Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΘΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

Με την πρόταση αυτή ο αντιπρόεδρος του ομίλου των Aldemar Hotels Αλέξανδρος Αγγελόπουλος τονίζει στο Business Travel blog την άκρως δυσχερή κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τελευταία εννιά χρόνια οι τουριστικές επιχειρήσεις εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι μικρές και μικρομεσαίες εταιρίες. Μια κατάσταση που αναπόφευκτα επηρεάζει δυσμενώς ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, μικρές και μεγάλες περιφέρειες της χώρας και εν γένει την οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της Ελλάδας.

Στη σκιαγράφηση αυτής της ζοφερής μεν, αληθινής δε εικόνας, τον παρακινούν καίριοι παράγοντες όπως «η απώλεια, σύμφωνα με τα αξιόπιστα στοιχεία του WTTC, από το 2008 100.000 θέσεων εργασίας, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό σχεδόν 10%, η μείωση της μέσης δαπάνης του επισκέπτη στη χώρα μας η οποία από τα 730 έπεσε στα 580 ευρώ, καταγράφοντας μείωση 20% και οι φορολογικές ριπές που δέχτηκε κατά εξακολούθηση ο κλάδος το ίδιο διάστημα».

Τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση- την οποία άλλωστε βιώνουν και οι ίδιοι- ανάδειξε, μεταξύ άλλων, στους συμμετέχοντες στην ημερίδα της Tez Tour Ελλάδας με θέμα «Οι Ανατολικές αγορές για τον τουρισμό. Ιστορία- Δράσεις και Προοπτικές για την διετία 2016-2017» ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ενώ με νόημα σημείωσε «η πολιτική για τον κλάδο δεν πρέπει να βασίζεται σε ελιτίστικες επιλογές ή μέτρα εκδικητικά και οικονομικής αφαίμαξης».

photo credits: A.Angelopoulos

photo credits: A.Angelopoulos

Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία και πολύτιμη τεχνογνωσία για τα δρώμενα και τις εξελίξεις του παγκόσμιου τουριστικού γίγνεσθαι ο αντιπρόεδρος του ομίλου των Aldemar Hotels αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα του μάρκετινγκ του τουρισμού. Συγκεκριμένα και απερίφραστα δήλωσε: «το μάρκετινγκ του τουρισμού ξεκινάει και καταλήγει στην εικόνα που έχει η χώρα στο εξωτερικό. Αν δεν την προστατεύουμε, τότε κανένα πλάνο προβολής δεν μας σώζει».

Έχοντας ανακηρυχθεί επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας για την Πελοπόννησο και όντας ένας από τους πρωτεργάτες στη διείσδυση του ελληνικού τουρισμού στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης- που αποτελούν σήμερα σημαντική πηγή εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα- επεσήμανε ότι «το άνοιγμα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είναι έργο κάποιων λίγων, ικανών αλλά και θαρραλέων ιδιωτών- επιχειρηματιών». Και πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το κράτος στήριξε αυτήν την προσπάθεια. «Σήμερα εκτός του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και της Υπουργού, οι λοιποί απλά παρακολουθούν χωρίς να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα παρέμβασης στο θέμα της βίζας. Ο ΕΟΤ πλέον μοιάζει ακέφαλος», είπε χωρίς να κρύβεται πίσω από τις λέξεις ο κ. Αγγελόπουλος.

Photo credits: Aldemar Hotels

Photo credits: Aldemar Hotels

Ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος του ομίλου των Aldemar Hotels προέτρεψε «ο καθείς με τις δυνάμεις του να καθίσει σε ένα τραπέζι με όσους μοιράζονται κοινό όραμα, συμφέρον και αγωνία. Το πλάνο δεν απαιτεί τόσο χρήματα όσο συντονισμό και παραδοχές.

Με τη ματιά του ξενοδόχου ο κ. Αγγελόπουλος δεν παρέλειψε αλλά αντιθέτως ανέδειξε αλήθειες για τον ελληνικό τουρισμό. Μεταξύ των οποίων είναι το ποσό των 7,5 δις. ευρώ στα οποία διαμορφώνεται ο συνολικός δανεισμός των δραστηριοποιούμενων στον ελληνικό τουρισμό επιχειρήσεων. «Τα «κόκκινα δάνεια» είχαν μέχρι πρότινος διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος του 2016 θα εκτοξευτούν και θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Άρα ο κύριος όγκος της ελληνικής ξενοδοχίας θα γίνει βορά στα χέρια των ξένων funds και δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη διαδικασία που ακολουθείται από εδώ και στο εξής», ανέφερε χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του. Διακρινόμενος για το δυναμισμό, τον ορθολογισμό και την ευθύτητά του μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ομίλου των Aldemar Hotels παραδέχτηκε ότι « πολλοί εξ ημών δεν διαχειριστήκαμε σωστά τα δάνεια, ούτε έχουμε καθαρά οικονομικά, ούτε ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούμε είναι σωστός, ενώ πολλοί εκμεταλλευτήκαμε χαριστικές περιόδους όπου η Ελλάδα δούλευε υπέρ του επιχειρηματία και όχι υπέρ της ίδιας της χώρας».

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.