ΜΑΡΚΟΣ ΔΑΝΑΣ: «ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΙΞΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ»

Οι ιαματικές πηγές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την Ιστορία της Ελλάδας. Από την αρχαιότητα υπάρχουν μαρτυρίες για τα ιαματικά λουτρά, ενώ οι αρχαίοι Ελληνες ήταν από τους πρώτους που τα χρησιμοποίησαν, και πολλές φορές για θεραπευτικούς λόγους.

Οι πρώτες καταγραφές γίνονται από τον Ηρόδοτο και στη συνέχεια από τον Ιπποκράτη. Μέχρι τις μέρες μας η χώρα μας θεωρείται το μέρος με τις περισσότερες ιαματικές πηγές στην Ευρώπη. Ενα μεγάλο ποσοστό αυτών των πηγών τις διαχειρίζονται δημοτικές επιχειρήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού, Μάρκος Δανάς παραχώρησε πριν από λίγες μέρες συνέντευξη στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης όπου και επισημαίνει τα οφέλη και τις προοπτικές του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
-Κάντε μας μια ιστορική αναδρομή στον Ιαματικό Τουρισμό από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις ημέρες μας
Η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της γεωλογικής της δομής είναι πλούσια σε Ιαματικούς Φυσικούς Πόρους (μεταλλικό νερό, λάσπη, υδρατμούς). Η τέχνη της υδροθεραπείας γεννήθηκε στην Ελλάδα 2.500 χρόνια πριν. Η υδροθεραπεία άνθισε στο Αιγαίο και αργότερα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από την Αρχαιότητα, οι ιαματικοί φυσικοί πόροι της χώρας μας προσέφεραν στην ανθρωπότητα τα «θεϊκά δώρα της υγείας, της ευεξίας και του σφρίγους». Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, από την Κω, ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στη χρήση του νερού ως θεραπευτικού μέσου. Ο ίδιος χρησιμοποίησε, κατά κόρον, το νερό – πόση και εξωτερικές εφαρμογές – για την αντιμετώπιση ασθενειών κάθε είδους. Μέχρι σήμερα, πολλές ιαματικές πηγές στην Ελλάδα βρίσκονται μέσα ή πολύ κοντά σε αρχαιολογικά μνημεία της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 82 επιχειρήσεις που προσφέρουν υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις:
38 από αυτές ανήκουν στους αντίστοιχους δήμους, 37 σε ιδιώτες και 7 στο κράτος. Στο σύνολο αυτών των επιχειρήσεων, πωλήθηκαν το 2014 900.000 εισιτήρια εκ των οποίων 660.000 σε Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός αν συγκριθεί με τα 2.500.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν το 2010, πριν, δηλαδή, η οικονομική κρίση χτυπήσει τη χώρα μας. Τα υδροθεραπευτήριά μας προσφέρουν όλες τις μορφές υδροθε
ραπείας: λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία, υδροκινησιοθεραπεία, αλλά και λασποθεραπεία, κλιματοθεραπεία και θαλασσοθεραπεία. Η υψηλή ποιότητα των Ελληνικών Ιαματικών Φυσικών Πόρων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε χημικά στοιχεία, ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις όπως ρευματισμοί, αρθριτικά, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, νεφρολογικά προβλήματα.

