ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 350 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Φόροι ύψους 350 εκατ. ευρώ χάθηκαν για την ελληνική οικονομία σε διάστημα ενός έτους από τη λειτουργία παράνομων καταλυμάτων, σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης δήλωσε ότι η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύματα προκαλεί την απώλεια 12 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων από νόμιμες επιχειρήσεις φιλοξενίας. Αυτό, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία καταγράφουν 554 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τη διαμονή.

Κατά τη μελέτη, η απουσία δυνατότητας φορολόγησης των εισοδημάτων των ιδιοκτητών που διαθέτουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες «sharing economy» (οικονομίας διαμοιρασμού) προκαλεί απώλειες στο ελληνικό δημόσιο ύψους 260 εκατ. ευρώ έως 276 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν εφαρμοστεί στα ακίνητα της οικονομίας του διαμοιρασμού μια αντίστοιχη φορολόγηση με εκείνη που υπάρχει στα τυπικά ξενοδοχεία, τα δημόσια έσοδα είναι δυνατόν να ενισχυθούν κατά 322 εκατ. ευρώ έως 353 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, που ήταν παρών στην εκδήλωση δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να μπει τάξη στην αταξία που επικρατεί στη νέα αυτή τουριστική τάση.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως αποδεδειγμένα, αυτή η μορφή δράσης, σε κάποιους αποδίδει αφορολόγητο εισόδημα δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα κινηθεί με παρεμβάσεις που θα είναι προς όφελος του δημοσίου. Μάλιστα, μελετώνται οι πρακτικές χωρών που έχουν ήδη αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια υπουργός Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι «δεν θέλουμε άναρχη ανάπτυξη, αλλά κανόνες που θα εφαρμόζονται από όλους». Εστιάζοντας στο «Sharing Economy» ανάφερε ότι η συγκεκριμένη τάση προσέλκυσης τουριστών θέλει κανονιστικό πλαίσιο, χωρίς ωστόσο να χαθούν τα οφέλη που υπάρχουν για τον ελληνικό τουρισμό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.