ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: «ΤΟ RESPOND ON DEMAND ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ»

 

 

Την απώτερη επιδίωξη του Respond on Demand, που για περισσότερα από 7 συναπτά έτη προωθεί στοχευμένα ελληνικά ξενοδοχεία, ελληνικά τουριστικά γραφεία, ελληνικούς προορισμούς στις δυνατές αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης αναδεικνύει στη συνέντευξή της στο Business Travel blog ο ιθύνων νους και γενική διευθύντρια του Respond on Demand κυρία Μαρία Αθανασοπούλου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το Respond on Demand συνεχίζει αδιάκοπα τον προγραμματισμό για τη διοργάνωση τουριστικών workshops Β2Β συναντήσεων σε ξένες αγορές στις οποίες έχει αδιάλειπτη παρουσία και δράση για περισσότερα από επτά χρόνια. Συγκεκριμένα, τους πρώτους μήνες του 2017 θα πραγματοποιήσει B2B workshops Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών με ξένους buyers στη Βιέννη, στη Φρανκφούρτη, στις Βρυξέλλες, στο Άμστερνταμ και στη Σόφια, ενώ αντίστοιχης εμβέλειας εκδήλωση θα διοργανωθεί και στην καινούρια, για το Respond on Demand, αγορά της Ελβετίας. Η διοργάνωση των workshops σε αυτές τις ξένες αγορές είναι «ο απολύτως ενδεδειγμένος τρόπος για να αυξήσει ο Έλληνας τουριστικός επιχειρηματίας τις συνεργασίες του στο εξωτερικό και μάλιστα με ένα κόστος λογικό», αποσαφηνίζει η κυρία Αθανασοπούλου. Και με νόημα συμπληρώνει ότι «οι πελάτες μας είναι ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή τους στα workshops και για αυτό άλλωστε ποσοστό που ξεπερνά το 60% των συμμετεχόντων είναι μαζί μας κάθε χρόνο».

Παράλληλα, το διήμερο 27-28 Μαρτίου 2017 θα λάβει χώρα για 6η συνεχή χρονιά το δημοφιλές  Β2Β Travel Event στο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη.

Πέραν τούτων και στοχεύοντας τόσο στην προσέλκυση ξένων τουριστών που δαπανούν χρήματα για τις διακοπές τους στην Ελλάδα όσο και στην περαιτέρω προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, το Respond on Demand έχει προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις. Για την ακρίβεια το Respond on Demand πραγματοποιεί από φέτος το πρώτο μεγάλο άνοιγμά του προς τις Σκανδιναβικές χώρες αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στο  STOCKHOLM Β2Β TRAVEL SHOW. «Πρόκειται για ένα B2B EVENT που προσελκύει τουλάχιστον 500 buyers από τη σουηδική αγορά και αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού που στοχεύουν στην προσέλκυση τουριστών από την εν λόγω ξένη αγορά, απολαμβάνοντας με τη συμμετοχή τους ειδικά προνόμια», εξηγεί χαρακτηριστικά η κυρία Αθανασοπούλου.

Ταυτόχρονα, το Respond on Demand έφερε εδώ και ένα μήνα στην Ελλάδα την παγκόσμια πλατφόρμα The Plus Ones. «Πρόκειται για το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο global media group που προβάλει events and brands από 38 συνολικά περιοχές της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας και Ασίας. Στη συγκεκριμένη παγκόσμια πλατφόρμα δημοσιεύσαμε, κοινοποιήσαμε events στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη και συνεχίζουμε!», τονίζει σχετικά ο ιθύνων νους του Respond on Demand.

Επαγρυπνώντας και επιδιώκοντας την περαιτέρω προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό η γενική διευθύντρια του Respond on Demand προέβη στη σύσταση και λειτουργία παραρτήματος της παγκόσμιας online πλατφόρμας Travel Massive στη Βόρεια Ελλάδα. «Μετά από περίπου ένα χρόνο δράσης το Travel Massive Thessaloniki and Northern Greece έχει προβάλλει στοχευμένα και επιτυχώς τη Βόρεια Ελλάδα σε chapters άλλων χωρών του Travel Massive και έχει δημιουργήσει το δικό του δίκτυο, αποτελούμενο από επαγγελματίες του τουρισμού και travel bloggers», τονίζει χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό της η κυρία Αθανασοπούλου.

