ΤΟ «ROBINSON CLUB» ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ- ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΡΗΤΗ»

Εάν και έχουν περάσει λίγες μέρες από την ανακοίνωση για τη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας του ομίλου της Tui, Robinson Club και της κρητικής ξενοδοχειακής μονάδας «Καλημέρα Κρήτη» του ομίλου Helios Hotels & Resorts , εντούτοις πρόκειται για μία άκρως σημαντική είδηση που, όπως εκτιμούν γνώστες της αγοράς, θα έχει συνέχεια…

Σύμφωνα με την ανακοίνωσε που εξέδωσε η ιδιοκτήτρια εταιρία Helios Hotels & Resorts στην οποία και γνωστοποιεί τη διακοπή της συνεργασίας της με το Robinson Club, ενημερώνει ότι η διαχείριση του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Καλημέρα Κρήτη», θα περιέλθει στην Helios η οποία εγγυάται στους πελάτες της το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών κλπ. Το «Καλημέρα Κρήτη» θα λειτουργήσει κανονικά τη φετινή σεζόν και θα αλλάξει σύντομα επωνυμία. Παράλληλα, η Helios Hotels & Resorts αφήνει αιχμές για την άγνοιά της επί του άκρως σοβαρού θέματος της κήρυξης πτώχευσης της  Club Hotel Management -100% θυγατρικής εταιρίας του Robinson Club και μέλος της TUI- από τον Ιούλιο του 2015, ενώ παράλληλα επισημαίνει την αδυναμία της πτωχευθείσας εταιρίας να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς το «Καλημέρα Κρήτη».

Στο εκτενές της ρεπορτάζ η DW για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η Κρήτη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για τους γερμανούς τουρίστες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, συνδυάζοντας μεσογειακές θερμοκρασίες, ήλιο, θάλασσα, ατελείωτες παραλίες, καλό φαγητό και ιστορικές ξεναγήσεις. Το στοιχείο αυτό γνωρίζει καλά εδώ και χρόνια η ΤUI, o γερμανικός κολοσσός στον τομέα του τουρισμού με έδρα το Ανόβερο, με πλήθος παραρτημάτων και θυγατρικών εταιρειών ανά τον κόσμο. Η TUI παραδοσιακά «φέρνει» κάθε χρόνο στην Κρήτη χιλιάδες τουριστών. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της FAZ τα πράγματα δεν αναμένονται να είναι ρόδινα για την μελλοντική παρουσία του ομίλου στην Κρήτη. Η φετινή τουριστική σαιζόν που έχει ήδη ξεκινήσει στο ελληνικό νησί σημαδεύεται με ένα «ατυχές γεγονός, που ενδέχεται να προκαλέσει έντονους τριγμούς».

Όλα ξεκίνησαν όταν το ελληνικής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο «Καλημέρα Κρήτη», το οποίο ήταν επί σειρά ετών συμβεβλημένο με την Robinson Club, θυγατρική εταιρεία της TUI, αποφάσισε μονομερώς να διακόψει τη χρήση του εμπορικού σήματος «Robinson», με άλλα λόγια να σταματήσει εν μέσω τουριστικής σαιζόν κάθε συνεργασία με τον γερμανικό όμιλο. Το «Καλημέρα Κρήτη» στο ψαροχώρι Σίσι του νομού Λασιθίου με τις 408 κλίνες του ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα πλέον περιζήτητα ξενοδοχεία μαζικού τουρισμού με εξαιρετικά καλή φήμη στη Γερμανία. «Μέχρι τις αρχές του έτους το ξενοδοχείο διατηρούσε ακόμη το εμπορικό σήμα ‘Robison’, ωστόσο πλέον η TUI δεν το συμπεριλαμβάνει σε κανέναν από τους τουριστικούς τoυ καταλόγους», σημειώνει η FAZ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «Η ελληνική ξενοδοχειακή μονάδα διέκοψε μονομερώς και χωρίς προειδοποίηση τη συνεργασία μαζί μας».

