BΑΣΙΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Την αδήριτη ανάγκη της δημιουργίας μιας νέας και το κυριότερο αξιόπιστης εικόνας της Ελλάδας και την άμεση διάχυσή της στο εξωτερικό προκειμένου να απευθυνθεί σε υψηλής ποιότητας τουρίστες ή ακόμα και σε διαφορετικές ομάδες ταξιδιωτών από κάθε γωνιά της γης- ανακόπτοντας έτσι τη μείωση των τουριστικών εσόδων-επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Business Travel Blog το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ogilvy Group στην Ελλάδα κ. Βασίλης Δασκαλόπουλος.  Και τούτο διότι- όπως άλλωστε παραδέχονται και οι «ανήσυχοι» τουριστικοί επιχειρηματίες- η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει τα τελευταία πέντε χρόνια δεχτεί καίρια πλήγματα από πληθώρα παραγόντων όπως η πολιτικοοικονομική αστάθεια, οι κοινωνικές αναταραχές, η αθρόα προσέλευση μεταναστών και παράτυπων προσφύγων κλπ. Ταυτόχρονα, η κρίσιμη υπόθεση του brand της Ελλάδας στη διεθνή αγορά «έχει εδώ και δύο χρόνια αφεθεί στη τύχη της καθώς δεν είναι ορατή, για να είμαστε επιεικείς, η αποτελεσματικότητα μιας συγκροτημένης στρατηγικής από τις αρμόδιες κρατικές αρχές», σχολιάζει δηκτικά ο κ. Δασκαλόπουλος. Για τους λόγους αυτούς, ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα με βάση τις αφίξεις φαίνεται να είναι περισσότερο παράπλευρο  αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και της οξύτατης πολιτικής κρίσης σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία, των συγκρούσεων σε Μ. Ανατολή και του χάους στη Β. Αφρική. Η φετινή ωστόσο αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα δεν παρακινεί σε ανάλογη πορεία και τον καίριο δείκτη των τουριστικών εισπράξεων. Για την ακρίβεια, ο εν λόγω κρίσιμος δείκτης των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του 7,1% το πρώτο οκτάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στη διαπίστωση ότι «η στρατηγική επικοινωνίας φαίνεται να μην έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», τονίζει απερίφραστα ο κ. Δασκαλόπουλος.

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Διαθέτοντας πλούσιες περγαμηνές στον καθοριστικό τομέα της επικοινωνίας τόσο στο εξωτερικό- όπου έχει σπουδάσει και έχει εργαστεί- όσο και στην Ελλάδα- την οποία επέλεξε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για να ζήσει και να εργαστεί-  ο κ. Δασκαλόπουλος λέει χωρίς περιστροφές ότι  «θα πρέπει «να ξαναχτιστεί» η αξιοπιστία πρωτίστως της Ελλάδας στο εξωτερικό και αυτό είναι καθήκον και υποχρέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Εν συνέχεια θα πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί μία πολυσύνθετη καμπάνια που θα αναδεικνύει τους λόγους που όλα τα διαφορετικά κοινά δυνητικών τουριστών θα πρέπει να επιλέγουν την Ελλάδα, έναντι των ανταγωνιστών της». Και με νόημα συμπληρώνει ότι «η επικοινωνία της Ελλάδας πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα τους και να τους δελεάσει».

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Με βάση την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία του το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ogilvy Group στην Ελλάδα αναδεικνύει στην αποκαλυπτική του συνέντευξη τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν ώστε το branding της Ελλάδας στο εξωτερικό να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό.

