ΑΝΑΚΟΠΗΚΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η «ΨΑΛΙΔΑ» ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η απόκλιση της πορείας των αφίξεων και των εσόδων, βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο, αν και η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη παρέμεινε σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, επισημαίνεται στο μηναίο δελτίο του ερευνητικού ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, του SETE Intelligence.

Μείωση εισπράξεων παρά την αύξηση των αφίξεων λόγω εξωγενών παραγόντων και προσφορών last minute

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 13,7% ενώ οι εισπράξεις κατά μόλις 2,3%. Στο Δελτίο δίνονται αναλυτικά στοιχεία για την απόκλιση της πορείας αφίξεων και εσόδων τους προηγούμενους μήνες και την συνεχιζόμενη μείωση της ΜΚΔ από τα οποία προκύπτει ότι α) παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και προηγούμενες χρονιές, β) η μείωση της ΜΚΔ είναι διαχρονική και οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής και γ) η μείωση της ΜΚΔ δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο αλλά παρατηρείται και στους ανταγωνιστικούς προορισμούς αν και δ) η μείωση της ΜΚΔ στην Ελλάδα τους μήνες αιχμής υπήρξε αισθητά υψηλότερη, πιθανόν λόγω προσφορών last minute.

Σημαντική αύξηση αεροπορικών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια επιφέρουν μείωση εποχικότητα

Αναφορικά με τα διοικητικά στοιχεία, οι αεροπορικές αφίξεις Οκτωβρίου από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση +30,8% (!) στα Περιφερειακά Αεροδρόμια και +13,5% στην Αθήνα ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +9,0% και +8,3%. Οι σημαντικά υψηλότερες αφίξεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου υποδηλώνουν και μια μείωση της εποχικότητας. Επίσης, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +12,5% έναντι του περσινού Οκτωβρίου, περιορίζοντας την συνολική μείωση για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου στο οριακό -0,3%.

Σαφής η επίπτωση του «Προσφυγικού» σε Κω, Σάμο και Μυτιλήνη

Με το κλείσιμο της σεζόν, μπορεί πλέον να αποτιμηθεί και το πλήγμα στα νησιά του Αιγαίου από το «Προσφυγικό», αφού παρά την γενική αύξηση, η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη σημείωσαν σημαντική μείωση στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στο δεκάμηνο (-11,2% ή -110 χιλιάδες επισκέπτες, – 23% ή -17 χιλιάδες και -57,3% ή -43 χιλιάδες αντίστοιχα).

Θετικές ενδείξεις από WTM και TUI για επερχόμενη σεζόν – παραμένει όμως η αβεβαιότητα

Στις θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό είναι και η αποτίμηση της World Travel Market (WTM 2016) που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, κατά την διάρκεια της οποίας τα μηνύματα ήταν θετικά για την Ελλάδα με εκτιμήσεις για αύξηση των προκρατήσεων για το 2017 άνω του 20%. Παρ΄ όλ’ αυτά, σειρά αστάθμητων παραγόντων, όπως η εξέλιξη της ισοτιμίας της στερλίνας, η ισοτιμία δολαρίου σε σχέση με το ευρώ και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στη Βρετανική και παγκόσμια οικονομία, κάνουν ιδιαίτερα επισφαλή την τελική εκτίμηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Βρετανών τουριστών για το 2017. Επίσης η TUI ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των ξενοδοχείων με τα οποία θα συνεργαστεί στην Ελλάδα στην επόμενη σεζόν. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελούν οι νέες σχεδιαζόμενες αεροπορικές συνδέσεις της Κω με Ανόβερο, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη και Βασιλεία που αναμένεται να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό την μείωση δρομολογίων προς το νησί που ανακοίνωσε η Ryanair το περασμένο καλοκαίρι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.