«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΥΨΟΥΣ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΧΙΟ

Το πράσινο φως για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου «Κεραμεία Ξενοδοχειακή και Τουριστική Ανώνυμη Εταιρεία» στη νήσο Χίο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, σε συνεδρίασή της χθες, Πέμπτη.

Σύμφωνα με την απόφαση η επένδυση θα υπαχθεί στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του νόμου Fast Track (Ν. 3894/2010), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επένδυση, την οποία παρουσίασε στην Επιτροπή ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, συνίσταται στη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος και τουριστικού λιμένα στην περιοχή του παλαιού εργοστασίου των Κεραμείων της Χίου, σε ιδιωτική έκταση επιφάνειας 115 στρεμμάτων περίπου, συνολικού κόστους κατασκευής 100.000.000 ευρώ.

Προβλέπεται η κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων 280 κλινών, συγκροτήματος επιπλωμένων δωματίων 5 αστέρων 75 κλινών, δύο συγκροτημάτων επιπλωμένων διαμερισμάτων 5 αστέρων 205 κλινών, κέντρου θαλασσοθεραπείας, συνεδριακού κέντρου, μουσείου και επιμορφωτικού ινστιτούτου, παλαιοντολογικού θεματικού πάρκου, μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, καθώς και όλων των υποδομών και βοηθητικών εγκαταστάσεων για την απρόσκοπτη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λαμπριανίδης, η διαδικασία που ακολουθείται είναι καθόλα νόμιμη, χωρίς κανενός είδους νομική παρέκκλιση, ενώ το έργο χαρακτηρίζεται επιχειρηματικά βιώσιμο και δεν αντιμετωπίζει χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Επίσης, θα έχει θετικές επιπτώσεις στην εθνική και τοπική οικονομία και κοινωνία, καθώς ο επενδυτής έχει δεσμευτεί για την ανάθεση των κατασκευαστικών εργασιών σε τοπικές εταιρείες και επαγγελματίες, για την πλήρωση τουλάχιστον του 20% των θέσεων εργασίας για τη λειτουργία της επιχείρησης από την τοπική κοινωνία, όπως και για τη χρήση τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής και του χώρου του παλαιού κεραμοποιείου.

Επιπλέον, έχει δεσμευτεί για τη θέσπιση δύο υποτροφιών σε αριστούχους ελληνικών πανεπιστημίων, την προσφορά πρακτικής άσκησης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για νέους έως 25 ετών και την συνεισφορά στο λειτουργικό κόστος (50.000 ετησίως για όσο χρόνο διαρκεί η επένδυση) ενός κοινωφελούς ιδρύματος του Δήμου Χίου.

Την απόφαση συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, εκπροσωπούμενος από το γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιώργο Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Ο ιθύνων νους της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στη Χίο είναι ο εφοπλιστής Λου Κολλάκης

Πρόκειται για μια μεγάλη τουριστική επένδυση της εταιρίας Κεραμεία του εφοπλιστή Λου Κολάκη ο οποίος, σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν από κοντά, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και τοις κοσμικότητες. Ο Παντελής (Λου) Κολλάκης, κατάγεται από μια παραδοσιακή ναυτική οικογένεια, από το νησί των εφοπλιστών, τις Οινούσσες. Ο παππούς του, Μιχαήλ Κολλάκης, ήταν ιδιοκτήτης ιστιοφόρων και την πορεία της οικογένειας συνέχισαν οι γιοι του Στέφανος (1911-1994) και Παντελής (1906-1965) που ήταν πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού, και αργότερα τα εγγόνια του.
Ο Λου Κολλάκης είναι γνωστός για τη μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά του, την οποία μάλιστα αποφεύγει να δημοσιοποιεί και την προωθεί και μέσω των οργανισμών ανθρωπιστικής βοήθειας που προεδρεύει και τους οποίους ενισχύει οικονομικά. Το 2000 η οικογένεια Κολλάκη ίδρυσε το Ιδρυμα «Στέφανος Κολλάκης», το οποίο μέχρι σήμερα έχει καταγράψει σημαντικό κοινωφελές έργο.

Ο Παντελής-Ελευθέριος Κολλάκης γεννήθηκε στο Μπέρι της Μεγάλης Βρετανίας στις 15 Δεκεμβρίου του 1948. Είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Πρωτότοκος γιος είναι ο Μιχάλης, που σπούδασε πλοίαρχος και ασχολείται με επιχειρήσεις στο Λονδίνο, και τρίτος ο Γιώργος, που σπούδασε μηχανικός και μαζί με τον αδελφό του τον Λου διοικούν τη ναυτιλιακή εταιρεία Chartwell/Chartworld η οποία διαθέτει στόλο που αποτελείται από 45 πλοία, δεξαμενόπλοια, φορτηγά, ψυγεία και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Στο Λονδίνο έχει την εταιρεία Kappa Maritime, η οποία ασχολείται μόνο με τις ναυλώσεις και τις ασφαλίσεις του στόλου.

Στην τουριστική επένδυση των Κεραμείων φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται τα πέντε παιδιά του Λου Κολλάκη, που έχουν μεγαλώσει στην Αγγλία.

Αν και εφόσον οριστικοποιηθεί και προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση, εκτιμάται ότι θα μεταβληθεί ριζικά ο τουριστικός χάρτης της Χίου, αφού οι υφιστάμενες πεντάστερες κλίνες είναι πολύ λίγες (περί τις 300) και δεν επαρκούν αν θέλει κανείς να μιλήσει με σοβαρότητα για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.