ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ FAST TRACK ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2015

Μέχρι το τέλος του έτους εξάλλου αναμένεται να έχει ψηφισθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2015 για τις εν εξελίξει επενδύσεις. Στον σχεδιασμό του υπουργείου μέχρι το τέλος του 2015 περιλαμβάνονται επίσης αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος υπουργός, το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να έρθει σε συμφωνία με επενδυτές των οποίων τα επενδυτικά σχέδια έχουν ενταχθεί στους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους, προκειμένου να αλλάξει ο χαρακτήρας των κινήτρων από άμεσες ενισχύσεις σε φορολογικά (φοροαπαλλαγές, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές κ.ά.), καθώς επίσης και να τους δώσει κίνητρα προκειμένου να ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό. Για να καλυφθούν οι δεσμεύσεις, οι οποίες πιθανώς με το «ξεκαθάρισμα» που θα γίνει θα είναι μικρότερες από 4,6 δισ. ευρώ, το υπουργείο μελετά τον έκτακτο δανεισμό από επενδυτικές τράπεζες. Συζητήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ακόμη πρόωρες και χωρίς να έχει διατυπωθεί σχετικό συγκεκριμένο αίτημα, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Αλλαγές προανήγγειλε ο κ. Σταθάκης και σε ό,τι αφορά τον νόμο για την ταχεία αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων, γνωστό ως fast track. Οι βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι ακόλουθες:

• Μείωση του ελάχιστου ορίου επένδυσης για να υπαχθεί αυτή στο καθεστώς fast track. Σήμερα το όριο αυτό είναι 100 εκατ. ευρώ.

• Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία στην Ελλάδα ερευνητικών κέντρων και business center μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Υπενθυμίζεται ότι τέτοια κέντρα έχουν αναπτύξει, για παράδειγμα, η Procter & Gamble και η Delhaize.

• Αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα έχει επιπλέον την αρμοδιότητα για το ελληνικό σκέλος του «πακέτου Γιούνκερ». Τα επενδυτικά σχέδια θα προωθούνται στην εν λόγω υπηρεσία, προκειμένου να αδειοδοτούνται χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.