Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ELITOUR ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τουλάχιστον πενταπλάσια δαπάνη από αυτή που πραγματοποιεί ένας κοινός τουρίστας μπορεί να αποφέρει ο… ασθενής τουρίστας.

Το στοιχείο αυτό ανέφερε ο κ. Γ. Σταματίου, πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού (ΕΛΙΤΟΥΡ) και πρόεδρος επίσης του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ΙΑΣΩ κατά τη διάρκεια της προ λίγων ημερών παρουσίασης- απολογισμού της ελληνικής παρουσίας στο διεθνές συνέδριο και έκθεση ιατρικού τουρισμού IMTEC που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Ντουμπάι.

Ο ιατρικός τουρισμός παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια – αρκεί να αναφερθεί ότι ο τζίρος που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ προς άγραν ιατρικών υπηρεσιών στο εξωτερικό αντιστοιχεί στα πέριξ των 4 δισ. δολαρίων.

«Στην Ελλάδα, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, οι εξαιρετικές ιατρικές πρακτικές που εφαρμόζονται, οι τεχνολογίες αιχμής που διαθέτουμε και οι άριστες τουριστικές υποδομές αποτελούν βασικούς παράγοντες που καθιστούν τη χώρα μας ως ιδανικό προορισμό για ιατρικό τουρισμό. Απαιτούνται όμως συνεχείς ενέργειες ανάδειξης αυτών των παραγόντων και αξιοποίησής τους, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να είναι αρωγός.

Η αύξηση του ΦΠΑ 23% στην υγεία (σ.σ. κι επιπλέον η αύξηση στο 13% για τη διαμονή και 23% στην εστίαση στο τουριστικό »πακέτο») πέραν του ότι είναι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, καθιστώντας δυσβάσταχτη στους ασθενείς την πρόσβαση στις ιδιωτικές υπηρεσίας υγείας, δημιουργεί και σε αυτήν την τόσο σημαντική προσπάθεια τις προϋποθέσεις για αντίθετα αποτελέσματα. Η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικές τιμές σε κλινικές και ξενοδοχεία και μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο της πίτας». Η χώρα μας θα μπορούσε να αποκτήσει το πλεονέκτημα σε τομείς όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η ορθοπεδική κ.τ.λ..

Σημειωτέον ότι η γειτονική Τουρκία έχει επιτύχει να αυξήσει σημαντικά την παρουσία της τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού (π.χ. οφθαλμολογία), με κυβερνητική στήριξη αλλά και επιθετικό μαρκετινγκ, όπως η πρόσφατη κίνηση της Turkish Airlines να προσφέρει έκπτωση 50% στους ξένους ταξιδιώτες, που πηγαίνουν στην Τουρκία για θεραπεία, κατόπιν της υποβολής όλων των σχετικών δικαιολογητικών για ιατρική θεραπεία στα τοπικά γραφεία της αεροπορικής Turkish Airlines ώστε να εξασφαλίζουν έτσι την έκπτωση στην τιμή του εισιτηρίου.

Το Ντουμπάι

Οσον αφορά τώρα την παρουσία της Ελλάδας στο Ντουμπάι, η ΕΛΙΤΟΥΡ, με την υποστήριξη του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού συμμετείχε για πρώτη φορά ως χρυσός χορηγός σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις. Η συμμετοχή ήταν ομαδική, με παρουσία στο περίπτερο της ΕΛΙΤΟΥΡ πέντε μελών της και συγκεκριμένα ο όμιλος ΙΑΣΩ, Ιατρικού Αθηνών, Euromedica, Eurodentica Specialized Dental Care και η Zante Medical Care. Στην έκθεση συμμετείχαν πάνω από 100 εκθέτες (νοσοκομεία, κλινικές, ταξιδιωτικά γραφεία, κράτη, ασφαλιστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, αεροπορικές, spa κ.τ.λ.) από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Οι περισσότερες συμμετοχές ήταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (25), την Τουρκία (15), την Ισπανία (7), τη Γερμανία (7), την Κύπρο (6) κ.τ.λ..

