ΘΕΚΛΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ: Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΛΛΕΤΑΙ, ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς κρούουν τουριστικοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χερσαία Ελλάδα καθώς λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν στη χώρα μας καλούνται να αντιμετωπίσουν, να ανταπεξέλθουν και να διαχειριστούν μια τελείως διαφορετική, πρωτόγνωρη και σίγουρα δυσχερή κατάσταση από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Τα προβλήματα με κυριότερο όπως οι ίδιοι επισημαίνουν την αδυναμία της Πολιτείας να διαχειριστεί αισίως το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα με τις «ευαίσθητες» εικόνες από την Ειδομένη, τον Πειραιά κλπ. να προβάλλονται σε όλον τον κόσμο και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό που έχουν σπείρει το φόβο στην Ευρώπη και όχι μόνο, αναπόφευκτα επηρεάζουν την τουριστική κίνηση στην περιοχή τους. Τα μηνύματα που δέχονται από το εξωτερικό και από τους συνεργάτες τους είναι απαισιόδοξα σε αντίθεση με τους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Ο προβληματισμός, η αγωνία και η αγανάκτησή τους έχουν φτάσει στο ζενίθ.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει ανάρτηση της κυρίας Θέκλα Καμμένου που είναι ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου Four Ways Travel το οποίο εδρεύει στο Βόλο και ασχολείται με τον εισερχόμενο τουρισμό φέρνοντας 6.000 ξένους τουρίστες στο Πήλιο.

Το BT blog «αλίευσε» το κείμενο με τις θαρρετές για ορισμένους αλλά απόψεις που απηχούν την πραγματικότητα για πολλούς από τον προσωπικό λογαριασμό της κ. Θέκλας Καμμένου στο FB και με την άδειά της το αναδημοσιεύει.

Λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν στη χώρα μας οι τουριστικοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χερσαία Ελλάδα βιώνουν μια τελείως διαφορετική, πρωτόγνωρη και σίγουρα δυσχερή κατάσταση από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα μας με τις ους μετανάστες- πρόσφυγες

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα μας και συνεχώς εναλλάσσονται και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώνονται στο εξωτερικό και αναπόφευκτα έχουν σπείρει το φόβο

και οι τουριστικοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χερσαία Ελλάδα Αγανάκτηση, απόγνωση και αγωνία είναι ορισμένα από τα συναισθήματα που βιώνουν τουριστικοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χερσαία Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τους τόσο τα γεγονότα τα οποία σημειώνονται και συνεχώς εναλλάσσονται στη χώρα μας όσο τις

Κάτω απο φυσιολογικές συνθήκες αυτήν η εβδομάδα που διανύουμε, θα ήταν αυτή όπου θα αρχίζαμε την προετοιμασία μας για την καλοκαιρινή σεζόν πλάνα, διαθεσιμότητες, νέο προσωπικό, έντυπα……φέτος βέβαια τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικα – τουλάχιστον για την χερσαία Ελλάδα και το Πήλιο !

Σήμερα μαθαίνω ότι η Υπουργός μας σε Γ.Σ ανέφερε ότι το 2016 θα είναι χρονιά ρεκόρ για την Ελλάδα, με στόχο τα 26 εκ. τουρίστες. Ζούμε λοιπόν σε παράλληλο συμπάν?? Προφανώς……..

Προφανώς και θεωρεί το Υπουργείο ότι οι προορισμοί κλειδιά του Ελληνικού τουρισμού θα κρατήσουν (Κρήτη, Ρόδος, Χαλκιδική, Ιόνιο κλπ)….το υπόλοιπο της Χώρας όμως? Γιατί εγώ προσωπικά γνωρίζω ότι η Σάμος, Λέσβος, Κώς έχουν τεράστιες μειώσεις στις πτήσεις, πωλήσεις, και φαντάζομαι μέχρι το καλοκαίρι και στις αφίξεις. Η χερσαία χώρα – όπως το μικρό και ταπεινό μας Πήλιο (το οποίο κατά κάποιους δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι τουριστική περιοχή) – γιατί τους είπανε σε μία παρουσίαση στην ΙΤΒ ότι δεν σημαίνει ότι όλη η Ελλάδα πρέπει να έχει τουρισμό (ναι, και δεν αντιδράσανε…..και ναί, έχουν και μεταπτυχιακό στον τουρισμό (για να μην ξεχνιέμαι κιόλας)), βάλλεται….πώς?

Σήμερα, λοιπόν μιλούσα με σπεσιάλιστες tour operator στην Αγγλία…αυτούς που χρόνια τώρα δίνουν ζωή σε αυτήν την “Άλλη Ελλάδα” – την Οff the Beaten Truck, και για την οποία όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει πελατεία. Αυτοί οι tour operators και αεροπορικές που στηρίζουν το Αεροδρόμιο Βόλου όλα αυτά τα χρόνια. Και ξέρετε τι μου είπανε ? Οι πελάτες τους θεωρούν ότι : α). Εφόσον βρισκόμαστε στο χερσαίο κομμάτι και απο την “μέση και επάνω” της χώρας, είμαστε πιό κοντά στα σύνορα, και ώς εκ τούτου θα έχουμε μετανάστες. β). Τα περιφερειακά αεροδρόμια ίως να μήν έχουν την απαραίτητα ασφάλεια – γιατί ας μην γελιόμαστε εδώ δεν έχουν τα αεροδρόμια όπως των Βρυξελλών. γ). Με την μείωση της τιμής του πετρελαίου (γιατί ναί ισχύει, και μπορεί σε εμάς να μην το λένε και να μας αυξήσουν και το πετρέλαιο), οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για το λεγόμενο Long Haul – άρα ο πελάτης που πλήρωνε κάτι παραπάνω για να έχει την δυνατότητα να ταξιδέψει σε προορισμούς όπως ο δικός μας, έχει πιά και την επιλογή της Φλώριντας (πχ)….

