ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ ΕΝΤΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ!

Η καινοτομία στην περίπτωση των Τρικάλων είναι ότι πρόκειται για τη μοναδική μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών πόλεων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CityMobil 2 και την πρώτη παγκοσμίως που τολμά να δρομολογήσει οχήματα, άνευ οδηγού, εντός αστικού ιστού. Και αυτό γιατί οι άλλες τέσσερις πόλεις – Μιλάνο (Ιταλία), Λεόν (Ισπανία), Λα Ροσέλ (Γαλλία) και Βαντάα (Φινλανδία) – δρομολογούν τα οχήματα χωρίς οδηγό σε σημεία εκτός αστικού ιστού. Συγκεκριμένα στην Ιταλία κινήθηκαν τα εν λόγω λεωφορεία σε παραλιακό πεζόδρομο, ενώ στο Λα Ροσέλ της Γαλλίας κυκλοφόρησαν σε μεγάλη προκυμαία της περιοχής.

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια ξεκίνησαν, σύμφωνα με την Καθημερινή, στα Τρίκαλα την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, χωρίς επιβάτες και διήρκεσαν έως και την Κυριακή των εκλογών. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, τα κανονικά δρομολόγια, μετ’ επιβατών, αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες, οπότε κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν από μέσα την εμπειρία της μετακίνησης με όχημα χωρίς οδηγό.

Τα τέσσερα λεωφορεία (συν δύο εφεδρικά) θα κυκλοφορούν έξι ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη έως Κυριακή) δώδεκα ώρες την ημέρα στα Τρίκαλα, ενώ θα εκτελούν τακτικά και έκτακτα δρομολόγια μέσω των δύο γραμμών (μπλε και κόκκινη). Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι η μπλε γραμμή θα εκτελεί κυκλική διαδρομή, μιας κατεύθυνσης, με δεξιόστροφη φορά. Τα 2,34 χλμ. διαδρομής θα περιλαμβάνουν 9 στάσεις και η ταχύτητά κίνησης των οχημάτων (χωρητικότητας 4, 12 ή 15 επιβατών) δεν θα ξεπερνά τα 20 χλμ./ώρα. Η κόκκινη γραμμή θα είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας, είναι μήκους μισού χιλιομέτρου (0,54 χλμ.), περιλαμβάνει τρεις στάσεις και θα εκτελεί δρομολόγια κατόπιν σχετικού αιτήματος των επιβατών.

Με νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών παρέχεται πλέον η δυνατότητα πιλοτικής κυκλοφορίας (για ορισμένο χρόνο) λεωφορείου χωρίς τη φυσική παρουσία οδηγού. Η σχετική τροπολογία έδωσε το πράσινο φως στα Τρίκαλα να «τρέξουν» το πρόγραμμα με στόχο μελλοντικά τη δρομολόγηση λεωφορείων χωρίς οδηγούς ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας.Έντυπη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.