Επιπλέον, στη συνέντευξή της λέει με νόημα «Καλά είναι τα μεγάλα περίπτερα στις εκθέσεις αλλά σημαντικότερη είναι η εικόνα που θα έχει ο τουρίστας όταν τελικά αποφασίσει να έρθει στη χώρα μας, κι αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα μας!». Και χωρίς φειδώ λόγων δηλώνει ότι «με τη σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών σε συνάρτηση με μια δίκαιη φορολόγηση θα μπορούμε να μιλάμε για αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό»

Ποιες είναι οι τουριστικές workshops B2B συναντήσεις τις οποίες προγραμματίζει για τους επόμενους μήνες το Respond on Demand;

Για τους επόμενους μήνες έχουμε προγραμματίσει τουριστικές workshops b2b συναντήσεις, στις ακόλουθες πόλεις του εξωτερικού: στη Βιέννη (10 Ιανουαρίου 2017), στη Ζυρίχη (18 Ιανουαρίου 2017), στη Φρανκφούρτη (19 Ιανουαρίου 2017), στις Βρυξέλλες (6 Φεβρουαρίου 2017), στο Άμστερνταμ (7 Φεβρουαρίου 2017) και στη Σόφια (14 Φεβρουαρίου 2017). Στις περισσότερες από αυτές τις αγορές, δραστηριοποιούμαστε περισσότερα από επτά χρόνια με τη διοργάνωση αντίστοιχων workshops. Καινούρια χώρα είναι για εμάς  η Ελβετία, και για αυτό έχουμε προετοιμάσει πολύ προσεκτικά το workshop μας στη Ζυρίχη. Σε κάθε μας event έχουμε έως 15 ελληνικές συμμετοχές. Καθένας από τους έλληνες συμμετέχοντες πραγματοποιεί περισσότερα από είκοσι προσωπικά ραντεβού με buyers (tour operators, travel agents, mice organizers κλπ.) σε κάθε workshop μας. Στο να προβούμε στην αύξηση των συμμετοχών είναι δύσκολο, διότι ο χρόνος διάρκειας των workshops είναι συγκεκριμένος. Θεωρώ ότι τα workshops μας είναι ο απολύτως ενδεδειγμένος τρόπος για να αυξήσει ο Έλληνας τουριστικός επιχειρηματίας τις συνεργασίες του στο εξωτερικό. Και μάλιστα με ένα κόστος λογικό, με μια ημέρα παραμονή σε κάθε πόλη που πηγαίνουμε. Οι πελάτες μας είναι ευχαριστημένοι. Ίσως γι αυτό πάνω από το 60% των πελατών μας είναι μαζί μας κάθε χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια επικεντρωθήκαμε κυρίως στις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και θα συνεχίσουμε και φέτος προς την ίδια κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι στις αγορές αυτές έχουμε πολλούς πιθανούς τουρίστες που αγαπούν την Ελλάδα και που είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Αυτούς τους τουρίστες προσπαθούμε να φέρουμε στη χώρα μας.

Διατηρούμε φυσικά τις καλές μας επαφές και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά και με την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, καθώς έχουμε συνεργασίες με αρκετά μεγάλα τουριστικά γραφεία των χωρών αυτών και προσπαθούμε να προωθούμε την Ελλάδα στα προγράμματα τους. Σε κάποιες από αυτές τις χώρες ταξιδεύουμε συχνά για να διατηρούμε τις επαφές μας. Πολλές από τις αγορές αυτές δίνουν ήδη αρκετούς επισκέπτες καλού οικονομικού επιπέδου στη χώρα μας, απαιτείται όμως οργανωμένη και σοβαρή προσπάθεια περαιτέρω προσέγγισης τους.

Ταυτόχρονα, το  Β2Β Travel Event θα διοργανωθεί από το Respond On Demand για 6η συνεχόμενη χρονιά και θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Μαρτίου στο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διήμερη διάρκεια του, εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων από το εξωτερικό – φιλοξενούμενοι του Respond On Demand, συναντώνται με εκπροσώπους ελληνικών προορισμών και ξενοδοχείων. Για περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω event ανατρέξτε  wwwHYPERLINK «http://www.b2btravelevent.com/».HYPERLINK «http://www.b2btravelevent.com/»bHYPERLINK «http://www.b2btravelevent.com/»2HYPERLINK «http://www.b2btravelevent.com/»btraveleventHYPERLINK «http://www.b2btravelevent.com/».HYPERLINK «http://www.b2btravelevent.com/»com

Να σημειώσω ότι στη σκέψη μας είναι η διοργάνωση κάποιου Β2Β Travel Event στην Αθήνα και ίσως το επιχειρήσουμε μέσα στην επόμενη διετία εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Υπάρχει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση MICE εκδηλώσεων στην Ελλάδα από τους ξένους buyers:

Ναι, υπάρχει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση MICE εκδηλώσεων στην Ελλάδα και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούμε να καλύψουμε όσο περισσότερο μπορούμε και τον τομέα αυτό. Σε γενικές γραμμές πρώτα αναζητούν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας, όμως είναι δική μας δουλειά να κάνουμε πολύ περισσότερους ελληνικούς προορισμούς γνωστούς στο εξωτερικό, για το σκοπό αυτό.

