ΕΠΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΜΕ 20.000 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Photo credits: Celestyal Cruises

Photo credits: Celestyal Cruises

Επτά κρουαζιερόπλοια κρουαζιερόπλοια κατέπλευσαν χθες στον Πειραιά, εκ των οποίων τα πέντε ανήκουν στην κατηγορία μεγάλου μεγέθους (μήκους πλησίον των 300 μέτρων ή και παραπάνω), με τον συνολικό αριθμό των επιβατών και των πληρωμάτων να ξεπερνά τις 20.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία του φετινού εννεαμήνου που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΛΠ και αποκαλύπτει η Καθημερινή , προκύπτει και άνοδος της τάξεως του 16% στην κίνηση των επιβατών home porting, δηλαδή επιβατών που επιβαίνουν σε δρομολόγια κρουαζιέρας με εκκίνηση από το λιμάνι του Πειραιά. Η ετήσια αύξηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν συνυπολογιστεί ότι η εταιρεία Celestyal Cruises (πρώην Louis Cruises), υπεύθυνη για το 90% της δραστηριότητας home porting, έχει πλέον μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτής στο λιμάνι του Λαυρίου. Οπως προκύπτει, οι απώλειες αντισταθμίστηκαν από το γεγονός ότι από το φετινό καλοκαίρι και μετά οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας επανασχεδίασαν τα δρομολόγιά τους, αυξάνοντας τις αποβιβάσεις-επιβιβάσεις στο λιμάνι του Πειραιά, αντί για το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, τάση μάλιστα, η οποία θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και το 2016.

Ηδη, όπως έγινε γνωστό, σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών του ΟΛΠ με εκπροσώπους της Carnival Cruises, οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες για τις προσεγγίσεις του νεότευκτου κρουαζιερόπλοιου (2015) «Carnival Vista» το καλοκαίρι του 2016. Με λιμάνι αφετηρίας τον Πειραιά και με πάνω από 4.000 επιβάτες σε κάθε δρομολόγιό του, το εν λόγω πλοίο θα αυξήσει σημαντικά τη δραστηριότητα του home porting στον Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη τάση ενίσχυσης της κρουαζιέρας καταγράφεται και στα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), προκύπτει ότι από το τέλος Ιουλίου και μετά καταγράφεται μεγάλη άνοδος της ροής κρουαζιερόπλοιων και επιβατών προς την Ελλάδα, λόγω των εξελίξεων κυρίως στην Τουρκία, αλλά και γενικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εν ολίγοις, υπήρξαν πολλές επιπλέον και απρογραμμάτιστες επισκέψεις, κυρίως από πλοία που ήταν προγραμματισμένα να προσεγγίσουν τουρκικά λιμάνια. Ως εκ τούτου, η εκτίμηση των φορέων της κρουαζιέρας είναι ότι εν τέλει, το 2015 θα ολοκληρωθεί με άνοδο του αριθμού των πλοίων και των επιβατών κρουαζιέρας, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του κλάδου προέβλεπαν πτώση της τάξεως του 3%-5% σε σχέση με το 2014.

1.490 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων σε 16 ελληνικούς λιμένες το πρώτο εξάμηνο του 2015

H Τράπεζα της Ελλάδος διεξάγει από το 2012 συμπληρωματική έρευνα στον τομέα της κρουαζιέρας, με σκοπό τον εμπλουτισμό των στατιστικών στοιχείων που αντλούνται από την Έρευνα Συνόρων. Ακολουθώντας την παγιωμένη πλέον μεθοδολογία, για τον Ιανουάριο-Ιούνιο 2015 συλλέχθηκαν λεπτομερή στοιχεία από 16 ελληνικούς λιμένες, τα οποία κάλυψαν το 84,4% των συνολικών αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στη χώρα.

 

Τον Ιανουάριο-Ιούνιο 2015 καταγράφηκαν 1.490 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (Ιανουάριος-Ιούνιος 2014: 1.289 αφίξεις), με 1.626 χιλ. εξόδους επιβατών έναντι 1.599 χιλ. εξόδων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Σημειώνεται ότι για τα στοιχεία που προέρχονται από τη συμπληρωματική έρευνα κρουαζιέρας δεν είναι δυνατή επί του παρόντος η κατανομή των ταξιδιωτών ανά εθνικότητα. Από τη συμπληρωματική έρευνα προέκυψε ότι το 91,6% των επισκεπτών ήταν διερχόμενοι επισκέπτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγματοποίησαν 1,9 στάσεις σε ελληνικά λιμάνια, όσες και τον Ιανουάριο-Ιούνιο 2014.

Τον Ιανουάριο-Ιούνιο 2015, οι συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και ανήλθαν στα 154,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 19,5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονταν στα καταγραφόμενα στοιχεία από την Έρευνα Συνόρων, καθώς αφορούσαν ταξιδιώτες που αναχώρησαν από την Ελλάδα (last port), ενώ 135,3 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν πρόσθετα έσοδα που καταγράφονται στη συμπληρωματική έρευνα.

Το κυριότερο λιμάνι από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας είναι το λιμάνι του Πειραιά, με συμμετοχή 41,5% επί του συνόλου. Ακολουθούν το λιμάνι της Κέρκυρας και το λιμάνι της Σαντορίνης με 13,3% και 9,7% των εισπράξεων αντίστοιχα. Οι επτά σημαντικότεροι λιμένες αφίξεως κρουαζιερόπλοιων καλύπτουν το 86,4% των συνολικών εισπράξεων από κρουαζιέρες και το 82,7% των συνολικών αφίξεων επιβατών.

Οι συνολικοί επισκέπτες κρουαζιέρας για την επισκοπούμενη περίοδο εκτιμώνται σε 843 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ οι συνολικές διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν αυτοί οι επισκέπτες εκτός κρουαζιερόπλοιων εκτιμώνται σε 1.212 χιλ., μειωμένες κατά 5,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο. Σημειώνεται ότι η αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και των επισκεπτών επηρέασε θετικά τη διαμόρφωση των εισπράξεων από κρουαζιέρα, παρόλο που οι διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιου παρουσίασαν πτωτική τάση.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.