ANABΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΗΝ CLUB MED ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 

Photo credits: corfupress.com

Photo credits: corfupress.com

Η έκταση- φιλέτο- όπως την αποκαλούν οι Κερκυραίοι και όχι μόνο – των 270 στρεμμάτων λέγεται ότι ανήκε στους Γ. Δαυίδ και τους κ.κ. Βούλγαρη και Βατίδη όταν λειτουργούσε το Club Mediterranee αλλά μετά την απομάκρυνση της γαλλικής εταιρίας από το νησί αποκτήθηκε ή συμφωνήθηκε να αξιοποιηθεί από τον Αμπράμοβιτς. Τα επενδυτικά σχέδια του τελευταίου είχαν, για διάφορους λόγους , παγώσει και την τουριστική της αξιοποίηση φέρεται να ανέλαβε ο έτερος Ρώσος μεγιστάνας, ο Andrei Skoch.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο corfupress.com:

Αναβιώνει το Club Med ή, τουλάχιστον, ο χώρος της πρώτης διεθνούς τουριστικής μονάδας που είχε κατασκευαστεί στην Κέρκυρα τη δεκαετία του 1950 αλλά εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί…
Μετά από μία «περιπέτεια» 8 ετών όσον αφορά την πώληση της έκτασης στη Δασιά στο σημερινό ιδιοκτήτη της, οι Ρώσοι που έχουν στην κατοχή τους την ιδιοκτήτρια εταιρία επιταχύνουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αδειοδοτήσεων με στόχο την άμεση έναρξη εργασιών κατασκευής της νέας μονάδας.
Οι τελικές εγκρίσεις δόθηκαν με κοινή απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά.
Με την απόφαση αυτή, εγκρίθηκε η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, καθώς και των περιβαλλοντικών όρων αυτού σε έκταση 245 στρεμμάτων της εταιρείας Corfu Gardens A.K.TE.ΞΕ. στην Κέρκυρα, στην οποία λειτουργούσε παλαιότερα το Club Mediterranee.

Τα χαρακτηριστικά της μονάδας

Η νέα μονάδα θα έχει δυναμικότητα 734 κλίνες, ενώ θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο κλασικού τύπου 5 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (τύπου μπαγκαλόους όπως το Club Med) και κέντρο αναζωογόνησης (spa). Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία Λέσχης Σκαφών, αθλητικών γηπέδων και άλλων συμπληρωματικών εγκαταστάσεων.

Οι παρατηρήσεις του Περιφερειακού

Ας σημειωθεί ότι για την έγκριση της ΜΠΕ είχε επιφυλαχθεί το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο (6/2014), καθώς είχαν εκφραστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες επιφυλάξεις όσον αφορά το βαθμό της ηπιότητας της επένδυσης στο στάδιο κατασκευής με κύρια ένσταση το ότι γίνεται μεγαλύτερη κάλυψη του ελαιώνα από την επιτρεπτή. Όπως είχε σημειώσει η αρμόδια υπηρεσία, «η διατήρηση του ελαιώνα αποτελεί υποχρέωση για την προστασία της βλάστησης, του τοπίου και της διάβρωσης του εδάφους της περιοχής και όχι εγκατάσταση ή υποδομή ανάδειξης περιβαλλοντικών στοιχείων».
Μάλιστα, κατά την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού «οι επιπτώσεις στο τοπίο εκτιμάται ότι δεν είναι χαμηλής έντασης όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ (σελ. 74). Η διάσπαση της συνέχειας της βλάστησης, οι παρεμβάσεις στην περιοχή της όψης Γ (εικ. 9.2) ιδιαίτερα στη μικρή χερσόνησο που χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και από την απουσία οιασδήποτε υφιστάμενης υποδομής θα επιφέρουν μόνιμες και υψηλής έντασης επιπτώσεις ως προς το τοπίο, τη βλάστηση και την αισθητική».
Τότε, το Περιφερειακό με εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Σκούρτη, είχε θετική γνωμοδότηση με την επισήμανση ότι «ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του έργου θα πρέπει να εναρμονισθούν πλήρως με τις  κατευθύνσεις  του  Ειδικού  Πλαισίου  Χωροταξικού  Σχεδιασμού  και  Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τον Τουρισμό ειδικότερα στα θέματα εφαρμογής βιοκλιματικού σχεδιασμού των εγκαταστάσεων και της κάλυψης των οριζόμενων για τον χαρακτηρισμό του σύνθετου τουριστικού καταλύματος ήπιας ανάπτυξης».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.