ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ «ΧΑΡΤΗ» ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

 Χάρη στις προσπάθειες που έκανε η Περιφέρεια και ο δήμος Άνδρου την προηγούμενη δεκαετία και τα τελευταία χρόνια μια ομάδα ανθρώπων που ζουν στο νησί και αγαπούν την πεζοπορία, η Ανδρος μπαίνει δυναμικά στον ευρωπαϊκό «χάρτη» ως πεζοπορικός προορισμός. Ως επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών σήμερα απονέμεται το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας στις πεζοπορικές διαδρομές της Ανδρου, ένα είδος πιστοποίησης που απονέμει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ανδρος, το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, διαθέτει ένα δίκτυο μονοπατιών που ξεπερνά σε μήκος τα 300 χιλιόμετρα. Η πρώτη προσπάθεια για την ανάδειξή τους ήταν η εκπόνηση, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από το Επαρχείο Ανδρου μιας μελέτης πεζοπορικού τουρισμού. Τα επόμενα χρόνια έγιναν διάφορες -αποσπασματικές- προσπάθειες από τη νομαρχία Κυκλάδων και αργότερα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ανδρου, την τοπική αυτοδιοίκηση, όλες στην ίδια κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια δημιούργησε ένα «δίκτυο διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος» σε κάθε Κυκλαδονήσι, με πρωταρχικό στόχο τη διάσωση του φυσικού και ιστορικού τοπίου της νησιωτικής υπαίθρου από την αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη. Η Ανδρος διαθέτει 18 σηματοδοτημένες διαδρομές στο δίκτυο αυτό.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια μπήκε δυναμικά στην υπόθεση μια παρέα εθελοντών, που δημιούργησαν το Ερευνητικό Κέντρο Ανδρου και τις «Ανδρου Διαδρομές» (www.androsroutes.gr), μια προσπάθεια συνδυασμού έρευνας και δράσεων για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη τουριστική εξέλιξη της Ανδρου. Βασικός άξονας δράσης των εθελοντών αποτελεί η καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη των παλαιών πεζοπορικών διαδρομών του νησιού, καθώς και η καταγραφή της προφορικής ιστορίας. Η ομάδα δημιούργησε και τον πλέον ενημερωμένο χάρτη για τις πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές του νησιού.

«Επειδή η Ανδρος δεν αναπτύχθηκε τουριστικά όπως άλλα Κυκλαδονήσια, για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με τις τοπικές της ιδιαιτερότητες, κράτησε έναν άσο στο μανίκι της» λέει η κ. Ολγα Καραγιάννη, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Ανδρου Διαδρομές». «Τα μονοπάτια είναι ο κορυφαίος τρόπος να γνωρίσεις την Ανδρο. Μόνο περπατώντας μπορεί κανείς να δει στ’ αλήθεια την ψυχή του τόπου αυτού, να βιώσει την πλούσια φύση και να γνωρίσει τον απίστευτο πλούτο μνημείων που διαθέτει το νησί, μάρτυρα της αδιάλειπτης ανθρώπινης παρουσίας στο νησί ανά τους αιώνες. Η Ανδρος μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό χώρο για τον περιπατητικό τουρισμό.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.