ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ: «800.000 ΜΕ 850.000 ΡΩΣΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΥΞΗΣΗ 25%-30%, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ»

 

Στη σαφή, ξεκάθαρη και αξιόπιστη πρόβλεψη αυτή προβαίνει στην αποκλειστική του συνέντευξή του στο Business Travel Blog ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης, διαψεύδοντας τις ανυπόστατες φήμες που είχαν προ ολίγων ημερών διαρρεύσει και μιλούσαν ανακριβέστατα για διπλασιασμό και όχι μόνο του αριθμού των Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα, σε σχέση με πέρυσι. Πέφτοντας για ακόμα μία φορά μέσα στις αρχικές του εκτιμήσεις- καθώς από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς ο κ. Χαριτίδης είχε προϊδεάσει τους αναγνώστες του BT blog για τη συγκεκριμένη ποσοστιαία αύξηση των Ρώσων ταξιδιωτών τη φετινή σεζόν- ο διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας αποσαφηνίζει ότι στην πρόβλεψη αυτή συνηγορούν οι συμφωνίες και τα αδιάψευστα στοιχεία των tour operators που δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο στην Ελλάδα ρωσικό τουρισμό. «Η Ελλάδα θα υποδεχτεί φέτος 200.000 με 250.000 περισσότερους Ρώσους ταξιδιώτες σε σύγκριση με το 2015 που ήταν μία κακή χρονιά καθώς ο τουρισμός από τη ρωσική αγορά είχε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών, με συνέπεια ο αριθμός τους να φτάνει τους 540.000  τουρίστες από το σύνολο των 650.000 Ρώσων που ταξίδεψαν προς τη χώρα μας το περασμένο έτος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτίδης.

Έχοντας, χωρίς υπερβολές, αποκτήσει τον τίτλο του ειδικού και του άριστου γνώστη των δρώμενων και το κυριότερο των εξελίξεων στη ρωσική τουριστική αγορά- λόγω της καθημερινής του τριβής και ενασχόλησης με τον εν λόγω τομέα-ο ίδιος επισημαίνει ότι η αύξηση της τάξεως του 30% των Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα, αποτελεί επιτυχία για τον ελληνικό τουρισμό! Και τούτο διότι «το 2016 είναι η τρίτη συνεχή χρονιά κατά την οποία καταγράφεται πτώση του εξερχόμενου ρωσικού τουρισμού στο εξωτερικό, με τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφτούν φέτος ξένο προορισμό να φτάνει μόλις τα 6 εκατομμύρια άτομα».Photo credits: Tez Tour Ελλάδας

Παρόλο τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων των Ρώσων τουριστών που καταγράφηκαν κυρίως στην αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν- με το ποσοστό τους να εκτοξεύεται τον Απρίλιο στο 130%- εντούτοις ο αριθμός τους πιάνει μικρά νούμερα. Την πτυχή αυτή αναδεικνύει ο κ. Χαριτίδης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «τον Ιούνιο της τρέχουσας χρήσης 60.000 Ρώσοι τουρίστες υποδέχτηκε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, 30.000 η Ρόδος και 26.000 έφτασαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης».

Η σημαντικότερη ωστόσο και δυσμενής εξέλιξη συνίσταται στο ότι η αύξηση των αφίξεων της πολλά υποσχόμενης ξένης αγοράς δεν παρακινεί σε ανάλογη αυξητική πορεία τον καίριο δείκτη των τουριστικών της εξόδων κατ’ επέκταση εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό. «Η αύξηση των αφίξεων των Ρώσων τουριστών είναι δυσανάλογη της αύξησης των εξόδων καθώς έχει μειωθεί η μέση κατά κεφαλή δαπάνη τους», λέει χωρίς περιστροφές ο διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας. Και με νόημα συμπληρώνει ότι «το ρούβλι που είναι ο αστάθμητος παράγοντας έχει υποτιμηθεί δραματικά με αποτέλεσμα η τσέπη των Ρώσων τουριστών να μην αντέχει την αγορά όπως για παράδειγμα εκδρομών, τη δαπάνη για γεύμα σε ένα εστιατόριο κλπ.».

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2017

Λαμβάνοντας υπόψη τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Ρωσία το Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς –στις οποίες ο Πούτιν επιδιώκει να καταγράψει το κόμμα του υψηλά ποσοστά και να κερδίσει τις εκλογές και για αυτό άλλωστε δεν θα προβεί στη ψήφιση και στην εφαρμογή των όποιων αντιδημοφιλών μέτρων- τον αστάθμητο παράγοντα της διακύμανσης του ρουβλίου έναντι του ευρώ, το πιθανόν άνοιγμα της δημοφιλούς για τους Ρώσους ταξιδιώτες Τουρκίας, ο κ. Χαριτίδης αποφαίνεται ότι «προς το παρόν βαδίζουμε σε «αχαρτογράφητα νερά» για το πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία στην Ελλάδα το 2017». Την εικόνα αυτή άλλωστε αποκομίζουν και οι Έλληνες ξενοδόχοι που είτε έχουν είτε επιχειρούν να συνάψουν συμβόλαια με Ρώσους tour operators για το 2017, ζητώντας αύξηση 3%-4% σε σχέση με τα φετινά συμβόλαια. Μια αύξηση η οποία παρόλο που κρίνεται λογική λόγω και της αύξησης του ΦΠΑ, εντούτοις δεν καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν κυρίως για τη μεσαία τάξη των Ρώσων που έχει πληγεί οικονομικά από τη συνεχείς πτωτικές διακυμάνσεις του ρουβλίου έναντι του ευρώ.  Ωστόσο και όπως με νόημα τονίζει ο κ. Χαριτίδης «θα είναι μεγάλη επιτυχία εάν το 2017 πιάσουμε τα νούμερα του 2016».

Αύξηση των τουριστών της Tez Tour Ελλάδας για το 2016

80% αύξηση καταγράφουν οι κρατήσεις των Ρώσων πελατών της Tez Tour Ελλάδας το 2016, σε σχέση με το 2015. Τη σημαντική αυτή εξέλιξη αναδεικνύει ο κ. Χαριτίδης συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «30% περισσότεροι τουρίστες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Ευρώπης θα έρθουν με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες της Tez Tour Ελλάδας φέτος στη χώρα μας, σε σχέση με πέρυσι». Συγκεκριμένα και όπως αποκαλύπτει ο διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας «105.000 τουρίστες θα φέρει φέτος στην Ελλάδα η Tez Tour Ελλάδας εκ των οποίων οι 69.000 θα είναι Ρώσοι». Όσο για τους προορισμούς τους οποίους είτε προτίμησαν είτε θα επισκεφτούν είναι κατά σειρά η Κρήτη, η Ρόδος, η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος, η Κέρκυρα και η Αθήνα.

Οι φετινές επιδόσεις της Tez Tour Ελλάδας κρίνονται ικανοποιητικές για τον κ. Χαριτίδη. Με βασικό άξονα της στρατηγικής όχι τόσο την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον εισερχόμενο ρωσικό τουρισμό όσο την ανάπτυξη της εταιρίας με σταθερά βήματα δηλώνει με νόημα ότι «το βασικό μας μέλημα συνίσταται στην καταγραφή καλών αποτελεσμάτων τόσο για την Tez Tour Ελλάδας όσο και για τις συνεργαζόμενες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις».

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.