A. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ: ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΦΕΤΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά πως φέτος, υπό προϋποθέσεις, θα φτάσουν στην Ελλάδα 25 εκατ. επισκέπτες, από τους οποίους οι 900.000 θα είναι Ρώσοι. Οι απώλειες της Τουρκίας λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία και των βομβιστικών επιθέσεων και πως ωφελείται η Ελλάδα.

Κερδισμένη από τις απώλειες της Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού φαίνεται πως βγαίνει η Ελλάδα. Ο ΣΕΤΕ εκτιμά πως ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα θα αυξηθεί στο επίπεδο ρεκόρ των 25 εκατ. φέτος, αποφέροντας επιπλέον έσοδα 800 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Την ίδια ημέρα που ο κ. Ανδρεάδης μιλούσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωνε πτώση 10% στις αφίξεις του περασμένου μήνα (σε ετήσια βάση), την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δέκα ετών.

Οι δυο χώρες για χρόνια ανταγωνίζονται στον τουρισμό, που αποτελεί τομέα-κλειδί για τις οικονομίες τους, ωστόσο τελευταία ο κλάδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία ανησυχεί περισσότερο για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Για την Τουρκία, οι βομβιστικές επιθέσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη επιδείνωσαν τις επιπτώσεις του «απαγορευτικού» που επέβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους Ρώσους να επισκέπτονται την Τουρκία, ενώ για την Ελλάδα πρόβλημα αποτελεί ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε πως αναμένει έως και 900.000 Ρώσοι να φτάσουν στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ της αύξησης των εσόδων. Αν και δεν έκανε κάποιον σχολιασμό για την Τουρκία ή την τουρκική τουριστική βιομηχανία, ωστόσο η αναμενόμενη εισροή Ρώσων τουριστών έρχεται στην καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται να αναπτυχθεί, σχολιάζει το πρακτορείο.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους που συνέχισε να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τον αριθμό των επισκεπτών να αγγίζει το επίπεδο ρεκόρ των 23,6 εκατ. ανθρώπων πέρυσι.

Η συνολική συνεισφορά στο ΑΕΠ ανέρχονταν στο 18,5%, διπλάσιο σχεδόν έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Travel & Tourism Council. Ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε πως η αύξηση θα τονώσει το ΑΕΠ κατά μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα φέτος, με τα έσοδα να αυξάνονται στα 15 δις. ευρώ από 14,2 δις. ευρώ πέρυσι.

Δεν λείπουν όμως και οι προειδοποιήσεις. Ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε πως η πρόβλεψή του υποθέτει πως θα ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την αξιολόγηση, και ότι θα συνεχίσει να περιορίζεται η ροή των προσφύγων/μεταναστών.

Επίσης, η αποτυχία της κυβέρνησης να νομοθετήσει αποτελεσματική φορολόγηση για τους χρήστες υπηρεσιών peer-to-peer –περιλαμβανομένων των χρηστών του Airbnb- έχουν ως αποτέλεσμα ετήσιες απώλειες δημοσίων εσόδων άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σημείωσε πως «το ερώτημα του Grexit εξακολουθεί να υπάρχει και, σε συνδυασμό με την μεταναστευτική κρίση, δεν προβάλει την εικόνα της σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα».

Κατά τον ίδιο, νησιά όπως η Κως, που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της προσφυγικής κρίσης, θα δουν ανάκαμψη από τα late bookings αν ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στις Ελληνικές ακτές συνεχίσει να μειώνεται.

 

 

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.