Άξια αναφοράς και προσοχής είναι, μεταξύ άλλων, η πρότασή του για μεγαλύτερη ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια να καταστεί δυνατό το brand name Ελλάδα στις ξένες αγορές το 2017. Για την ακρίβεια ο κ. Δασκαλόπουλος προτείνει τη συμμετοχή τόσο των τουριστικών επιχειρηματιών που θα εξειδικεύουν τη μεγάλη κεντρική εικόνα και την τουριστική πρόταση της χώρας στο εξωτερικό όσο και επαγγελματιών υψηλού επιπέδου συγκεκριμένων φορέων όπως για παράδειγμα είναι η ΕΔΕΕ για την επικοινωνία. Ο ίδιος είναι άλλωστε πεπεισμένος ότι υπάρχει τρόπος για τη στελέχωση μιας επικοινωνιακής «Εθνικής Ομάδας» που θα εργαστεί εθελοντικά για την επίτευξη του στόχου αυτού. «Τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα θα πρέπει το κάθε ευρώ να φέρει αποτέλεσμα γι’αυτό και ήρθε η στιγμή του ιδιωτικού τομέα να αναλάβει τις ευθύνες του», λέει με νόημα ο κ. Δασκαλόπουλος.

Λόγια, απόψεις και εκτιμήσεις που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους όσους έχουν σχέση με τον ελληνικό τουρισμό καθώς η απήχηση του brand name Ελλάδα στο εξωτερικό διαδραματίζει, όπως έχει αποδειχτεί, καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των δεικτών της ετήσιας τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

H στρατηγική επικοινωνίας φαίνεται να μην έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα

Τι αλήθεια έχει γίνει με το brand της Ελλάδας στο εξωτερικό λαμβάνοντας υπόψη τα ξένα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται τόσο στις αρνητικές (μνημόνια, οικονομική κρίση κλπ.) όσο και τις θετικές της επιδόσεις (αύξηση της τουριστικής κίνησης, βραβεία σε προορισμούς, ελληνικά ξενοδοχεία κλπ.);

Πιστεύω πλέον ότι εδώ και δυο χρόνια η χώρα, και ειδικότερα η υπόθεση brand της Ελλάδος για την επικοινωνία της στο εξωτερικό έχει αφεθεί στην τύχη της, καθώς δεν είναι ορατή, για να είμαστε επιεικείς, η αποτελεσματικότητα μιας συγκεκριμένης, μιας συγκροτημένης στρατηγικής από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Εδώ και περίπου 5 χρόνια η χώρα έχει,  σε επίπεδο εικόνας τουλάχιστον, δυστυχώς αυξήσει το πλεόνασμα αναξιοπιστίας της στο εξωτερικό και πέραν των κοινωνικών αναταραχών, της πολιτικής αστάθειας που προβάλλονται στα διεθνή ΜΜΕ, φαίνεται να μην έχει σαφή στρατηγική δημιουργίας νέας εικόνας και καμία σχεδόν πρόταση προσέλκυσης υψηλής ποιότητας ή άλλης ομάδας τουριστών. Αυτό αφορά στην κεντρική επικοινωνιακή στρατηγική της χώρας κι όχι τις επιμέρους ενέργειες φορέων και ειδικών διευθύνσεων του κράτους.

Η οποιαδήποτε αύξηση της τουριστικής κίνησης σε αφίξεις φαίνεται να είναι περισσότερο παράπλευρο  αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και της οξύτατης πολιτικής κρίσης σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία, των συγκρούσεων σε Μ. Ανατολή και το χάους στη Β. Αφρική. Να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι η χώρα μας εκλήθη να αντιμετωπίσει –ενώ ήταν και παραμένει παντελώς απροετοίμαστη- ένα τεράστιο πρόβλημα όπως αυτό των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών.  Αν τελικώς δούμε τα οικονομικά μεγέθη, θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιδόσεις είναι εξαιρετικά δυσμενείς καθώς σε επίπεδο οκταμήνου του 2016, οι απώλειες είναι ιδιαίτερα υψηλές. Οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 9,85 δισ. ευρώ. Υπάρχει η εντύπωση πως ο τουρισμός «ανθίζει» στη χώρα μας, αλλά κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται, καθώς τα έσοδα έχουν σημαντική πτώση. Αναλυτικότερα, τον Αύγουστο τα τουριστικά έσοδα υποχώρησαν κατά 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, με αποτέλεσμα σε επίπεδο οκταμήνου οι απώλειες για την εθνική οικονομία να ξεπερνούν πλέον τα 750 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η στρατηγική επικοινωνίας φαίνεται να μην έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Μια νέα εικόνα της χώρας πρέπει να δημιουργηθεί και να διαφημιστεί άμεσα στο εξωτερικό.

