Ο ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Ορισμένες φορές οι λέξεις είναι τόσο «λίγες» και τόσο «αδύναμες» για να καταφέρουν επάξια να μεταφέρουν και να αποτυπώσουν στο γραπτό λόγο την πολυετή, πολυσχιδή, επιτυχημένη και βραβευμένη διαδρομή επιτελικού στελέχους στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Ιδιαίτερα όταν η τριανταεξάχρονη καριέρα του περιλαμβάνει την εργασία του σε δύο μόνο εταιρίες οι οποίες όμως σημάδεψαν την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, την Α.Ξ.Ε. Αστήρ και την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., τη θυγατρική εταιρία του ομίλου Alpha Bank στον τουριστικό-ξενοδοχειακό κλάδο.

Σε μία από τις λίγες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, ο γενικός διευθυντής της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΑΕ κ. Νικόλαος Ρούσσος «ξετυλίγει» το «νήμα» της πολυσήμαντης διαδρομής του στην ελληνική τουριστική αγορά στο Business Travel blog. Χωρίς φειδώ λόγων επισημαίνει την πολύτιμη γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία που απέκτησε για καίρια και άκρως σημαντικά ζητήματα, σε καθεμία από τις επιτελικές θέσεις που κατείχε τόσο στην Αστήρ όσο και εδώ και 22 χρόνια στη θυγατρική εταιρία του ομίλου Alpha Bank. Μεταξύ αυτών η δεκαετής ενασχόλησή του με το συνεδριακό τουρισμό τη δεκαετία του ’80, η σύμβαση διαχείρισης το 1993 με την Grecotel για το ξενοδοχείο Hilton της Ρόδου, η νέα- τότε-συμφωνία με τη Hilton International που προέβλεπε τη μετάβαση από εκμίσθωση σε διαχείριση και λειτουργία του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Αθήνα κάτω από τη διαχείριση της πολυεθνικής ξενοδοχειακής αλυσίδας κλπ. Ο ίδιος δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι «από την δεκατετράχρονη συνεργασία μου με τον Αστέρα οι εμπειρίες και οι συγκινήσεις ήταν πολλές», ενώ κρίνει ως κορυφαία στιγμή στην καριέρα του την ανάληψη των καθηκόντων της γενικής διεύθυνσης της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. το 2000 λόγω της εμπιστοσύνης της διοίκησης του ομίλου της Alpha Bank στο πρόσωπο και στις ικανότητές του. Και σπεύδει να επισημάνει ότι η θέση αυτή ήταν μοναδική πρόκληση ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Hilton για τη νέα σύμβαση συνεργασίας και του επενδυτικού σχεδίου ανακαίνισης του Hilton Αθηνών, ύψους 114 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια «θα χαρακτήριζα την εμπειρία αυτή σαν ένα μεταπτυχιακό τίτλο που σπάνια έχει κανείς τη δυνατότητα να ζήσει και να αποκτήσει», δηλώνει ξεκάθαρα ο κ. Ρούσσος.

Δοθείσας της ευκαιρίας, αποσαφηνίζει ότι παρόλο που η Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις αποτελεί θυγατρική εταιρία της Alpha Bank, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης.

«Βασικός μας στόχος είναι να μην μεταφέρουμε προβλήματα στον κύριο μέτοχο. Γι’ αυτό άλλωστε στην περίοδο της βαθιάς κρίσης η Ιονική, βασιζόμενη στην αγαστή συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή του ξενοδοχείου, το Ανθρώπινο δυναμικό και σε συνδυασμό με τον σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό αναφορικά με την περιστολή δαπανών, ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, χωρίς να προστρέξει στον μέτοχο για βοήθεια οποιασδήποτε μορφής», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ρούσσος εξηγεί για ποιους λόγους βραβεύτηκε από τον ΕΟΤ και το ΝΑΤΟ και τονίζει πώς η γαστρονομική λέσχη Chaîne des Rôtisseurs-αποτελώντας ο ίδιος μέλος του ελληνικού τμήματος με το βαθμό Officier Maître Hotelier- έχει συμβάλλει στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας και γαστρονομίας.

