ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ» ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 225 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ- «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΟ 50% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Photo credits: discovergreece.com

Photo credits: discovergreece.com

Από μια κλωστή κρέμονται χιλιάδες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα με το 50% των δανείων του κλάδου να είναι στο «κόκκινο». Τα πωλητήρια πληθαίνουν μέρα με μέρα αν και οι αγοραπωλησίες παραμένουν λίγες, καθώς πολλές φορές παρατηρείται χάσμα μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών και πωλητών σε ότι αφορά το τίμημα.

Η PwC υπολογίζει ότι τουλάχιστον 225 ελληνικά ξενοδοχεία βρίσκονται προς πώληση αυτή την στιγμή αν και όπως τονίζουν μεσίτες στο insider.gr αυτά είναι μόνο τα επίσημα πωλητήρια καθώς χιλιάδες είναι οι ξενοδόχοι που κάνουν διερευνητικές κινήσεις για την πώληση των μονάδων τους.

Σημείο-κλειδί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αποτελούν τα «κόκκινα δάνεια» και η πώληση τους σε ξένα funds που θα ξεκινήσει έναν γύρο αναγκαστικών πωλήσεων. «Υπάρχουν πολλά υπερχρεωμένα ξενοδοχεία που αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο και μόνο επειδή δεν “σκάνε” τα δάνεια τους», σημειώνει στο insider.gr μεσίτης που ειδικεύεται στην ξενοδοχειακή αγορά.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που έδωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρος Μητράκος κατά τη διάρκεια ημερίδας για τα δάνεια επιχειρήσεων και τον τουρισμό. Από τα δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) σε όλη τη χώρα το 20,2% έχει χαρακτηριστεί «αβέβαιης είσπραξης», το 10,6% είναι καταγγελμένα δάνεια και το 19% είναι δάνεια σε καθυστέρηση. Το 50,2% του συνόλου αποτελείται από ενήμερα δάνεια.

Το μέγεθος μετράει

Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς τα τουριστικά καταλύματα ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ καθώς περίπου 1.400 επιχειρήσεις έχουν λάβει τέτοιου μεγέθους δάνεια. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις μικρότερες μονάδες που έχουν έκθεση σε μικρότερο δανεισμό και αντιμετωπίζουν πιο συχνά προβλήματα και εμφανίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.