
Με αντικρουόμενα στοιχεία κλείνει το 2016: αφενός υπάρχει μια αξιοσημείωτη αύξηση των αφίξεων για 4η συνεχόμενη χρονιά μετά το 2012 που όμως συνοδεύεται από μια μείωση των εισπράξεων επισημαίνεται στο Στατιστικό Δελτίο του Sete Intelligence για τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, τα διοικητικά στοιχεία δείχνουν μια αύξηση διεθνών αεροπορικών αφίξεων 9,0% για το έτος, ενώ τα οδικά είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά (+0,6%). Η αύξηση των αφίξεων επιβεβαιώνεται και από την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ που στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου είναι αυξημένες κατά 4,9%. Όμως τα έσοδα στο ίδιο διάστημα είναι μειωμένα κατά 6,6%.
Η κάμψη της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης μπορεί να αποδοθεί αφενός σε γενικότερη τάση μείωσης της δαπάνης διεθνώς και αφετέρου στην αυξημένη χρήση last minute offers λόγω της καθυστερημένης εισόδου της Ελλάδας στην διεθνή τουριστική αγορά το 2016, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της 1 ης αξιολόγησης το α’ εξάμηνο του 2016 και της αρνητικής εικόνας για την χώρα από το προσφυγικό / μεταναστευτικό θέμα.
Αν και ο τουρισμός διεθνώς εξακολουθεί να αναπτύσσεται (εκτιμήσεις ΙΡΚ για διεθνή ταξίδια από Ευρωπαϊκές χώρες στο +4% για το 2017, από Ασιατικές χώρες και από ΗΠΑ στο +6%) και τα ειδικότερα στοιχεία για την επερχόμενη σεζόν για την Ελλάδα φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά , με σαφείς ανοδικές τάσεις για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2 ης αξιολόγησης καθώς και η ευρύτερη πολιτικοοικονομική αστάθεια που πλέον πλήττει ευθέως και τις αγορές μας, δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό.
Επιπροσθέτως, η υψηλή φορολογία πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και δημιουργεί σημαντικά αντικίνητρα για εργασία και επιχειρείν .
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις αγορές ενδιαφέροντος για τον Ελληνικό τουρισμό, μετά το BREXIT και την διολίσθηση της λίρας, με αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, μεγάλες χώρες (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) έχουν εκλογές το 2017 με αποτέλεσμα να προκαλείται αβεβαιότητα που δεν αποτελεί καλό σύμμαχο για καταναλωτικές δαπάνες, περιλαμβανομένων και των ταξιδιωτικών.
Θετική εξέλιξη για τον τουρισμό αποτελεί η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, όπου σε έκταση 438.000 στρεμμάτων ο επενδυτής θα κατασκευάσει resort 35.000 τ.μ. ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί και η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στα ¾ περίπου της συνολικής έκτασης. Αντίθετα, αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του City Break, αποτέλεσε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Αναλυτικότερα: το 2016, με βάση τα διοικητικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις είναι ενισχυμένες κατά 9,0% την περσινή χρονιά, οι οδικές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα (+0,6%). Αντίστοιχα, η Ερευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος στο 11μηνο επιβεβαιώνει την αύξηση των αφίξεων, με ποσοστό 4,9%. Ωστόσο τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 6,6%. Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος, το 2016 παρατηρήθηκε αύξηση 4,8% στις αφίξεις επιβατών και 0,2% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, έναντι αύξησης 0,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 11,9% στις αφίξεις επιβατών το 2015. Πέρυσι αποβιβάστηκαν κατά μέσο όρο 1.211 επιβάτες ανά λιμάνι, έναντι 1.158 το 2015, 1.289 το 2014 και 1.320 το 2013. Στα λιμάνια – προορισμούς κρουαζιέρας, τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσα την προσφυγική κρίση, σημειώνονται διαφορετικές διακυμάνσεις: μείωση σε Ρόδο, Μυτιλήνη και Χίο, σταθερότητα στην Κω και αύξηση στη Σάμο.

Ενισχυμένος στο 85,6% ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης για την Ελλάδα
Ενισχυμένος είναι ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης (GRI®) πελατών ξενοδοχείων για την Ελλάδα, που υπολογίζεται από την ReviewPro® τον Δεκέμβριο του 2016, φθάνοντας στο 85,6%, σημαντικά υψηλότερος από τον δείκτη των ανταγωνιστών (82,6%). Επίσης και οι επιμέρους δείκτες, όπως η σχέση ποιότητας τιμής, εξυπηρέτηση, δωμάτιο, φαγητό ποτό και καθαριότητα, τους τελευταίους μήνες κινούνται σε υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Τα ξενοδοχεία 5* έχουν την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ τα ξενοδοχεία 3* τις περισσότερες περιόδους παρουσιάζουν υψηλότερη βαθμολογία από αυτά των 4*, τα οποία – κατά περιόδους – έχουν την ίδια αξιολόγηση με τα ξενοδοχεία 1*-2*. Για τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης GRI ήταν 89,2% για τα ξενοδοχεία 5*, 85,4% για τα ξενοδοχεία 3*, 84,7% για τα 4*, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία 1*-2* με 84,1%.
Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα βρίσκονται οι Κυκλάδες (με GRI 89,8%) και ακολουθούν το Β. Αιγαίο (85,7%) τα Δωδεκάνησα (85,3%), η Κρήτη (85%), το Ιόνιο (83,2%). Επίσης, σε όλους τους προορισμούς παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της εποχικότητας με επιδείνωση των δεικτών τους καλοκαιρινούς μήνες – εξαίρεση αποτελεί το Β. Αιγαίο προφανώς λόγω της πολύ μειωμένης κίνησης. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται, διαχρονικά και με μεγάλη διαφορά, η Ήπειρος με το εντυπωσιακό ποσοστό 90,5% και ακολουθούν η Θεσσαλία με ποσοστό 86,3% και η Στερεά με 85,3%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Θράκη με 84,3%.

Η Αθήνα, τον τελευταίο χρόνο, υστερεί μόνο έναντι της Κωνσταντινούπολης, ενώ υπερτερεί της Ρώμης και – τους περισσότερους μήνες – και της Βαρκελώνης. Τον Δεκέμβριο του 2016 η Αθήνα με ποσοστό 84,4% υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης (84,9%) ενώ υπερτερεί της Ρώμης (81,7%) και της Βαρκελώνης (83,4%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει η βελτίωση των δεικτών της Κωνσταντινούπολης, προφανώς λόγω μειωμένης κίνησης ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Η Σαντορίνη (89,4%) και Μύκονος (89,7%) τον Δεκέμβριο του 2016 υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών υψηλής δαπάνης. Ο δείκτης ικανοποίησης για το Σαιντ Τροπέ είναι 84,6%, για τη Σαρδηνία 83,9% και για την Ιμπιζα 83,1%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολύ μικρότερη εποχικότητα του δείκτη GRI® στην Σαντορίνη και στην Σαρδηνία σε αντίθεση με τη Μύκονο και την Ίμπιζα και σε μικρότερο βαθμό στο Σαιντ Τροπέ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορετική πορεία των δεικτών GRI για την Σαντορίνη και την Μύκονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Σαντορίνη υπήρξε ο μόνος προορισμός που βελτίωσε τον δείκτη του τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η Μύκονος μετά από μια σημαντική πτώση τους μήνες αιχμής – παραμένοντας όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα – ανέκαμψε εντυπωσιακά μετά τον Σεπτέμβριο.
Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
Σχετικά