Παρόλο τη μοναδικότητα του ελληνικού τοπίου και τη σημαντική τουριστική ανάπτυξη, εντούτοις «εξακολουθούμε να υστερούμε σε στρατηγικό σχεδιασμό υποδομών και εμπλουτισμό του προϊόντος», σχολιάζει δηκτικά ο γενικός διευθυντής της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις. Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία αποτελούν άλλωστε καίρια, πάγια και χρόνια ζητήματα του τουριστικού κόσμου, προτρέπει και συνάμα συστήνει την «άσκηση επί χάρτου όπου θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι οι οποίοι θα αξιοποιήσουν και θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας», καταλήγει ο κ. Ρούσσος.

 

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην καριέρα σας;

Εκτιμώ ότι η πορεία μου στον ξενοδοχειακό κλάδο σημαδεύτηκε από δύο σημαντικούς παράγοντες. Πρωτεύων παράγων όλων είναι αναμφισβήτητα η παιδεία. Είχα την τύχη να αποφοιτήσω από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και ακολούθως είχα την ευκαιρία να σπουδάσω διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο C.E.R.I.A στις Βρυξέλλες (Centre dEnseignement et de Recherche des Industries Alimentaires). Δεύτερος σημαντικός παράγων είναι ότι στην τριανταεξάχρονη καριέρα μου εργάσθηκα και εργάζομαι σε δύο εταιρείες, οι οποίες κατά την άποψή μου έχουν σημαδέψει διαχρονικά την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Αυτές είναι η Α.Ξ.Ε. ΑΣΤΗΡ και η Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.

Πρώτος σημαντικός σταθμός στην καριέρα μου ήταν το 1983 όταν ανέλαβα ως επικεφαλής του τμήματος πωλήσεως του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης, όπου είχα την ευκαιρία, επί μια δεκαετία περίπου, να ασχοληθώ με τον συνεδριακό τουρισμό και παράλληλα να γνωρίσω σημαντικές προσωπικότητες, από τον ελληνικό και διεθνή πολιτικό ή επιχειρηματικό στίβο.

Επόμενος σταθμός ήταν η τοποθέτησή μου ως Διευθυντή στον Αστέρα Συντάγματος και εν συνεχεία η επιστροφή μου στην Βουλιαγμένη, ως Διευθυντής Εκμετάλλευσης του συγκροτήματος. Από την δεκατετράχρονη συνεργασία μου με τον Αστέρα οι εμπειρίες και οι συγκινήσεις ήταν πολλές. Το πλέον σημαντικότερο όλων όμως ήταν η ηθική επιβράβευση από τους ίδιους τους πελάτες. Στο αρχείο μου έχω φυλάξει σειρά προσωπικών συγχαρητήριων επιστολών, από αυτή του Λόρδου Κάρριγκτον, επικεφαλής τότε της Λέσχης Bildeberg, έως αυτές του Πρίγκιπα Φιλίππου του Βελγίου, της General Motors, του ζεύγους Rubinstein, της Mobil oil Corporation, της Page and Moy Ltd και πολλές άλλες.

Το 1993 αποδέχθηκα την πρόταση να ενταχθώ στο ανθρώπινο δυναμικό της Ιονικής Ξενοδοχειακής ως Διευθυντής Εκμετάλλευσης, ενόψει της πρώτης λειτουργίας του ξενοδοχείου της εταιρείας στην Ρόδο, υπό την διαχείριση της Grecotel. Βασικό κίνητρο η απόκτηση εμπειριών στη σχέση ιδιοκτήτη – διαχειριστή, η τεχνογνωσία στην εφαρμογή συμβάσεως διαχειρίσεως και η εποπτεία λειτουργίας ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία σου δίνει την δυνατότητα να βιώνεις την καθημερινότητα ενός ξενοδοχείου από διαφορετική οπτική γωνία.