Σε ποιες ενέργειες- πρωτοβουλίες- δράσεις και ποιοι θα πρέπει να προβούν ώστε το branding της Ελλάδας στο εξωτερικό να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα μας;

Αναμφίβολα, μια νέα εικόνα της χώρας πρέπει να δημιουργηθεί και να διαφημιστεί άμεσα στο εξωτερικό. Το περιεχόμενο αυτής έχει να κάνει με τον κώδικα αξιών και την αφήγηση της ίδιας της χώρας για το σήμερα και το αύριο. Ποιο ρόλο θέλει και μπορεί να διαδραματίσει στο διεθνή περίγυρο και τι σημαίνει αυτό για τον τουρίστα που την επισκέπτεται. Ποια είναι η Ελλάδα και τι μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη από κάθε γωνιά του κόσμου. Από το πολιτισμικό υπόβαθρο έως την ποιότητα του φάσματος υπηρεσιών που προσφέρει στις διαφορετικές κατηγορίες τουριστών και πάντοτε σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Αφού εξασφαλίσει ότι έχει δημιουργήσει τη νέα, την αξιόπιστη αφήγηση, τότε μόνον δύναται να αποταθεί συγκεκριμένα στα διαφορετικά κοινά της, σε κάθε γωνία του πλανήτη. Δυστυχώς όμως, αυτή την περίοδο βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση της ταυτότητάς της, στο σύνολο της ύπαρξής της και γι’ αυτό και οι κινήσεις της είναι στρατηγικά αποσπασματικές και συνεπώς αναποτελεσματικές.

Αφού δημιουργηθεί το brand Hellas πρέπει να καταλάβουμε και να είμαστε έτοιμοι να επαναπροσδιορίσουμε ποιες είναι οι κατηγορίες δυνητικών πελατών και καταναλωτών του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, που βρίσκονται, σε ποιες χώρες, ποιες είναι οι κοινωνικές τάξεις, οι επαγγελματικές κατηγορίες, οι πολιτιστικές κοινότητες στις οποίες αποταθούμε και στη συνέχεια να σχεδιαστούν τρόποι προσέγγισής τους και επικοινωνίας στη «γλώσσα» και στο πολιτισμικό τους υπόβαθρο. Η επικοινωνία της Ελλάδας πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα τους και να τους δελεάσει.

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Τα έσοδα θα βαίνουν μειωμένα εάν δεν «ξαναχτιστεί» η αξιοπιστία πρωτίστως της Ελλάδας στο εξωτερικό και δεν εκπονηθεί πολυσύνθετη τουριστική καμπάνια

Ποιες είναι οι απόψεις- εκτιμήσεις σας για το λογότυπο και τη διαφημιστική καμπάνια με την οποία η Ελλάδα βγαίνει στην παγκόσμια αγορά επιδιώκοντας να προσελκύσει περισσότερους ξένους τουρίστες;