– Ο Ιαματικός Τουρισμός μπορεί χωριστεί σε ενότητες;
Ο Ιαματικός Τουρισμός είναι μέρος της συνολικότερης έννοιας του Τουρισμού Υγείας. Ο Τουρισμός Υγείας αποτελείται από 3 μέρη: 1) Ιατρικός Τουρισμός. Μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά που αφορά πόλεις με αεροδρόμια, εξειδικευμένα ξενοδοχεία, πανεπιστημιακές κλινικές. Σαν αντικείμενο του έχει τη θεραπεία εξειδικευμένων παθήσεων με χειρουργεία, τεχνικές γονιμοποίησης, αιμοκάθαρση και άλλα, και δεν έχει καμία σχέση με τον Ιαματικό Τουρισμό. Τον Ιαματικό Τουρισμό αφορούν οι 2 παρακάτω κατηγορίες του Τουρισμού Υγείας 1) Προληπτικός Τουρισμός Υγείας α) Οταν χωρίς να είναι απαραίτητη ιατρική γνωμάτευση, ο επισκέπτης πηγαίνει στις ιαματικές πηγές για να προλάβει ένα ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας. Αν για παράδειγμα κάνει μια δουλειά που ενδέχεται να του δημιουργήσει πρόβλημα ή είναι σε μια ηλικία που οφείλει να προσέχει. Αφορά ακόμη ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ψυχική και πνευματική τους υγεία. β) Οταν με ιατρική γνωμάτευση ο επισκέπτης πηγαίνει στις ιαματικές πηγές για να λάβει θεραπευτικές υπηρεσίες και να προλάβει τη χειροτέρευση της υγείας του.  Αυτό αφορά είτε λιγότερο σοβαρά περιστατικά π.χ. το σπάσιμο ενός ποδιού, είτε περιστατικά που χρειάζονται ιατρική εξειδίκευση και εντάσσονται στο πεδίο της αποκατάστασης- rehabilitation. 3) Wellness-Spa/Τουρισμός Ευεξίας Πρόκειται για την αγορά του life style και αφορά τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους εμφάνιση, την ομορφιά τους και το πόσο ελκυστικοί είναι.
– Ποια η προσφορά του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και ποιες οι προοπτικές του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα;
Ο κλάδος του Ιαματικού Τουρισμού είναι βαθιά συνδεδεμένος με την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 όταν η ελληνική πολιτεία στράφηκε στο μοντέλο ήλιος-θάλασσα και άφησε τις ιαματικές πηγές να απαξιωθούν ήταν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτοί που έσπευσαν να σηκώσουν το βάρος και να διασώσουν τον εθνικό πλούτο. Ετσι το 1983 για την προστασία, την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των Ιαματικών Φυσικών Πόρων, τον εκσυγχρονισμό και γενικά τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των Λουτροπόλεων της χώρας, ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Δήμων (και Κοινοτήτων) Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ). Σήμερα ο ΣΔΙΠΕ έχει 55 Δήμους-Μέλη από όλη τη χώρα και έδρα στη Θεσσαλονίκη. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, ο Σύνδεσμός μας κατάφερε να διδάξει σε εκατοντάδες νέους επιστήμονες διάφορων γνωστικών πεδίων τη χρήση των γεωθερμικών νερών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Διοργανώσαμε και συμμετείχαμε σε τουριστικές εκθέσεις, διεθνή και εθνικά συνέδρια, ημερίδες, fora και σεμινάρια για τον θερμαλισμό και τον Τουρισμό Υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, ο Σύνδεσμός μας πραγματοποίησε αξιοσημείωτες εκδόσεις. Ο «Οδηγός των Ελληνικών Λουτροπόλεων», για παράδειγμα, είναι μοναδικής αξίας και ιδιαίτερα δημοφιλής. Από το 1995 μέχρι σήμερα, ο οδηγός αυτός έχει επανεκδοθεί πολλές φορές. Η επόμενη έκδοσή του θα είναι έτοιμη στα τέλη του 2016 όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι επιστημονικές μελέτες, έρευνες, αναλύσεις και υγειονομικές εκθέσεις που απαιτούνται για την αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων από το ελληνικό κράτος.
– Εχετε κάποιες συνεργασίες με την επιστημονική κοινότητα;
Αυτή τη στιγμή, συνεργαζόμαστε με δύο πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Η πρώτη μας συνεργασία είναι με την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγει ένα ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο: «Τεκμηρίωση των βιολογικών και ιατρικών δυνατοτήτων και χρήσεων των ελληνικών γεωθερμικών πόρων». Αυτό το πρόγραμμα μας βοήθησε στην παραγωγή, μέχρι τώρα, 31 ιατρικών εκθέσεων που απαιτούνται για την αναγνώριση των φυσικών μεταλλικών πόρων. Επιπλέον, συνέβαλλε και στην επιστημονική απόδειξη των θεραπευτικών δράσεων, των ενδείξεων και των αντενδείξεων κάθε ιαματικής πηγής. Στο τέλος του προγράμματος, θα προχωρήσουμε στην έκδοση, με τη χρήση των αποτελεσμάτων, ενός βιβλίου, με τον τίτλο «Υδροθεραπευτική». Εχουμε ήδη αποφασίσει ότι το επόμενο βήμα μετά το πέρας του προγράμματος, θα είναι η απόδειξη και τεκμηρίωση της θεραπευτικής δράσης των ιαματικών πηγών μας όχι μόνο βιβλιογραφικά, αλλά και πειραματικά. Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για ένα επιστημονικό – ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο «Ερευνα και μέτρηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του πελατολογίου των Ιαματικών Πηγών στην Ελλάδα». Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος για να προχωρήσουμε στην παραγωγή επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών των μελών μας.

– Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τον ιαματικό τουρισμό και ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον;
Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η βασική δραστηριότητα του Συνδέσμου μας αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των ιαματικών πηγών. Συνεργαζόμαστε με όλα τα αρμόδια υπουργεία και συμμετέχουμε στις επιτροπές τους, ενώ διαρκώς προσπαθούμε για τη βελτίωση της λειτουργίας των ελληνικών ιαματικών πηγών και για τη διευκόλυνση των επενδύσεων τόσο για τους δήμους, όσο και για τους επενδυτές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, γνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες του Ιαματικού Τουρισμού και την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει στο τουριστικό προϊόν της χώρας, εδώ και 33 χρόνια προσπαθεί επίμονα να συντηρήσει και να αξιοποιήσει τις Ιαματικές Πηγές, συχνά υπερπηδώντας προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συνολική στρατηγική συγκρότησης και προώθησης του Ελληνικού Τουρισμού. Ο Ιαματικός Τουρισμός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Μόνο αν καταφέρουμε να εκσυγχρονίσουμε το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται στις ιαματικές πηγές θα έχουμε αφίξεις όλο το χρόνο σε όλη τη χώρα. Και μόνο έτσι η χώρα μας θα καταφέρει να γίνει προορισμός στον Τουρισμό Υγείας, ένα κλάδο ραγδαία αναπτυσσόμενο τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την καταπληκτική ποιότητα των Ελληνικών Ιαματικών Φυσικών Πόρων και να επανεκκινήσουμε τις τοπικές οικονομίες, δεδομένου ότι οι Ιαματικές πηγές βρίσκονται όλες στην επαρχία.

Εχετε κάποια εικόνα των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών στην Ελλάδα;
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 20 επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών φυσικών πόρων οι οποίες παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και σε συνδυασμό με την πολύ εύκολη πλέον προσβασιμότητα αποτελούν πόλο έλξης των επισκεπτών όλο το χρόνο. Πληροφορίες για τις ιαματικές πηγές υπάρχουν στο website του Συνδέσμου http://www.thermalsprings.gr, ενώ το διοικητικό προσωπικό του Συνδέσμου μπορεί είτε με email είτε τηλεφωνικά να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και να διευκολύνει τους επισκέπτες των Ιαματικών Πηγών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.