Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ με στόχο την αναστήλωση του αγάλματος, η οποία θα βασίζεται στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής
Μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία φαίνεται πως έχουν αναλάβει έξι νεαροί επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίοι επιθυμούν να ξαναχτίσουν το άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου, ενός από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Ο λόγος για τους Άρη Πάλλα, Χρήστο Γιαννά, Εράλντ Ντούπι, Ματίλντα Πάλλα, Ομπρέτα Ιανόνε και Ενρίκε Φερνάντσες, οι οποίοι έχουν εισηγηθεί την εν λόγω αναστήλωση στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ευρύ κοινό.
Ο αρχικός Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα μπρούτζινο άγαλμα, ύψους 33 μέτρων, το οποίο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον Χάρη τον Λίνδιο. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού, το 226 π.Χ. το άγαλμα του θεού Ήλιου κατέρρευσε, μένοντας για πολλά χρόνια πεσμένο. Μάλιστα, ήταν τόσο εντυπωσιακό, που παρότι πεσμένο συμπεριλήφθηκε στα επτά θαύματα του τότε γνωστού κόσμου.
Η ιδέα της κατασκευής του σύγχρονου Κολοσσού της Ρόδου, άρχισε να διαμορφώνεται στα σχέδια και τις προθέσεις νέων ανθρώπων, μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Παρακολουθώντας την αυξημένη ανεργία να γκρεμίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μιας ολόκληρης γενιάς ένωσαν τις δυνάμεις τους έχοντας κοινές ιδέες και οράματα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα http://colossusrhodes.com/colossus_of_rhodes_project/ που έχει δημιουργηθεί για τη μελέτη της δημιουργίας του σύγχρονου Κολοσσού στο νησί των ιπποτών.
Ο κύριος στόχος, ήταν να αναδειχθεί η Ρόδος και να γίνει σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Μια νέα πορεία, με σκοπό την παρουσίαση λύσεων στα αδιέξοδα που οδήγησε η οικονομική κρίση και τα οποία στάθηκαν εμπόδιο για χιλιάδες νέους, αναγκάζοντας τους να φεύγουν στο εξωτερικό.
Με αυτήν μας, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα, την προσπάθεια, επιδιώκουμε να ξαναβάλουμε το νησί της Ρόδου στο παγκόσμιο χάρτη, με την ανάδειξη και αποκατάσταση της ιστορικής σημασίας του ως πολιτισμική γέφυρα τριών Ηπείρων, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Προτείνουμε την κατασκευή ενός σύγχρονου κτηρίου, ενός σύγχρονου Κολοσσού, χωρίς να θέλουμε να μιμηθούμε τίποτα παλιό, πιστοποιώντας τη δική μας συμβολή στην παγκόσμια ιστορία.
Μια τεράστια συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της Ρόδου και ολόκληρης της χώρας. Δεν θα δημιουργήσει μόνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και μία επίδραση «Domino» στην τοπική οικονομία.
Η μελέτη του σύγχρονού Κολοσσού, υποστηρίχθηκε από τις συμβουλές οικονομολόγων, σύμφωνα με τους οποίους μια επένδυση αυτής της κλίμακας, θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο (12μηνο τουρισμό), εκτινάζοντας την οικονομία του νησιού, συνεπάγοντας την αύξηση των εσόδων πάνω από 2 δις ευρώ το χρόνο.
Το έργο αυτό, υπολογίζεται να διαρκέσει 3-4 χρόνια, αφήνοντας ελεύθερη την είσοδο στο λιμάνι, χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην διέλευση των πλοιαρίων.
Το συνολικό κόστος, υπολογίζεται από 240 έως 260 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα αποφέρει έσοδα, τις τάξεως άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου δεν θα επιβαρυνθεί ο ρόδιος πολίτης. Υπάρχουν διάφοροι και εναλλακτικοί τρόποι, όπως για παράδειγμα, χορηγίες από μείζονα ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ένας άλλος τρόπος, είναι να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω κινητοποίησης προσωπικοτήτων και της διενέργειας μιας διεθνούς εκστρατείας εξεύρεσης πόρων (Crowdfunding). Επίσης, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο από 50% εώς 75% του συνολικού ποσού, ιδίως όταν πρόκειται για ένα έργο πολιτιστικής σημασίας.
Το κτήριο αυτό θα είναι 150 μέτρων, θα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και φάρος. Θα είναι απόλυτα οικολογικό, με μεγάλη συμβολή στη μείωση των ρύπων, αυτόνομο ενεργειακά, καθιστώντας το, ένα από τα πρώτα και μοναδικά κτήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο Κολοσσό, σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του.