ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟ 23% ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ;

«Λαιμητόμο” για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτηρίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου την πρόταση των θεσμών για επιβολή ΦΠΑ 23% σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο, δηλαδή και στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, που αν τελικά ισχύσει, θα τινάξει στον αέρα- όπως προειδοποιούν- όχι μόνο τη φετινή σεζόν, αλλά και κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, σχολιάζοντας στο Capital.gr το μέτρο- σοκ που περιέχεται στο κείμενο προτάσεων των εταίρων για αύξηση του συντελεστή και στη διαμονή στο 23% (από 6,5% που είναι σήμερα), κάνει λόγο για «φιτιλιά” στον ελληνικό τουρισμό, που θα καταβυθίσει τη χώρα σε ανταγωνιστικότητα, και για καταστροφή του τουριστικού προϊόντος ήδη από τον επόμενο μήνα.

Νωρίτερα, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ μιλούσε για το «τέλος του ελληνικού τουρισμού” από την αύξηση του ΦΠΑ και για «τραγωδία χωρίς αίσιο τέλος για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία”, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, που προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής έλεγε πως σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή αυτή η ελληνική ιστορία θα έχει αίσιο τέλος.

Μέχρι πρότινος, ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις θεωρούσαν διαχειρίσιμη μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ διαμονής από το 6,5% στο 13%, με την προϋπόθεση εντούτοις να διατηρηθεί η εστίαση στο 13%.

Και το πλήγμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ για έναν ακόμη λόγο. Όπως εξηγεί ο Νίκος Σιακαντάρης Managing Partner της εταιρείας Unity Four, πιθανή αναπροσαρμογή των συντελεστών από 1η Ιουλίου δεν επιτρέπει στους ξενοδόχους να τροποποιήσουν τις συμφωνίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει και σε αυτές περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

«Για παράδειγμα, σήμερα σε ένα δωμάτιο με τιμή 50 ευρώ, εάν αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ 3,051 ευρώ, η καθαρή αξία είναι 46,94 ευρώ. Εάν όμως, ο ΦΠΑ αυξηθεί σε 23%, η καθαρή αξία για τον ξενοδόχο θα είναι 40,65 ευρώ. Επομένως, θα έχει ζημιά λόγω μείωσης της τιμής πώλησης κατά 6,29 ευρώ (46,94-40,65) ή 13,40%.  Τη στιγμή που όλες οι συμφωνίες στον τουρισμό είναι κλειδωμένες με αυτόν τον τρόπο, η μείωση του τζίρου κατά 13,40% από την μία ημέρα στην άλλη είναι καταστροφική» εξηγεί.

Μειώνεται η ανταγωνιστικότητα
Και με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%, οι επαγγελματίες του τουρισμού προειδοποιούν ότι η νέα πρόταση των θεσμών θα βάλει ταφόπλακα στα έσοδα.

Για τον παραπάνω λόγο τονίζουν πως οποιαδήποτε αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές θα πρέπει να κυμαίνεται στα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου, δηλαδή από 8% – 10%. Πιο συγκεκριμένα, το ενιαίο πακέτο (διαμονή- εστιατόρια) στην Κύπρο είναι 9%, στη Γαλλία 10%, στην Ιταλία 10%, στη Μάλτα 9,8%, στην Πορτογαλία 10,3%, στην Ισπανία 10% και στην Τουρκία 8%.

Την ίδια στιγμή, τα Κανάρια Νησιά  και η Κορσική απολαμβάνουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς με 0% και 2% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, με ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στο 6,5% και 10% στην εστίαση, το ποσοστό στο τουριστικό πακέτο διαμορφώνεται στο 8,1%.

Εν ψυχρώ "εκτέλεση" του Τουρισμού

 

Πλήγμα και για το συνεδριακό τουρισμό
Όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι ιδίως στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού ο ΦΠΑ των ξενοδοχείων δεν εκπίπτει βάσει της ελληνικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το κόστος.

 

Διαβάστε αναλυτικά το αναλυτικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Βίκυς Κουρλιμπίνη πληκτρολογώντας http://www.capital.gr/epikairotita/3037226/en-psuxro-ektelesi-tou-tourismou

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.