ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΛΟΣΣΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ με στόχο την αναστήλωση του αγάλματος, η οποία θα βασίζεται στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής

Μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία φαίνεται πως έχουν αναλάβει έξι νεαροί επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίοι επιθυμούν να ξαναχτίσουν το άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου, ενός από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Ο λόγος για τους Άρη Πάλλα, Χρήστο Γιαννά, Εράλντ Ντούπι, Ματίλντα Πάλλα, Ομπρέτα Ιανόνε και Ενρίκε Φερνάντσες, οι οποίοι έχουν εισηγηθεί την εν λόγω αναστήλωση στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ευρύ κοινό.

Ο αρχικός Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα μπρούτζινο άγαλμα, ύψους 33 μέτρων, το οποίο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον Χάρη τον Λίνδιο. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού, το 226 π.Χ. το άγαλμα του θεού Ήλιου κατέρρευσε, μένοντας για πολλά χρόνια πεσμένο. Μάλιστα, ήταν τόσο εντυπωσιακό, που παρότι πεσμένο συμπεριλήφθηκε στα επτά θαύματα του τότε γνωστού κόσμου.

Η ιδέα της κατασκευής του σύγχρονου Κολοσσού της Ρόδου, άρχισε να διαμορφώνεται στα σχέδια και τις προθέσεις νέων ανθρώπων, μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Παρακολουθώντας την αυξημένη ανεργία να γκρεμίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μιας ολόκληρης γενιάς ένωσαν τις δυνάμεις τους έχοντας κοινές ιδέες και οράματα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα http://colossusrhodes.com/colossus_of_rhodes_project/ που έχει δημιουργηθεί για τη μελέτη της δημιουργίας του σύγχρονου Κολοσσού στο νησί των ιπποτών.

Ο κύριος στόχος, ήταν να αναδειχθεί η Ρόδος και να γίνει σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Μια νέα πορεία, με σκοπό την παρουσίαση λύσεων στα αδιέξοδα που οδήγησε η οικονομική κρίση και τα οποία στάθηκαν εμπόδιο για χιλιάδες νέους, αναγκάζοντας τους να φεύγουν στο εξωτερικό.
Με αυτήν μας, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα, την προσπάθεια, επιδιώκουμε να ξαναβάλουμε το νησί της Ρόδου στο παγκόσμιο χάρτη, με την ανάδειξη και αποκατάσταση της ιστορικής σημασίας του ως πολιτισμική γέφυρα τριών Ηπείρων, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Προτείνουμε την κατασκευή ενός σύγχρονου κτηρίου, ενός σύγχρονου Κολοσσού, χωρίς να θέλουμε να μιμηθούμε τίποτα παλιό, πιστοποιώντας τη δική μας συμβολή στην παγκόσμια ιστορία.
Μια τεράστια συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της Ρόδου και ολόκληρης της χώρας. Δεν θα δημιουργήσει μόνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και μία επίδραση «Domino» στην τοπική οικονομία.
Η μελέτη του σύγχρονού Κολοσσού, υποστηρίχθηκε από τις συμβουλές οικονομολόγων, σύμφωνα με τους οποίους μια επένδυση αυτής της κλίμακας, θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο (12μηνο τουρισμό), εκτινάζοντας την οικονομία του νησιού, συνεπάγοντας την αύξηση των εσόδων πάνω από 2 δις ευρώ το χρόνο.
Το έργο αυτό, υπολογίζεται να διαρκέσει 3-4 χρόνια, αφήνοντας ελεύθερη την είσοδο στο λιμάνι, χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην διέλευση των πλοιαρίων.
Το συνολικό κόστος, υπολογίζεται από 240 έως 260 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα αποφέρει έσοδα, τις τάξεως άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου δεν θα επιβαρυνθεί ο ρόδιος πολίτης. Υπάρχουν διάφοροι και εναλλακτικοί τρόποι, όπως για παράδειγμα, χορηγίες από μείζονα ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ένας άλλος τρόπος, είναι να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω κινητοποίησης προσωπικοτήτων και της διενέργειας μιας διεθνούς εκστρατείας εξεύρεσης πόρων (Crowdfunding). Επίσης, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο από 50% εώς 75% του συνολικού ποσού, ιδίως όταν πρόκειται για ένα έργο πολιτιστικής σημασίας.
Το κτήριο αυτό θα είναι 150 μέτρων, θα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και φάρος. Θα είναι απόλυτα οικολογικό, με μεγάλη συμβολή στη μείωση των ρύπων, αυτόνομο ενεργειακά, καθιστώντας το, ένα από τα πρώτα και μοναδικά κτήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο Κολοσσό, σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του.