Έντονες οι αντιδράσεις των πελατών

H Robinson Club είναι θυγατρική της TUI

Οι συνέπειες αυτής της κίνησης είναι άνευ προηγουμένου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο τoυ Robinson Club που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα, 8000 κρατήσεις γερμανών τουριστών, μεταξύ των οποίων πολλών οικογενειών με παιδιά, μένουν πλέον στον αέρα χωρίς να ξέρει με σαφήνεια κανείς τι θα γίνουν στο εξής. Οι αντιδράσεις φυσικά από την πλευρά των πελατών είναι έντονες.

Το «Καλημέρα Κρήτη» θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομο πεντάστερο ξενοδοχείο, μέλος μεγάλου ξενοδοχειακού ελληνικού ομίλου. Ωστόσο η αλλαγή των κρατήσεων για το ίδιο ξενοδοχείο μέσω TUI και Robinson Club δεν είναι εφικτή, με αποτέλεσμα αυτές που ήδη έχουν γίνει προ μηνών να μην είναι πλέον σε ισχύ. Επίσης πολλοί τουρίστες δεν θέλουν να αλλάξουν τις κρατήσεις που είχαν κάνει στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο για κάποιο άλλο ελληνικό ξενοδοχείο που είναι συμβεβλημένο με τη γερμανική εταιρεία ή για κάποιο τουριστικό προορισμό σε άλλη χώρα. «Ζητούμε συγγνώμη από τους πελάτες μας για τα προβλήματα που δημιουργούνται» ανέφερε στην ανακοίνωσή της λιτά η TUI. Πάντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα αρνητικά σχόλια πελατών δίνουν και παίρνουν για την κακή εξυπηρέτησή τους στη διαδικασία των ακυρώσεων και των νέων κρατήσεων.

Mια αμφιλεγόμενη διαμάχη με διαφορετικές εκδοχές

H Kρήτη είναι παραδοσιακά από τους πιο αγαπητούς τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών

Αλλά οι πελάτες του γερμανικού ομίλου είναι εξοργισμένοι και για έναν επιπρόσθετο λόγο: για το γεγονός ότι το Robinson Club δεχόταν κανονικά κρατήσεις για το επίμαχο ξενοδοχείο, μολονότι εδώ και καιρό οι σχέσεις του με το «Καλημέρα Κρήτη» ήταν σε οριακό σημείο. Ήδη από τα μέσα της περασμένης τουριστικής περιόδου το ελληνικό παράρτημα του Robinson Club βρισκόταν σε διένεξη με την εταιρεία Μaho SA, μέλος της Ηelios Group, η οποία είχε την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου. Η προσφυγή σε διαιτησία κατέληξε σε απόφαση υπέρ της Maho και τότε η ελληνική Robinson Club κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, χωρίς να ενημερώσει το επίμαχο ξενοδοχείο, το οποίο και αποφάσισε μόλις πρόσφατα να διακόψει τις σχέσεις του με τη γερμανική εταιρεία αφαιρώντας το εμπορικό σήμα «Robinson».

Η γερμανική πλευρά ωστόσο αρνείται την ελληνική εκδοχή, λέγοντας ότι μέχρι τελευταία στιγμή προσπαθούσαν να βρουν λύση. Γεγονός είναι πάντως ότι η όλη ιστορία έχει πλήξει την εικόνα όχι μόνο του Robinson Club αλλά και της μητρικής εταιρείας,TUI. Eπίσης από οικονομική άποψη η διακοπή των σχέσεων με το ελληνικό ξενοδοχείο είναι εξαιρετικά επιζήμια, δεδομένου ότι επρόκειτο για την πλέον επιτυχημένη συνεργασία του Robinson Club στην Ελλάδα. Πέραν του «Καλημέρα Κρήτη» το Robinson Club συνεργάζεται επίσης με το ξενοδοχείο «Δαίδαλος» στην Κω και το «Κyllini Beach» στην Πελοπόννησο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.