ΜΕΣΑ ΣΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Η START UP “SILVER LINING” ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΙΜΠΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΥΡΕΥΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Μέσα στο πρώτο δίωρο της… ανεργίας της κάθισε και έγραψε σε μία απλή κόλλα χαρτί τι θα μπορούσε να κάνει, ποια γνωστά της πρόσωπα θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν στη νέα της προσπάθεια και φυσικά ποιο θα είναι το κόστος για το νέο εγχείρημα. Μεσούσης της κρίσης και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες κατέληξε στη διαπίστωση ότι με 2 πτυχία και ισάριθμα πτυχία ξένων γλωσσών δεν μπορούσε να μείνει άπραγη. Αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι δικό της. Το 2013 η Μαρία Τσιμπιροπούλου συστήνει και λειτουργεί την εταιρία Silver Lining που δραστηριοποιείται στον τομέα ευρέσεως εργασίας κυρίως στο εξωτερικό. Μέσα στα μόλις δυόμισι χρόνια δράσης της, η Silver Lining κατάφερε να βρει δουλειά σε 150 Ελληνίδες και Έλληνες που ένεκα της ελληνικής κρίσης αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό και βρήκαν δουλειά. Τα ευχαριστήρια έως εγκωμιαστικά σχόλια που αποσπά από τα άτομα- εργαζόμενους τους οποίους βοήθησε να προχωρήσουν στο επόμενο επαγγελματικό- αλλά και προσωπικό- βήμα και να εξελίξουν τη δουλειά τους κατατάσσουν τη start up Silver Lining στις επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης!!!

Οι επιτυχίες της ελληνικής start up δεν πέρασαν απαρατήρητες από το αγγλικό γραφείο εργασίας Gordon-Charles Recruitment Ltd που ειδικεύεται στον τομέα της εστίασης και εδρεύει στο Λονδίνο. Έτσι, πριν από περίπου τρεις μήνες η Silver Lining συγχωνεύεται με την αγγλική εταιρία.

Στην καθοριστική αυτή συνεργασία αναφέρεται στη συνέντευξή της στο Business Travel blog η Μαρία Τσιμπιροπούλου. Παράλληλα, επισημαίνει τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι Έλληνες που θέλουν να δουλέψουν στο εξωτερικό- εκ των οποίων το κυριότερο συνίσταται στο να είναι αποφασισμένοι για αυτή τους την απόφαση και δηλώνει απερίφραστα ότι παρατηρείται ζήτηση στις ξένες και δη στην αγγλική αγορά για επαγγέλματα κυρίως στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.

Για ποιους λόγους αποφάσισες να συστήσεις την εταιρία Silver Lining;

Όταν έμεινα, εν μέσω κρίσης, άνεργη στα 37 μου, με το σύζυγό μου πρόσφατα απολυμένο και 2 μικρά παιδιά, θεώρησα ότι βρισκόμουν με την οικογένειά μου σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για την επιβίωσή μας. Εκτίμησα ότι δεν ήταν αρκετό να ψάξω να βρω κάποια άλλη δουλειά, που το πιο πιθανό ήταν να έχει εξαντλητικά ωράρια, με μισθό πείνας (πλέον) και σαφώς χωρίς καμιά αναγνώριση! Έπρεπε να κάνω κάτι πιο δραστικό! Έπρεπε επιτέλους ν’ ανοίξω τα δικά μου φτερά! Ναι, εν μέσω κρίσης, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες! Και γιατί μετά από 2 πτυχία, 4 γλώσσες και όλο μου το είναι να λαχταράει για δημιουργία και ποιοτική απασχόληση, ήθελα να κάνω κάτι δικό μου, ΟΠΩΣ το ήθελα εγώ! Μέσα λοιπόν στο πρώτο δίωρο της ανεργίας μου κάθισα κι έγραψα αναλυτικά σε μια κόλλα χαρτί τι θα μπορούσα να κάνω, σε ποια άτομα και υπηρεσίες θα έπρεπε ν’ απευθυνθώ, τι κόστος θα είχε η όποια ενέργειά μου και είπα «ΠΑΜΕ»!