Στη συνέχεια και επειδή δεν μου έφτανε, έπρεπε να στρίψω και το μαχαίρι στην πληγή και πήρα τηλέφωνο να μιλήσω με συνεργάτες στην Αυστρία. Η απόλυτη καταστροφή…αναμενόμενο. Μου είπανε όμως ότι το θέμα έγινε ακόμη χειρότερο όταν η Ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την Πρέσβη μας πίσω…αντί λοιπόν να είμαστε εκεί, να απαντάμε και να ενημερώνουμε το Αυστριακό κοινό φύγαμε με κρότο!

Στη συνέχεια μίλησα με συνεργάτες μου στην κρουαζιέρα. Έχετε αλλαγές ρώτησα…..φαντάζομαι ότι μειδιάσαν (απο το τηλέφωνο δεν έχω και εικόνα να βλέπω). Είμαστε σε αναμονή μου είπανε. Η εικόνα του Πειραιά ώς hotspot δεν είναι και ότι καλύτερο. Σε συνδιασμό δε, με την τρομοκρατία στην Τουρκία, και τον Πειραιά στην κατάσταση που είναι ίως εγκαταλείψουν την Ανατολική Μεσόγειο προς το παρόν και περιοριστούνε στην Δυτική.

Και το Υπουργείο που βρίσκεται σε όλα αυτά? Ανοίγει νέες αγορές (Ιράν, Κατάρ, Ινδία) και υποστηρίζει ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις απο το μεταναστευτικό, την οικονομική κρίση, την τρομοκρατία – τουναντίων – περιμένουμε 26 εκ. τουρίστες! Και το χειρότερο είναι ότι στο τέλος της χρονιάς με τα δικά τους μαθηματικά θα μας το αποδείξουν ! Και θα πανηγυρίζουν!Θα ήθελα βέβαια να τους ενημερώσω ότι οι η Ελλάδα (όχι αυτή της Μυκόνου, Σαντορίνης, Κρήτης, Ρόδου, Χαλκιδικής κλπ), βάλλεται! Και πλήττεται! Και αυτοί μόνο μας χαμογελάνε (η Κα. Υπουργός μας τουλάχιστον όταν μας απορρίπτει το κάνει με χαμόγελο) και μας λένε ότι προσπαθούν. Ε λοιπόν, λυπάμαι σας έχω νέα……Ή δεν προσπαθείτε αρκετά ή δεν έχετε ιδέα!! Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πάντού παρούσα, η εικόνα της, ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι πρόσφυγες, ότι δεν υπάρχει φόβος, ότι υπάρχει ασφάλεια….ότι είμαστε ακόμη η Ελλάδα που ξέρανε όλα αυτά τα χρόνια – αλλά τελικά είμαστε???

Στο τέλος διάβασα και ότι τελικά τα 5,5 εκ. μέτρα έρχονται (αναμφίβολα) με θράσος κιόλας. Για τον τουρισμό και την μεταφορά σε αυτόν 2η ταφόπλακα μέτα τις 10 μονάδες αύξηση πέρυσι στο ΦΠΑ (το οποίο έγινε σε 1 βραδιά και φυσικά το απορροφήσαμε). Με συμβόλαια και τιμές ήδη συμφωνημένες απο πέρυσι…γιατί πώς να το κάνουμε ? Στον τουρισμό η μεταφορά στο ξενοδοχείο με λεωφορείο/ταξί που καίει πετρέλαιο είναι σημαντική…..ή ο πελάτης της κρουαζιέρας φαντάζομαι ότι δεν πιστεύουν ότι κάνει την εκδρομή του με τα ποδαράκια του……..

Στο τέλος του απογεύματος μου σήμερα άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν θέλω άλλο να τους δικαιολογώ – κανέναν τους! ! Μπορεί να έχουν όλοι καλές προθέσεις να μας κυβερνήσουν και να μας φέρουν στον ίσιο δρόμο. Αλλά προσωπικά δεν ΘΕΛΩ να έχω άλλη ΕΠΙΕΙΚΙΑ για κανένας τους! Γιατί εφόσον η βλακεία είναι ανίκητη, γυρίζει σε εμάς, κι εμείς θα αισθανόμαστε ακόμη πιό ηλίθιοι που είμαστε ακόμη εδώ (αλλά και πού να πάμε τώρα)…..που ακόμη κάποιοι απο εμάς παλεύουν (αλλά και τι επιλογές έχουμε)…..που κάποιοι απο εμάς προσπαθούμε να μείνουμε αισιόδοξοι (αλλά κάπως πρέπει να πάρουμε δύναμη για να συνεχίσουμε να ζούμε)……που κάποιοι απο εμάς συνεχίζουμε να κάνουμε σχέδια με τη φράση….. αν ποτέ αλλάξει θα ήθελα να……………………….! Εμείς απο εδώ……….κι αυτοί στην άλλη όχθη (μαζί με τα 26 εκ. τουρίστες)…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.