Κορυφαίος σταθμός στην καριέρα μου ήταν η ανάθεση των καθηκόντων του Γενικού Διευθυντή της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. το 2000, από την διοίκηση του ομίλου της Alpha Bank. Αναμφισβήτητα, το να αναλαμβάνει κανείς την γενική διεύθυνση μιας εταιρίας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών σε μια σημαντική φάση, δηλαδή ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Hilton για τη νέα σύμβαση συνεργασίας και του επενδυτικού σχεδίου για την ανακαίνιση του Hilton Αθηνών ήταν μοναδική πρόκληση. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν η εμπιστοσύνη της Διοίκηση της Εταιρείας προς το άτομό μου.

 

Ποια είναι η πιο ευτυχής και αντιθέτως η πιο «άτυχη» στιγμή στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Αναμφισβήτητα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2000, όταν μου ανακοινώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο η ανάθεση των καθηκόντων του Γενικού Διευθυντού της εταιρίας. Συμπωματικά την ίδια ημέρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων, μαθαίνοντας την εισαγωγή του υιού μου στο Οικονομικό του Α.Π.Θ. Οπότε ήταν ένα ευτυχές γεγονός εις διπλούν και η στιγμή επιβράβευσης των προσπαθειών επί σειρά ετών και για τους δύο.

Στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, παραδόξως, δεν υπήρξαν «άτυχες» στιγμές. Αν πρέπει να αναφερθώ σε κάτι αυτό θα ήταν η επιστροφή μου στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών για οικογενειακούς λόγους. Έτσι δεν υλοποιήθηκε η επιθυμία μου να εργασθώ για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.

Στην περίοδο της βαθιάς κρίσης η Ιονική ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της χωρίς να προστρέξει στο μέτοχο για βοήθεια οποιασδήποτε μορφής

Ποιες είναι οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει εργαζόμενος και δη σε επιτελική θέση στην Iονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε; Και τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν είναι και τόσο δύσκολη η δουλειά του Γενικού Διευθυντή στη συγκεκριμένη εταιρία αφού αποτελεί θυγατρική του ομίλου της Alpha Bank;

Από την θέση μου ως Γενικός Διευθυντής της εταιρίας, εκτός από την εποπτεία της συμβάσεως διαχειρίσεως με την Grecotel για το ξενοδοχείο της Ρόδου, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην διαπραγματευτική ομάδα για την σύνταξη και υπογραφή της νέας σύμβασης με την Hilton International. Ήταν μια επίπονη και χρονοβόρος διαδικασία, εκ του γεγονότος ότι υπήρξε αλλαγή στην μορφή συμβάσεως. Δηλαδή την μετάβαση από την σύμβαση εκμισθώσεως του ξενοδοχείου, σε σύμβαση διαχειρίσεως και λειτουργίας. Η εμπειρία που αποκομίζει κανείς μέσα από παρόμοιες διαδικασίες είναι πολλαπλές και σε πολλούς τομείς, δεδομένου ότι τέθηκαν προς συζήτηση θέματα νομικής φύσεως, φορολογικής νομοθεσίας και σειρά προτάσεων και παραμέτρων για τον σχεδιασμό της ανακαινίσεως. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών ήταν και είναι η διαμόρφωση μιας σύμβασης λειτουργικής και εφαρμόσιμης, η οποία θα διασφαλίζει την αποδοτική λειτουργία του ξενοδοχείου προς όφελος και των δύο συμβαλλομένων.