Οι καινοτόμες πρωτοβουλίες του Respond on Demand για την προσέλκυση τουριστών υψηλού βαλαντίου και την περαιτέρω προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό

Ποιες είναι οι νέες πρωτοβουλίες στις οποίες έχει και για ποιους λόγους προβεί το Respond on Demand;

Εδώ και ένα μήνα φέραμε στην Ελλάδα την παγκόσμια πλατφόρμα The Plus Ones. Πρόκειται για το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο global media group που προβάλει events and brands από 38 συνολικά περιοχές της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας και Ασίας. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό που προβάλλεται πλέον και η Ελλάδα μέσα από αυτό.

Ο λόγος που πραγματοποιούμε αυτές τις συνεργασίες είναι ένας και μοναδικός. Να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά το προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε δημοσιεύσεις από όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο γνωστά τα προϊόντα μας, οι περιοχές μας, τα ξενοδοχεία μας, τα εστιατόρια μας, κλπ. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να κοινοποιούμε όσο περισσότερα events μπορούμε, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Προς το παρόν δημοσιεύσαμε κάποια events σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη και συνεχίζουμε!

Κάτι πολύ σημαντικό για το Respond On Demand είναι ότι καταφέραμε από φέτος να διοργανώνουμε την ελληνική συμμετοχή στο STOCKHOLM Β2Β TRAVEL SHOW, Πρόκειται για ένα B2B EVENT που προσελκύει τουλάχιστον 500 buyers από τη Σουηδική αγορά και αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού που στοχεύουν στην προσέλκυση τουριστών από τη Σουηδία. Το Respond On Demand έχει εξασφαλίσει ειδικά προνόμια ΜΟΝΟ για τους Έλληνες εκθέτες. Το 4ο STOCKHOLM Β2Β TRAVEL SHOW θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου στη Στοκχόλμη. Το event θα έχει διάρκεια μιας ημέρας και ειδικά για τους έλληνες εκθέτες θα υπάρχουν προκαθορισμένα ραντεβού και αποστολή newsletters σε λίστα 18.000 επαγγελματιών από τη σουηδική αγορά μέσα στο χειμώνα. Η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική για το Respond On Demand μια και αποτελεί το πρώτο μας μεγάλο άνοιγμα προς τις Σκανδιναβικές χώρες. Σύντομα θα επακολουθήσουν ανάλογες ενέργειες και προς τις υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας. Η κίνηση αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, μια που η οικονομία των σκανδιναβικών χωρών είναι ανθηρή, οι κάτοικοι τους αγαπούν τη χώρα μας και ξοδεύουν αρκετά στις διακοπές τους. Είναι λοιπόν ένα στοχευμένο άνοιγμα του Respond On Demand σ αυτές τις αγορές.

Η επιτυχημένη δράση του Travel Massive Thessaloniki and Northern Greece

Για ποιους λόγους προβήκατε στη σύσταση και λειτουργία παραρτήματος Travel Massive στη Βόρεια Ελλάδα;

Το Travel Massive Thessaloniki and Northern Greece δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά όλη τη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία. Θελήσαμε να συμμετέχουμε στο Travel Massive, τη μεγάλη αυτή παγκόσμια online πλατφόρμα από επαγγελματίες του τουρισμού και travel bloggers, με μόνο μας σκοπό την επιπλέον προβολή και αξιοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος. Μετά από ένα χρόνο περίπου δράσης και οργάνωσης έξι πολύ επιτυχημένων events, ανάμεσα στα οποία είχαμε συνεργασίες με το O.T.E.K. MAKEΔΟΝΙΑΣ Θεσσαλονίκης, με τα  Συβοτα και  με το σύνδεσμο ξεναγών Θεσσαλονίκης), τολμώ να πω ότι παρόλο που είμαστε ακόμα στην αρχή, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Ήδη έχουμε προβάλει τη Bόρεια Ελλάδα σε chapters  άλλων χωρών του Travel Massive  και συνεχίζουμε στοχευμένα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης έχουμε δημιουργήσει και το δικό μας δίκτυο, των επαγγελματιών της Βόρειας Ελλάδας, και καλωσορίζουμε εκ των προτέρων οποιονδήποτε επαγγελματία του τουρισμού ή travel blogger θέλει να ενταχτεί στη μεγάλη αυτή παγκόσμια παρέα.