Η ΕΛΙΤΟΥΡ πραγματοποίησε περισσότερα από 100 ραντεβού με διαμεσολαβητές ιατρικού τουρισμού, νοσοκομεία, κλινικές κ.τ.λ., ενώ υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για κλάδους όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η πλαστική χειρουργική, η αποκατάσταση, η οδοντιατρική, η οφθαλμολογία, μεγάλα χειρουργεία (ογκολογικά, νευροχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά κ.τ.λ.).

Για το μέλλον σχεδιάζονται ενέργειες όπως η διοργάνωση roadshows σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη), η διοργάνωση του Global Conference of Medical Tourism το 2017 στην Ελλάδα με τη συμμετοχή όλων των χωρών- μελών τoυ Global Healthcare Travel Council (όπου- σημειωτέον- στη θέση του αντιπροέδρου επανεξελέγη ο κ. Αντώνης Βλαχούσης, αντιπρόεδρος της EΛΙΤΟΥΡ), το διεθνές πρόγραμμα εκπαίδευσης με αντικείμενο την επαγγελματική εξειδίκευση και πιστοποίηση για ειδικούς συντονιστές – διαμεσολαβητές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα κ.α.

Οι εκπρόσωποι των μονάδων υγείας που συμμετείχαν στην έκθεση δήλωσαν:
«Είμαστε υπερήφανοι που για πρώτη φορά η Ελλάδα είχε μία εξαιρετικά οργανωμένη και δυναμική παρουσία σε μία διεθνή έκθεση θεσμό για τον ιατρικό τουρισμό. Το ενδιαφέρον για τη χώρα και τις υπηρεσίες μας ήταν έντονο και πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον. Το έργο της ΕΛΙΤΟΥΡ δημιουργεί γερές βάσεις για την ανάπτυξη ενός πολλά υποσχόμενου τομέα», Χριστίνα Ταμπουρέα, Εμπορική Διευθύντρια Ομίλου ΙΑΣΩ.

«Νιώσαμε εξαιρετικά όμορφα ευρισκόμενοι στο ομαδικό περίπτερο της ELITOUR όπου και μοιραστήκαμε εμπειρίες, αναζητήσεις και χαρές με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής. Θεωρούμε ουσιαστικά ότι μετά από αυτή την σημαντική παρουσία της ELITOUR θα ανοίξει σύντομα και θα εξελιχθεί η αγορά του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα», Νικόλαος Κουβελάς, CEO EURODENTICA, Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Εξαιρετική παρουσία της ΕΛΙΤΟΥΡ, καλοστημένο stand, σε πολύ καλή θέση, βοήθησαν τα μέγιστα για τις ενδιαφέρουσες συναντήσεις με στελέχη του χώρου. Έτσι μπαίνουν θεμέλια για μελλοντικές συνεργασίες, οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα στο χάρτη και του ιατρικού τουρισμού, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα», Θάνος Κόϊος, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΝΕΣΙΣ, Ομίλου EUROMEDICA.

«Είναι η πρώτη φορά που διακεκριμένοι πάροχοι της Ιδιωτικής Υγείας ενεργούν συντεταγμένα στα πλαίσια μίας εξωστρεφούς εθνικής προσπάθειας. Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, σε έναν τομέα, αυτόν του Ιατρικού Τουρισμού, που μπορεί να αποτελέσει έναν από τους αναδυόμενους αστέρες της Ελληνικής Οικονομίας», Απόστολος Οικονόμου, Υπεύθυνος Συντονισμού και Οργάνωσης Έργων Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Σχετικά με την ΕΛΙΤΟΥΡ

Το Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ αποτελεί Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βασικό σκοπό την προώθηση του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα και τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

Ιδρύθηκε από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς παρόχους υγείας της χώρας, δημιουργώντας ένα cluster από αξιόπιστες και υπερσύγχρονες μονάδες υγείας και εταιρείες διαφόρων κλάδων όπως αεροπορικές, ασφαλιστικές, τουριστικά γραφεία, facilitators, ξενοδοχεία, διαφημιστικές, συμβούλους επιχειρήσεων και εταιρείες πιστοποιήσεων οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα του ιατρικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Global Healthcare Travel Council.

 

Πηγή: iatronet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.