Οι δυσκολίες στη φάση διαπραγμάτευσης είναι αρκετές και πολλών μορφών, δεδομένου ότι κάθε διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος έχει τις δικές του προδιαγραφές, οι οποίες επηρεάζουν την μετ’ έπειτα λειτουργία του ξενοδοχείου και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση της πελατείας. Στη φάση εφαρμογής και λειτουργίας οι δυσκολίες επικεντρώνονται στην τήρηση των στόχων και στις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας επί του προϋπολογισμού και του marketing plan για την επόμενη χρήση. Σ’ όλα αυτά προστίθενται τα επενδυτικά σχέδια για την διατήρηση της ξενοδοχειακής μονάδας σε ανταγωνιστικό επίπεδο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται διαχρονικά η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Για να λειτουργήσουν όλα αυτά αποτελεσματικά απαιτείται συνεχής προσπάθεια και επαγρύπνηση, ως επίσης ο απόλυτος συντονισμός τριών βασικών συντελεστών που δεν είναι άλλοι από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, τη διαχειρίστρια Hilton και το ανθρώπινο δυναμικό. Το γεγονός ότι το Hilton Αθηνών βραβεύτηκε εκ νέου πρόσφατα ως το κορυφαίο business ξενοδοχείο στην Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τελικό των έγκριτων World Travel Awards 2015, αφενός μεν επιβεβαιώνει την υψηλή στάθμη υπηρεσιών, αφετέρου δε επιβραβεύει την κοινή προσπάθεια των τριών συντελεστών στους οποίους αναφέρθηκα.

Ως γνωστόν, κύριος και βασικός μέτοχος της εταιρίας είναι η Alpha Bank. Το γεγονός ότι είμαστε θυγατρική εταιρία ενός μεγάλου ιδιωτικού Τραπεζικού Ομίλου δεν σημαίνει ότι τυγχάνουμε ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Η εταιρία, πέραν των υποχρεώσεων της ως εισηγμένη στο Χ.Α.Α., ακολουθεί τους κανόνες λειτουργίας του Ομίλου της Alpha Bank, υπόκειται σε εσωτερικούς ελέγχους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον όμιλο και συνεργάζεται σε καθημερινή βάση μ’ όλες τις διευθύνσεις της τραπέζης για θέματα που την αφορούν.

Βασικός μας στόχος είναι να μην μεταφέρουμε προβλήματα στον κύριο μέτοχο. Γι’ αυτό άλλωστε στην περίοδο της βαθιάς κρίσης η Ιονική, βασιζόμενη στην αγαστή συνεργασία με τον γενικό διευθυντή του ξενοδοχείου, το ανθρώπινο δυναμικό και σε συνδυασμό με τον σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό αναφορικά με την περιστολή δαπανών, ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, χωρίς να προστρέξει στο μέτοχο για βοήθεια οποιασδήποτε μορφής.

«Μεταπτυχιακός τίτλος» η εμπειρία της ανακαίνισης του Hilton Αθηνών

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την ανακαίνιση του Ηilton όντας μέλος στην επιτροπή ανακαίνισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος;

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που συμμετείχα στην εν λόγω επιτροπή. Εκτιμώ ότι είναι μοναδική η ευκαιρία, ειδικά στην Ελλάδα, να έχει κανείς την δυνατότητα να βιώσει εκ του σύνεγγυς και τόσο ενεργά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πλήρους ανακαινίσεως ενός τόσο ιστορικού ξενοδοχείου, όπως το Hilton Αθηνών. Ιδιαίτερα δε δίπλα σε έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη του ομίλου της Alpha Bank, σε μελετητές με διεθνή καταξίωση, όπως μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Τομπάζης, σε στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου με μακρόχρονη εμπειρία και σε στελέχη της Hilton International με πολύπλευρη εμπειρία σε θέματα ανακαινίσεως ξενοδοχείων. Θα χαρακτήριζα την εμπειρία αυτή σαν ένα μεταπτυχιακό τίτλο που σπάνια έχει κανείς την δυνατότητα να ζήσει και να αποκτήσει και ειλικρινά είμαι ευγνώμων που είχα αυτή την ευκαιρία.

