των άλλων γενικών ανακαινίσεων των υπολοίπων χωρών. Περαιτέρω βελτιώσεις έγιναν στο χώρο της ανασκαφής της εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης συστήματος αποστράγγισης και της κατασκευής εξώστη, πάντα σεβόμενοι τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Συνολική επένδυση και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η συνολική επένδυση για το έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου είναι 7 900 000 EUR με τη συμβολή του ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης να ανέρχεται σε 7 234 762 EUR από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και 720 000 EUR στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη και Νότιο Αιγαίο» της ίδιας περιόδου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s