 

Silver Lining: «Οδηγός αισιοδοξίας»

Γιατί επέλεξες να προσδώσεις τη διακριτική ονομασία Silver Lining στην εταιρία σου;

Η συγκεκριμένη ονομασία που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ο οδηγός αισιοδοξίας» με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Για να γίνω πιο αναλυτική αξίζει να αναφέρω ότι η ονομασία της εταιρίας πηγάζει και από τις ακόλουθες προτάσεις:

“Κάθε σύννεφο έχει ένα ασημένιο περίγραμμα, που σημαίνει οτι δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεσαι χωρίς ελπίδα γιατί οι δύσκολοι καιροί οδηγούν πάντοτε σε καλύτερες μέρες, κάθε δύσκολη κατάσταση έχει μια φωτεινή πλευρά.

Οι δύσκολες στιγμές είναι σαν σκοτεινά σύννεφα που περνάνε από πάνω μας και μπλοκάρουν τον ήλιο. Αν κοιτάξουμε όμως στις άκρες του κάθε σύννεφου μπορούμε να δούμε τον ήλιο να λάμπει εκεί σαν ασημένιο περίγραμμα (silver lining).

 

Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία της η Silver Lining και ποιοι οι σημαντικότεροι σταθμοί της;

Το γραφείο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Απριλίου του 2013, σαν ψέματα μου φαίνεται!!! Σημαντικότερους σταθμούς στο όλο εγχείρημα θεωρώ ότι ήταν καταρχήν η υποστήριξη που είχα από το οικογενειακό μου περιβάλλον και η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου οι επαφές που είχα στο εξωτερικό, οι οποίοι αποτέλεσαν και την εφαλτήριο δύναμη στα πρώτα μου βήματα.

Τα άτομα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι και όχι ως αριθμοί 12003014_634071306733397_6425635070638760569_n

Ποιες είναι οι επιτυχίες της Silver Lining; Σε επίπεδο συνεργασιών, αδιαμφισβήτητα η «συγχώνευση» της Silver Lining που έγινε πριν από περίπου τρεις μήνες με το αγγλικό γραφείο εργασίας Gordon-Charles Recruitment Ltd που ειδικεύεται στον τομέα της εστίασης και εδρεύει στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα ήδη καταξιωμένο γραφείο στο χώρο του εδώ και αρκετά χρόνια στο Ην. Βασίλειο, που ειδικεύεται σε εύρεση προσωπικού για fine dining 4-5* ξενοδοχεία και εστιατόρια με rosettes και Michelin αστέρια. Η «χημεία» ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή και θεωρώ τη συνεργάτιδά μου Maria Davies την «επαγγελματική αδελφή ψυχή μου» σε αυτή την δουλειά αλλά και μια πολύ καλή πλέον φίλη! Επίσης, οι μέχρι τώρα άριστες συνεργασίες που έχω σε άλλους τομείς, για επαγγελματίες οδηγούς και άτομα για φροντίδα ηλικιωμένων.

Η Silver Lining είναι ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας γενικής φύσεως, με προσανατολισμό την επαγγελματική αποκατάσταση υποψήφιων κυρίως στο εξωτερικό και με γνώμονα πάντα ότι σε τέτοιους ιδίως χαλεπούς καιρούς, τα άτομα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι και όχι ως νούμερα. Υπάρχει μεράκι και γνήσιο ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο κι αυτό αντανακλάται και στα σχόλια που αφήνουν στις σελίδες μου υποψήφιοι που έχουμε αποκαταστήσει. Γεγονός που θεωρώ ίσως και τη μεγαλύτερη επιτυχία μου σαν επαγγελματίας αλλά και σαν άνθρωπος!

 

Πόσους Έλληνες έχεις βοηθήσει να βρουν δουλειά στο εξωτερικό;

Μέσα στα περίπου δυόμισι χρόνια που λειτουργεί το γραφείο, έχει βοηθήσει 150 Έλληνες να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Για να είμαι όμως ειλικρινής και λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ πεδίο της αγοράς εργασίας, θεωρώ ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό. Έχουμε δρόμο μπροστά μας!