Οι αναμνήσεις όπως και οι συγκινήσεις και οι δυσκολίες ήταν πολλές και δεν αποτυπώνονται σε μια παράγραφο. Θα χρειαζόταν ίσως ένας ολόκληρος τόμος. Οι μελέτες του έργου ξεκίνησαν στις αρχές του 2000 και η φάση κατασκευής τον Νοέμβριο του 2001 με την εκκένωση του ξενοδοχείου από όλο τον παλιό εξοπλισμό και την αποξήλωση όλων των παλαιών εγκαταστάσεων. Η ανακαίνιση κόστους € 114 εκ. υλοποιήθηκε σε τρείς φάσεις και γενικά ήταν ένα έργο με πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα, ιδιαίτερα αυτό της πρώτης φάσης. Το ξενοδοχείο άρχισε να επαναλειτουργεί σταδιακά από 11 Φεβρουαρίου 2003 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004. Σημειωτέο ότι το Hilton Αθηνών την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν η έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Βράβευση από τον ΕΟΤ λόγω της συμβολής του στο συνεδριακό τουρισμό

Για ποιους λόγους βραβευτήκατε από τον ΕΟΤ;

Η δεκαετία του ’80 ήταν ουσιαστικά η χρονική περίοδος που ξεκίνησε δυναμικά η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και των ταξιδίων κινήτρων (Incentives). Πιστεύω ότι όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνταν την εποχή εκείνη θα την θυμούνται ως την εποχή του “no budget”, λόγω της οικονομικής ευρωστίας των διεθνών οργανισμών, ασφαλιστικών και πολυεθνικών εταιρειών.

Το 1989 ο Ε.Ο.Τ είχε διοργανώσει συνέδριο με θέμα τον συνεδριακό τουρισμό στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχα μαζί με άλλους συναδέλφους ως ομιλητής. Στο πλαίσιο αυτό τιμήθηκα για την προσφορά μου στον συνεδριακό τουρισμό.

Βράβευση από το ΝΑΤΟ για τη συμβολή του στην προετοιμασία κι διεξαγωγή του συνεδρίου στην Αθήνα

Βραβευτήκατε και από το ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή σας στην οργανωτική επιτροπή του ετήσιου συνεδρίου εφέδρων αξιωματικών χωρών μελών ΝΑΤΟ, που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1986. Τι θυμόσαστε από την επιτυχημένη, όπως καταγράφεται, διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου;

Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία. Ως έφεδρος αξιωματικός και με εμπειρία στην διοργάνωση συνεδρίων μου προτάθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή να συμβάλλω στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του συνεδρίου στην Αθήνα. Κάτι το οποίο βεβαίως αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά. Έτσι τον Αύγουστο του 1986 επιστρατεύθηκα με τον βαθμό του λοχαγού και συμμετείχα στο συνέδριο ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και παράλληλα ως επικεφαλής συνοδός της Γαλλικής αποστολής. Αυτό που θυμάμαι με έντονη συγκίνηση ήταν η τελετή έναρξης, όπου με την παρουσία ανδρών της Προεδρικής Φρουράς χίλιοι περίπου σύνεδροι, όλοι έφεδροι αξιωματικοί, στάθηκαν προσοχή με τον καθιερωμένο στρατιωτικό χαιρετισμό κατά την είσοδο της Ελληνικής Σημαίας.

Το συνέδριο είχε απόλυτη επιτυχία κατά γενική ομολογία και στο πλαίσιο αυτό το ΝΑΤΟ τίμησε όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Η συμβολή της γαστρονομικής λέσχης Chaîne des Rôtisseurs στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας

Είσθε μέλος του Ελληνικού Τμήματος της διεθνούς γαστρονομικής λέσχης Chaîne des Rôtisseurs με τον βαθμό Officier Maître Hotelier. Πώς η συγκεκριμένη γαστρονομική λέσχη έχει συμβάλλει στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας και γαστρονομίας;

