ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝEΤΕ ΜΙΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΣΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ;

H επιστημονική ομάδα του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μουσείο υποβρύχιων γλυπτών στο βυθό του Παγασητικού κόλπου.

Μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, οι επισκέπτες θα πρέπει να βουτάνε σε 15 με 20 μέτρα κάτω από την θάλασσα για να θαυμάσουν τον Αχιλλέα τον Ιάσονα, τους  Αργοναύτες τους Κενταύρους αλλά και τα υπόλοιπα έργα. Πρόκειται για το καινοτόμο ερευνητικό έργο «Art reef»  και σε μετάφραση «Ύφαλος Τέχνης».

Project ART reef - Μουσείο υποβρύχιων γλυπτών στον βυθό του Παγασητικού - Video

Συντονιστής του εγχειρήματος ο Αλέξιος Λόλας, που σκέφτηκε αυτή την ιδέα όταν είδε ένα υποβρύχιο μουσείο με γλυπτά από έναν καλλιτέχνη που το έχει κάνει στο Μεξικό. Χαρακτηριστικά αναφέρει : «Θέλουμε να μελετήσουμε κατά πόσο θετικά επιδρά στο οικοσύστημα, αλλά και να μπορέσουμε να μελετήσουμε την επίδραση που θα έχει στην τοπική κοινωνία όσον αφορά στην ανάπτυξη, στον τουρισμό και γενικότερα στην τοπική οικονομία και να προωθήσουμε τον καταδυτικό τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, είναι σχεδόν ανύπαρκτος».

Τα 100 γλυπτά θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο σημείο του Παγασητικού και θα είναι εμπνευσμένα από ιστορίες της  μυθολογία που λέγεται πως έλαβαν χώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας όπως η Αργοναυτική εκστρατεία, ο Ιάσονας, οι Κενταύροι, αλλά και ο Αχιλλέας που φέρεται να ξεκίνησε από τον Βόλο την εκστρατεία του για την Τροία. Έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συνεννοήσεις με Θεσσαλούς καλλιτέχνες που θα φιλοτεχνήσουν τα αγάλματα σε ανθρώπινες διαστάσεις.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο Ερευνητικό Έργο το οποίο έχει εκπονήσει το Τμήμα Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός θεματικού τεχνητού υφάλου που θα απαρτίζεται από υποβρύχια αγάλματα.

Τα αγάλματα στον Ύφαλο Τέχνης θα είναι εμπνευσμένα από τη μυθολογία που είναι συνυφασμένη με την πόλη του Βόλου, τον Ιάσονα, την Αργοναυτική Εκστρατεία και τους Κενταύρους.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την επιλογή είναι, όταν κάποιος θα επισκέπτεται τον ύφαλο να νιώθει πως, στην κυριολεξία, κάνει μια βουτιά στη Μυθολογία.

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Αν και ο Ύφαλος Τέχνης δεν είναι το μοναδικό υποβρύχιο αξιοθέατο με αγάλματα, φιλοδοξεί να είναι το πρώτο στον κόσμο το οποίο θα έχει χρηματοδοτηθεί από ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπλέον, θα είναι το πρώτο ερευνητικό πεδίοστον κόσμο, στο οποίο θα εκτιμηθεί το«καταδυτικό αποτύπωμα» σε έναν τεχνητό ύφαλο. Το ζητούμενο της έρευνας είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε ο Ύφαλος Τέχνης να χρησιμοποείται αειφορικά, τόσο ως μέσο αποκατάστασης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος όσο και ως ένας ελκυστικός καταδυτικός και τουριστικός προορισμός.

Γιατί δωρεές;

Αυτό που θέλει να ανδείξει το Ερευνητικό Έργο είναι το αίσθημα της συμμετοχής σε κάτι μεγάλο. Ακόμα και η μικρότερη δυνατή συνεισφορά, μπορεί να κάνει τη διαφορά, όταν είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου συνόλου. Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι δύτης ή όχι, θέλουμε να νιώθει την ικανοποίηση ότι έπαιξε έναν ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου έργου. Άλλωστε, το να είσαι κομμάτι του Πρώτου Αυτοχρηματοδοτούμενου Θεματικού Τεχνητού Υφάλου στον κόσμο είναι κάτι για το οποίο μπορείς να νιώθεις υπερηφάνεια!

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο video που δημιούργησε ο εμπνευστής και συντονιστής του εγχειρήματος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.