ΛΑΡΙΣΑ: ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Την αναγκαιότητα ανάδειξης του τουρισμού ως κεντρική προτεραιότητα και «πυλώνα» της αναπτυξιακής στρατηγικής εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά και τις θετικές προσδοκίες που καλλιεργούνται για την αύξηση των θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα, αποτύπωσε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα η Ένωση Ξενοδόχων ν. Λάρισας.

Η ενημερωτική εκδήλωση παρουσίασης των προοπτικών σταδιοδρομίας και των ευκαιριών απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο που έγινε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , με το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και  το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης  «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» συνέπεσε με την επίσημη παρουσίασης της υποψηφιότητας της Λάρισας  σε πολιτιστική πρωτεύουσα, έδειξε πως ο τουρισμός της Λάρισας, της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα, και τεράστιες δυνατότητες για να εδραιώσει τη θέση του έχει και την επιχειρηματικότητα στηρίζει και συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μπορεί να δημιουργήσει…

Το επιστέγασμα των ομιλιών, των κύριων εισηγητών της εκδήλωσης, είναι ότι οι κεντρικοί άξονες δράσης που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο, θα πρέπει να στηρίζονται στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην προώθηση των  ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με την τουριστική εκπαίδευση, στη διασφάλιση της ποιότητας σε υποδομές και υπηρεσίες και στη δημιουργία ισχυρών τουριστικών προορισμών.

«Αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας με νέες θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με στρατηγική και σωστή επικοινωνιακή προώθηση, η Λάρισα και η Θεσσαλία γενικότερα μπορεί να καταστεί ένας σύγχρονος και ισχυρός «τουριστικός παίχτης» επισήμανε στην ομιλία της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις, επισήμανε πως βασική προτεραιότητα για τη χώρα πρέπει να αποτελεί η επίτευξη μιας εμπλουτισμένης και ποιοτικής προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών που θα προστατεύει, θα αναδεικνύει και θα αξιοποιεί τους μοναδικούς πόρους της χώρας μας, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, με ποικίλα ενδιαφέροντα». «Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε αποτελεί αναγκαιότητα η προώθηση δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης που θα προσφέρουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες σε στενή σύνδεση με τις ανάγκες του τουριστικού τομέα, ενώ συγχρόνως θα δημιουργούν προϋποθέσεις για την ένταξη και παραμονή τους στην αγορά εργασίας. Η εκπαίδευση στα τουριστικά επαγγέλματα δεν θα πρέπει να είναι απλή ειδίκευση. Από την ανάγκη να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους από πολλές πλευρές (μετακίνηση, διαμονή και διανυκτέρευση, διατροφή, αναψυχή, διασκέδαση, εκδρομές, επισκέψεις σε αξιοθέατα κ.λ.π.), αλλά και να εκτελέσουν σύνθετες εργασίες (όπως υποδοχή πελατών και εξόφληση λογαριασμών, λήψη παραγγελίας για γεύμα και σερβίρισμα, πωλήσεις και δημόσιες σχέσεις, προώθηση συνεδριακών εγκαταστάσεων και οργάνωση συνεδρίων και συναντήσεων, διαπραγματεύσεις με tour operators/ ταξιδιωτικά γραφεία και σχέσεις με προμηθευτές, μαγειρική τέχνη και οικονομική διαχείριση), οι επαγγελματίες του τουρισμού σχεδόν ποτέ δεν περιορίζονται σε μια ή δύο ειδικότητες, αλλά επεκτείνονται και αποκτούν τρεις, τέσσερις και συχνά περισσότερες. Είναι πολύ σπάνιο και σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς έναν επαγγελματία του τουρισμού που έχει αποκτήσει και περιορισθεί σε μια μόνον ειδικότητα.  Το χαρακτηριστικό της πολυειδίκευσης του επαγγελματία που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού έχει συνέπειες εξαιρετικής σπουδαιότητας».

Ακολούθως ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Στάθης Βελισσαρίου παρουσίασε το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων και τη σημασία στην ανάπτυξης των θέσεων εργασίας, ο διευθυντής του ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξιος Δέφνερ, παρουσίασε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού Πολιτισμού» ενώ ο διευθυντής του προγράμματος σπουδών του Κέντρου Δια Βίου μάθησης ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ κ. Μιχάλης Τριανταφύλλου παρουσίασε το αναμενόμενο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Voucher για τον τουρισμό».

Να σημειώσουμε πως χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρ. Παπαχαραλάμπους, ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Γιώργος Σούλτης , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημ. Αδάμ, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παν. Γούλας, το μέλος του Δ.Σ. του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου κ. Ελένη Λιάγκουρα και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γ. Ζαφείρης, συμφωνώντας πως πολιτεία, φορείς και επαγγελματίες, πρέπει να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους προκειμένου να καταστεί το τουριστικό προϊόν σύγχρονο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας κ. Τάσος Γούσιος.

 

 

Πηγή: http://www.eleftheria.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.