Η Chaîne des Rôtisseurs είναι μια διεθνής λέσχη ή κοινότητα, τα μέλη της οποίας μοιράζονται την αγάπη και το πάθος για τη γαστρονομία και τη γευσιγνωσία. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο τμήμα ιδρύθηκε το 1966 και προσωπικά είμαι μέλος από το 2004. Σήμερα επικεφαλής του ελληνικού τμήματος είναι ο κ. Τάσος Κιούλπαπας, ο οποίος είναι Bailli Délégué του Baillage της Ελλάδος και συμμετέχει στο Conseil Magistral σε διεθνές επίπεδο. Οι δραστηριότητες του ελληνικού τμήματος είναι πολλαπλές και αποτελούνται κυρίως από συνεστιάσεις κατά τακτά διαστήματα, είτε σε ξενοδοχεία που διακρίνονται στην γαστρονομία, είτε σε γνωστά εστιατόρια με διακρίσεις στον κλάδο. Η γαστρονομική λέσχη έχει συμβάλλει ήδη στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας είτε μέσω εκδηλώσεων που προβάλλουν τις ελληνικές γεύσεις, είτε μέσω οργανωμένων επισκέψεων σε άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα τμήματα της διεθνούς λέσχης.

Στο Hilton Αθηνών έχουν διοργανωθεί κατ’ επανάληψη γαστρονομικές βραδιές από τη λέσχη με μεγάλη επιτυχία, όπου το ανθρώπινο δυναμικό της κουζίνας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει όλο το φάσμα δημιουργικότητας στην παρασκευή και παρουσίαση πιάτων.

«Υστερούμε σε στρατηγικό σχεδιασμό υποδομών και εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος»

Με βάση τις γνώσεις, την εμπειρία και τη τεχνογνωσία σας, σε ποιους άξονες θα πρέπει να κινείται η τουριστική στρατηγική της χώρας μας;

Αναμφισβήτητα, η χώρα μας αποτελεί έναν από τους κυριότερους και πλέον αναγνωρίσιμους τουριστικούς προορισμούς στην διεθνή αγορά, με αξιόλογη ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Ιδιαίτερα δε στον ξενοδοχειακό κλάδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πολλές μονάδες αποσπούν κάθε χρόνο αξιόλογες διακρίσεις.

Δεν θα έλεγα όμως το ίδιο και στον τομέα των υποδομών ή στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Εκτιμώ ότι, παρά την σημαντική τουριστική ανάπτυξη, εξακολουθούμε να υστερούμε σε στρατηγικό σχεδιασμό υποδομών και εμπλουτισμό του προϊόντος. Θα σας αναφέρω ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ας ξεκινήσουμε με τις υποδομές. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε ήδη από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων να είχε ολοκληρωθεί ή οδική και σιδηροδρομική σύνδεση (Προαστιακός) μεταξύ λιμένος Πάτρας, λιμένος Πειραιά, διεθνούς αερολιμένος Αθηνών και λιμένος του Λαυρίου. Σε συνδυασμό βεβαίως με την βελτίωση των εγκαταστάσεων στον λιμένα Πειραιώς για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων και την μεταφορά της πλειοψηφίας των ακτοπλοϊκών γραμμών προς Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νησιά Ανατολικού Αιγαίου στον λιμένα Λαυρίου, με πολλαπλά οφέλη στην μείωση των ναύλων και της χρονικής διάρκειας του ταξιδιού.

Δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς οι ιστορικοί χώροι

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους. Στην Αθήνα δεν υπάρχει μόνο η Ακρόπολη, το ομώνυμο σύγχρονο μουσείο, το αρχαιολογικό μουσείο ή το Σούνιο ή η Πλάκα. Υπάρχουν και άλλοι πόλοι έλξης ενδιαφέροντος, οι οποίοι θα προσέδιδαν ακόμη μεγαλύτεροι αξία στον προορισμό Αθήνα. Δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς ο ιστορικός χώρος του Μαραθώνα. Πόσοι από τα εκατομμύρια τουριστών που φθάνουν στην Αθήνα επισκέπτονται το ιστορικό πεδίο μάχης; Ελάχιστος αριθμός. Να δούν άλλωστε τι; Όποιος έχει επισκεφθεί επί παραδείγματι το Βατερλώ λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, αντιλαμβάνεται πλήρως τι εννοώ. Εκεί εκτός από τον τύμβο με τα τριακόσια σκαλοπάτια και τον λέοντα, το πεδίο μάχης έχει διαφυλαχθεί, υπάρχει μουσείο αναπαράστασης της ιστορικής μάχης και μουσείο κέρινων ομοιωμάτων με ηλεκτρονική ξενάγηση σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής. Στον Μαραθώνα; Να αναφερθώ στην ναυμαχία της Σαλαμίνας ή τα Ελευσίνια Μυστήρια; Να προσθέσω στον προβληματισμό τις Θερμοπύλες, όπου το μόνο που υπάρχει είναι ένα ξεχασμένο άγαλμα του Λεωνίδα; Ποια η αξιοποίηση και ποιος ο ρυθμός αυξήσεως της επισκεψιμότητας στο ιστορικό πεδίο μάχης μετά την προβολή της ταινίας «300» ;