Ποιες είναι προϋποθέσεις για να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος στο Travel Massive Thessaloniki and Northern Greece;

Οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος είναι ότι θα πρέπει να είναι ιδιώτης, επαγγελματίας του τουρισμού ή travel blogger,και να ακολουθήσει τη διαδικασία online εγγραφής που του ζητά η πλατφόρμα. Μετά την έγκριση της εγγραφής του γίνεται μέλος. Στο chapter μας έχουμε ήδη γύρω στα 200 μέλη από τη βόρεια Ελλάδα και συνεχίζουμε!

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν μπορεί να αποτιμηθεί σε υψηλότερες τιμές

Πώς εκτιμάτε ότι διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά;

Η Ελλάδα είναι μια δημοφιλής χώρα για διακοπές. Νομίζω ότι δεν έχουμε δραματικές μειώσεις ή αυξήσεις όσον αφορά στον αριθμό των τουριστών γενικά. Το στοίχημα πλέον παίζεται στις τιμές. Το θέμα δηλαδή δεν είναι να έχουμε αύξηση τουριστών απλά, αλλά να καταφέρουμε να έχουμε τις τιμές που αξίζει η παροχή των υπηρεσιών μας.  Σε γενικές γραμμές η φιλοξενία στην Ελλάδα έχει υψηλά standards. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να «πουλάμε» σε υψηλότερες τιμές από αυτές που πουλάμε, γιατί πλέον έχουμε πολύ καλές υπηρεσίες καθώς και πολύ καλά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα. Αν προσθέσει κάποιος το πολύ καλό φαγητό που βρίσκει ο ξένος στην Ελλάδα, τη διασκέδαση αλλά και την όμορφη φύση, τότε γίνεται κατανοητό γιατί θεωρώ ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει πολλά περιθώρια να πουληθεί σε υψηλότερες τιμές από αυτές που σήμερα πωλείται. Και πιστέψτε με, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό αν απευθυνθούμε οργανωμένα, στις κατάλληλες χώρες.

Η εικόνα της Ελλάδας στον ξένο επισκέπτη- Μονόδρομος η εξωστρέφεια των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων

Σε ποια σημεία θα πρέπει κατά την κρίση σας να δώσουν τη δέουσα σημασία και προσοχή η Πολιτεία και οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις την επόμενη τουριστική χρονιά;

Η Πολιτεία πρέπει όχι μόνο για την επόμενη χρονιά, αλλά συνεχώς, να χαράσσει μια ενιαία στρατηγική για το τουρισμό όλης της χώρας, να την εφαρμόζει και να έχει σαν στόχο της τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στις αγορές. Θα πρέπει να γινόμαστε ολοένα και περισσότερο δημοφιλείς και να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας. Ας μην κοροϊδευόμαστε, οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν διευκολύνονται για να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει με τέτοια υπέρογκη φορολογία αλλά και δυσλειτουργία πολλών υπηρεσιών του κράτους!

Να σημειώσω εδώ ότι εφαρμογή  τουριστικής πολιτικής εκ μέρους του κράτους δεν σημαίνει απλά πηγαίνω σε κάποιες εκθέσεις στο εξωτερικό η οργανώνω απλά κάποια events προβολής της χώρας. Τουρισμός σημαίνει καθαριότητα των πόλεων και των ακτών, τοποθέτηση πινακίδων και χαρτών όπου είναι εφικτό, ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, επιμόρφωση επαγγελματιών και πολλά άλλα πράγματα, που πολλές φορές φαίνεται να τα ξεχνάμε. Καλά είναι τα μεγάλα περίπτερα στις εκθέσεις αλλά σημαντικότερη είναι η εικόνα που θα έχει ο τουρίστας όταν τελικά αποφασίσει να έρθει στη χώρα μας, κι αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα μας!

Όσον αφορά τώρα τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, όπως προείπα, ένα μόνο δρόμο έχουν αν θέλουν να διατηρήσουν την ύπαρξη τους. Αυτόν της συνεχόμενης βελτίωσης των υπηρεσιών τους και της εξωστρέφειας, ώστε να προσελκύουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγοραστές.

Σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών και δίκαιη φορολόγηση για αύξηση των εσόδων στον τουρισμό

Πώς θα ανακοπεί η μείωση των τουριστικών εισπράξεων που ιδιαίτερα φέτος παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση, σε αντίθεση με την αύξηση των αφίξεων;

Σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών σε συνάρτηση με μια  δίκαιη φορολόγηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μιλάμε για αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.