Μελέτη
Η μελέτη γεννήθηκε από τις ιδέες, τις προσδοκίες και τις ελπίδες νέων επαγγελματιών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι φιλόδοξος: να χτιστεί ένας σύγχρονος Κολοσσός της Ρόδου με τα πρότυπα του 21ου αιώνα. Ένα σύγχρονο κτήριο 150 μέτρων το οποίο θα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και φάρος.

Το αρχαίο άγαλμα βρισκόταν μέσα στην πόλη πάνω σε μια βάση με κλειστά τα πόδια. Ο στόχος της μελέτης δεν είναι να προτείνει ένα αντίγραφο του αρχαίου αγάλματος, ύψους 40 μέτρα, χάλκινο, αλλά να επαναλάβει ακριβώς την ίδια συγκίνηση και ρίγος που κατακτούσε τους επισκέπτες όταν το αντίκριζαν για πρώτη φορά, παραπάνω από 2200 χρόνια πριν, επισκέπτες συνηθισμένοι σε κατασκευές 5 έως και 10 μέτρα ύψους.Είναι σαφές ότι, σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε κτήρια 400, 500 έως 800 μέτρων ύψους, για να αναδημιουργηθούν αυτά τα συναισθήματα το έργο θα πρέπει να είναι μοναδικό στο είδος του.
Στη μελέτη προτείνεται μια νέα τοποθεσία, όχι πλέον μέσα στην πόλη αλλά έξω από το λιμάνι δημιουργώντας μια νέα είσοδο. Ένα σύγχρονο κτήριο 150 μέτρων προορισμένο να λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και φάρος. ‘Ενα σημείο αναφοράς για τα πλοία το βράδυ, με φως που θα εκπέμπεται πάνω από 56 χιλιόμετρα μακριά στην ανοιχτή θάλασσα.
Η κατασκευή θα εκμεταλλεύεται τις τελευταίες τεχνολογίες, κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έξυπνων συστημάτων κατά των σεισμικών δονήσεων και ανέμων, χαρίζοντας ταυτόχρονα σταθερότητα και ευελιξία.
Το κτήριο θα είναι απόλυτα οικολογικό, με μεγάλη συμβολή στη μείωση των ρύπων. Η εξωτερική επιφάνεια του θα καλύπτεται με ειδικά φύλλα φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία θα προσφέρουν έως και 100% αυτονομία, καθιστώντας το, ένα από τα πρώτα και μοναδικά κτήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο Κολοσσό, σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του.

Η δημιουργία των ανοιχτών εσωτερικών χώρων με την εξάλειψη των «συνηθισμένων» ορόφων προσφέρει μια οπτική ελευθερία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον τεράστιο χώρο και τον κεντρικό μηχανισμό της κατασκευής. Αυτές οι αρχιτεκτονικές επιλογές βοηθούν στον φυσικό αερισμό του κτηρίου μειώνοντας δραματικά την κατανάλωση ενέργειας.

Το σχήμα της βάσης του κτηρίου, από τα πόδια μέχρι την μέση του κορμού, είναι ένας τρίποδας, η πιο σταθερή μορφή, πάνω από το οποίο υψώνεται η κεντρική στήλη των άνω ορόφων. Η μελέτη προτείνει μία κατασκευή μοναδική στο είδος της όσον αφορά την ανταπόκριση στις σεισμικές δονήσεις και τους ισχυρούς ανέμους με την ανώτερη κατασκευή να αρθρώνεται στην κορυφή του τριπόδου, έχοντας ταυτόχρονα το κέντρο βάρους χαμηλότερα, επιτρέποντας το δυναμικό έλεγχο στις ισχυρές δονήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν σε αυτή η περιοχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.