Οι Έλληνες που θέλουν να δουλέψουν στο εξωτερικό πρέπει να είναι αποφασισμένοι

Ποια προσόντα, δεξιότητες, ικανότητες θα πρέπει να έχουν οι Έλληνες που αποφασίζουν να εργαστούν στο εξωτερικό; Είτε το πιστεύεις είτε όχι, θεωρώ ότι το σημαντικότερο «προτέρημα» που πρέπει να έχουν οι Έλληνες που παίρνουν την απόφαση να εργαστούν στο εξωτερικό, συνίσταται στο να είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ!! Υπάρχει πολύς κόσμος που διαμαρτύρεται και λέει συνεχώς ότι θα φύγει έξω, ότι δεν τους πληρώνουν, ότι δουλεύουν όλη μέρα, ότι δεν έχουν δουλειά, ότι οι μισθοί είναι της πείνας κλπ. Δεν ξέρουν όμως οι περισσότεροι τι πραγματικά θέλουν όταν τους κάνεις ουσιαστικά ερωτήματα. Το να κάνεις το βήμα να φύγεις στο εξωτερικό, είναι ένα θέμα που θέλει πολλή και σοβαρή σκέψη, καλή έρευνα και ψυχολογική προετοιμασία. Το εξωτερικό θέλει κότσια! Θέλει συγκέντρωση στον στόχο, αποφασιστικότητα, θέληση, υπομονή. Και εφόσον υπάρχουν αυτά (πέρα των όποιων επαγγελματικών ικανοτήτων), θεωρώ ότι θα έρθει εύλογα τόσο η καταξίωση όσο κι η καλύτερη ποιότητα ζωής σε πολλούς τομείς.

Ta προσόντα για την πρόσληψη

Παρατηρείται ζήτηση στο εξωτερικό για Έλληνες εργαζόμενους; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην πρόσληψή τους;

Ναι, υπάρχει ζήτηση αν και δεν θα το εστίαζα μόνο στους Έλληνες, καθώς η ζήτηση για κάλυψη θέσεων, τουλάχιστον στην Αγγλία αφορά όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Η ηλικία -δυστυχώς κατά εμέ- παίζει ρόλο για τους περισσότερους εργοδότες, είτε είναι στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Θεωρούν ότι άλλες αντοχές και ενθουσιασμό έχουν νεαρότερες ηλικίες που μπορούν να «ζυμωθούν» και να εξελιχτούν στους κόλπους μια επιχείρησης απ’ ότι υποψήφιοι άνω των 45 ετών. Ευτυχώς βέβαια αυτό δεν παρατηρείται σε όλους τους εργασιακούς τομείς.

Μετά, σίγουρα η γνώση ξένων γλωσσών ανεβάζει πολύ περισσότερο τα ποσοστά ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων και αντίστοιχης επιτυχίας των υποψηφίων. Η εξειδίκευση και το σωστό «πλασάρισμα» σε μια τετ-α τετ συνέντευξη με τον εργοδότη, θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες για να μπορέσει κάποιο άτομο να βρει όσο πιο γρήγορα και εύκολα εργασία.

Ποιες ειδικότητες στον κλάδου του τουρισμού και της εστίασης έχουν ζήτηση

Αναζητούν ξένες εταιρίες να καλύψουν θέσεις εργασίας στον τουρισμό; Σε ποιες συγκεκριμένες ειδικότητες;

Απερίφραστα θα πω ότι υπάρχει ζήτηση για τα επαγγέλματα κυρίως στον τουρισμό/εστίαση! Οι ειδικότητες που έχουν περισσότερη ζήτηση είναι μάγειρες και ζαχαροπλάστες κι από κει και πέρα, service, restaurant managers, bartenders, sommeliers, receptionists.

We have to think global

Σε ποιους άξονες βασίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της Silver Lining τα επόμενα χρόνια;

Στόχος για μένα είναι σίγουρα η γνωστοποίηση του γραφείου μου σε… παγκόσμιο επίπεδο (we have to think big!) και η όσο πιο καλή επικοινωνία και διαφάνεια με τους συνεργάτες μου.

Επαγγελματισμός, προσοχή στη λεπτομέρεια, ευέλικτο σκεπτικό και δημιουργικές ιδέες είναι οι άξονες στους οποίους κινούμαι και θέλω να κινούμαι πάντα.

Πορευόμαστε καθημερινά για το καλύτερο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε και που μπορούμε να δώσουμε! Αυτό που θέλω να προσθέσω, σαν επίλογο, είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται στη ζωή γιατί πολλές φορές νομίζουμε ότι θα έχουμε και 2η ευκαιρία, αλλά δυστυχώς δεν έρχεται ποτέ! Η στιγμή είναι ΤΩΡΑ, ΕΔΩ, στέκεται κάποιες φορές μπροστά μας και πρέπει να την αρπάξουμε γερά!

Όπως είπε κάποτε και η Αμερικανίδα ηθοποιός Mae West:

«Ζεις μονάχα μια φορά, αλλά αν το κάνεις σωστά, μια φορά είναι αρκετή!»

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.