Απουσία σχεδιασμού αξιοποίησης εγκαταστάσεων

Να θυμίσω τις εγκαταστάσεις των θερινών ανακτόρων στο Τατόϊ που καταρρέουν; Πόσοι Έλληνες επισκέπτονται αλήθεια κάθε χρόνο τις Βερσαλλίες λίγο έξω από το Παρίσι; Γιατί εκεί τιμούν την ιστορία τους και αξιοποιούν τις ιστορικές εγκαταστάσεις τους; Μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε η αξιοποίηση παράπλευρων κτιρίων με την μετατροπή τους σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες με σκοπό την αύξηση εσόδων για την συντήρηση των ανακτόρων. Εδώ ποιος είναι ο αντίστοιχος σχεδιασμός αξιοποίησης; Μάλλον ο ίδιος με τις περισσότερες εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την δεκαετία του’80 υπάρχει πάγιο αίτημα από τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο για την δημιουργία ενός Εκθεσιακού- Συνεδριακού κέντρου στην Πρωτεύουσα. Εκτιμώ ότι θα εξακολουθεί να παραμένει ως αίτημα για μακρό χρονικό διάστημα ακόμα, παρά το γεγονός ότι ο συνεδριακός τουρισμός επιφέρει χιλιάδες διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

Δεν υπάρχει καταλληλότερη θάλασσα για yacht sailing από το Αιγαίο

Ας περάσουμε στον θαλάσσιο τουρισμό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καταλληλότερη θάλασσα για το yacht sailing από το Αιγαίο. Έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε; Σίγουρα όχι. Ας ανατρέξει κανείς μέσω Google και ας αναζητήσει πληροφορίες για μαρίνες στα παράλια της Μικράς Ασίας ή στο σύμπλεγμα των νήσων της Κροατίας στην Αδριατική. Θα διαπιστώσει μετά λύπης του ότι ανταγωνίστριες χώρες διαθέτουν πολλαπλές εγκαταστάσεις με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Το Ελληνικό τοπίο είναι μοναδικό. Ίσως θα χρειαζόταν μια «Άσκηση επί χάρτου», όπως λέγαμε στην Σχολή Εφέδρων όπου θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν και θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα της Ιονική Ξενοδοχειακή το εννεάμηνο του 2015

Πώς διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στο Hilton Athens το 2015;

Η Αθήνα ως προορισμός διατήρησε το 2015 την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε από το 2013 και ως εκ τούτου αναμένουμε βελτιωμένα αποτελέσματα για τρίτη συνεχόμενη χρήση. Βεβαίως, η εικόνα θα ήταν ακόμα καλύτερη εάν δεν είχαν επηρεάσει την αγορά οι διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες μοιραία προκάλεσαν συγκράτηση ή αναστολή της ζήτησης για την πρωτεύουσα, από διάφορα τμήματα της αγοράς.

Βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων παρουσίασε η Ιονική Ξενοδοχειακή το εννεάμηνο του 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε σε 23,1 εκατ. ευρώ έναντι 22,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 5,4 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενισχυμένα από την αλλαγή του συντελεστή φορολογίας.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.