«ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VISA CENTERS ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΝΟΪΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΡΩΣΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΤΟ 2016»

Photo credits: Tez Tour Ελλάδος

Photo credits: Tez Tour Ελλάδος

 

Μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι η προσέλκυση περισσότερων Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα το 2016 και κατάκτηση μεριδίου από την «ακάλυπτη» σήμερα αγορά των 5,5 εκατομμυρίων ταξιδιωτών από τη χώρα της βότκας που, επέλεγαν μέχρι την απόφαση της Μόσχας για απαγόρευση των πτήσεων από και προς την Τουρκία και την Αίγυπτο, τους δύο ξένους προορισμούς. Τούτο καταμαρτυρούν Ρώσοι tour operators και όσοι ασχολούνται με τον εξερχόμενο τουρισμό στη χώρα τονίζοντας ρητά ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την ευνοϊκή αυτή συγκυρία και να αποσπάσει μερίδιο από τη συγκεκριμένη αγορά αρκεί να δημιουργήσει περισσότερα visa centers , να καλύψει γρήγορα τα κενά σε υπαλλήλους στα ελληνικά προξενεία της πολλά υποσχόμενης, πριν από τρία χρόνια, ξένης αγοράς και να εκδίδει περισσότερες βίζες πολλαπλών εισόδων.

Στην υιοθέτηση της κατεύθυνσης αυτής θα πρέπει να κινηθεί απαρέγκλιτα και άμεσα η ελληνική Πολιτεία, τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος Δημήτρης Χαριτίδης. «Η νέα διαδικασία συγκέντρωσης βιομετρικών στοιχείων που απαιτείται για τη θεώρηση της visa είναι χρονοβόρα. Παρόλο τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει με λιγοστά μέσα η πρόξενος και το υπάρχον προσωπικό στα ελληνικά προξενεία στη Ρωσία, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στην ανάγκη έκδοσης βιομετρικής βίζας  και να εξυπηρετήσουν πολλούς ταξιδιώτες. Θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση ώστε να μην μείνει ανεκμετάλλευτη αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Χαριτίδης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour ξεκαθαρίζει ότι είναι δύσκολη έως αδύνατη η εκτίμηση για τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους την Ελλάδα το 2016, αφού τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή ανατρέπονται. Παράλληλα, σπεύδει να υπογραμμίσει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ρώσοι, με το χαμηλό βιοτικό τους επίπεδο να είναι ίδιο με αυτό του 1999. Γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στη διαπίστωση ότι κάτοικοι από τη χώρα της βότκας είτε δεν θα επιλέξουν ακριβά ξενοδοχεία στις διακοπές τους είτε δεν θα πάνε διακοπές το 2016.

Στους στόχους άλλωστε της ρωσικής κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού. Σαφέστατη πρόβλεψη επί του συγκεκριμένου θέματος δίνει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Τουρισμού της Ρωσίας το οποίο εκτιμά ότι το 2016 θα καταγραφεί μείωση 40% στα ταξίδια του εξωτερικού και αύξηση 30% στον εσωτερικό τουρισμό.

 

Πτώση πλέον του 50% των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα το 2015

Ασχολούμενος επισταμένα επί χρόνια με την προσέλκυση Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη ξένη χώρα και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι- λόγω της δουλειάς του- που πηγαίνουν οι ταξιδιώτες από τη χώρα της βότκας, ο κ. Χαριτίδης επισημαίνει ότι το 2015 λιγότεροι Ρώσοι σε ποσοστό της τάξεως πλέον του 50% επέλεξαν για τις διακοπές τους την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Rosstat για το 9μηνο του 2015, η Ελλάδα με ποσοστό της τάξεως του 50% μαζί με την Ισπανία και την Κροατία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αρνητική απόδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, στο εξωτερικό ταξίδεψαν 9.995.000 Ρώσοι ταξιδιώτες το πρώτο εξάμηνο του 2015, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να είναι μειωμένος κατά 31,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.  Μια μείωση που όχι μόνο είναι εντυπωσιακή αλλά το κυριότερο είναι η μεγαλύτερη, όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά δίκτυα της Ρωσίας, που σημειώνεται τα τελευταία 15 χρόνια. Η μείωση του ρωσικού εισερχόμενου τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 34% είναι, όπως διαπιστώνεται, μεγαλύτερη από το μέσο όρο της πτώσης των ταξιδιωτών από τη χώρα της βότκας.

Οι ειδικοί επί του εξερχόμενου ρωσικού τουρισμού εκτιμούν ότι η μείωση θα εκτοξευτεί σε μεγαλύτερο ποσοστό καθώς απαγορεύτηκαν οι πτήσεις στην Αίγυπτο και στην Τουρκία που αποτελούσαν δημοφιλείς προορισμούς και κατακτούσαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στην προτίμηση των Ρώσων ταξιδιωτών αντίστοιχα. 

Γεγονός που θα επιφέρει και τις ανάλογες απώλειες στους Ρώσους tour operators οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στους δύο δημοφιλείς προορισμούς. Για την ακρίβεια και όπως δηλώνει σχετικά ο κ. Χαριτίδης «οι Ρώσοι tour operators που διακινούσαν αν όχι όλη τουλάχιστον το μεγαλύτερο τμήμα της πελατείας τους στην Τουρκία και στην Αίγυπτο θα χάσουν το 70%-80% του τζίρου τους, θα απολέσουν τη δύναμή τους και σίγουρα θα βγουν αποδυναμωμένοι». O ίδιος δεν διστάζει να σημειώσει ότι η εν λόγω κατάσταση θα επηρεάσει και την Tez Tour αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό καθώς ο συγκεκριμένος Ρώσος tour operators δραστηριοποιείται σε συνολικά 24 κράτη, με την Τουρκία να αντιπροσωπεύει το 17,7% των συνολικών πωλήσεών του.

 

Απάντηση
Προώθηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.