Πάντα πρέπει να κρίνουμε την εκάστοτε επικοινωνιακή προσπάθεια με βάση το brief που έχει δοθεί προς επεξεργασία, τις προτάσεις προς υλοποίηση και φυσικά την επιτυχή ή όχι έκβαση της υλοποίησης. Η αλήθεια είναι ότι κάθε καμπάνια είναι τόσο επιτυχημένη όσο σωστά έχουν καταγραφεί τα ζητούμενα, οι στόχοι. Για τα αποτελέσματα αναφερθήκαμε προηγούμενα, άρα η προσπάθεια δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Εν προκειμένω λοιπόν δεν έχει σημασία αν το λογότυπο ή το slogan ήταν καλό ή όχι, αλλά αν ή καμπάνια ήταν επιτυχής. Πολλοί ακόμη αντιλαμβάνονται την επικοινωνία ως έναν διαγωνισμό εικαστικών και ευφυολογημάτων. Η αλήθεια είναι για το πώς όλα αυτά μεταφράζονται σε επικοινωνία. Όσο δε αφορά στο μέλλον δεν είμαι γενικώς αισιόδοξος ειδικά όταν φαίνεται ότι η φετινή τουριστική περίοδος είναι προβληματική και οι προβλέψεις για τη σεζόν του 2017 είναι ότι θα ξεκινήσει με απώλειες, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της κρουαζιέρας, που θα κυμανθούν για το σύνολο του έτους από 500.000 έως 1.000.000 τουρίστες. Άρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να «ξαναχτιστεί» η αξιοπιστία, πρωτίστως της Ελλάδας στο εξωτερικό κι αυτό είναι καθήκον και υποχρέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας και εν συνεχεία θα πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί μία πολυσύνθετη καμπάνια που θα αναδεικνύει τους λόγους που όλα τα διαφορετικά κοινά δυνητικών τουριστών θα πρέπει να επιλέγουν την Ελλάδα, έναντι των ανταγωνιστών της. Μέχρι τότε, τα μεγέθη των εσόδων θα βαίνουν μειούμενα.

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Δημιουργία επικοινωνιακής «Εθνικής Ομάδας» με εθελοντική εργασία

Ποιες συμβουλές θα δίνατε προκειμένου η εικόνα της τουριστικής Ελλάδας να είναι δυνατή στις ξένες αγορές το 2017 με το μικρότερο δυνατό κόστος αφού τα κονδύλια για το σκοπό αυτό είναι πλέον λίγα έως δυσεύρετα;

Θα πρότεινα μεγαλύτερη ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα. Συμμετοχή των επιχειρηματιών του τουρισμού με πόρους και στρατηγικές που θα εξειδικεύουν τη μεγάλη εικόνα και την τουριστική πρόταση της χώρας που θα εκπονείται κεντρικά.

Θα πρότεινα επίσης συμμετοχή επαγγελματιών υψηλού επιπέδου μέσα από συγκεκριμένους φορείς, όπως πχ η ΕΔΕΕ για την επικοινωνία. Υπάρχει τρόπος στελέχωσης μίας επικοινωνιακής «εθνικής ομάδας» που θα εργασθεί εθελοντικά και η επιλογή θα γίνεται αξιοκρατικά μέσα από τα βιογραφικά σημειώματα των επαγγελματιών και τις διακρίσεις τους σε κλαδικό επίπεδο.

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Το κάθε ευρώ που επενδύεται θα πρέπει να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα

Σας έχει προσεγγίσει η-ο κατά καιρούς επικεφαλής του υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να ανταλλάξετε απόψεις και το κυριότερο να αξιοποιήσουν τη γνώση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία σας στα καίρια θέματα του branding, της διαφήμισης, της επικοινωνίας; 

Νομίζω ότι γενικώς οι αρμόδιοι των Υπουργείων αποφεύγουν να προσφεύγουν σε ειδικούς. Το ίδιο ισχύει ως ένα βαθμό και για την αγορά, τους σοβαρούς εκπροσώπους της, οι οποίοι δεν επιδιώκουν να συνεργάζονται με το κράτος. Πρόσφατα μάλιστα, Τετάρτη 26η Οκτωβρίου, προκηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για το branding του ΕΟΤ καθώς υπήρχε μία μόνον υποψηφιότητα. Έχουν υπάρξει κατά καιρούς συναντήσεις και συζητήσεις, οι οποίες όμως έχουν μείνει στο συρτάρι. Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν το κράτος έχει δαπανήσει κι όχι επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα θα πρέπει το κάθε ευρώ να φέρει αποτέλεσμα, γι’αυτό και ήρθε η στιγμή του ιδιωτικού τομέα να αναλάβει τις ευθύνες του.

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Photo credits: Βασίλης Δασκαλόπουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.