ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!!!

Ο τουρισμός αποτελεί to μοναδικό κλάδο από όλους τους οικονομικούς τομείς της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που καταγράφει αύξηση στον αριθμό των νέων επιχειρήσεων μεταξύ 2012-2016. Συγκεκριμένα και και όπως διαπιστώνει νέα μελέτη του της Endeavor Greece, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, με βάση στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), οι νέες επιχειρήσεις στον τουρισμό διευρύνθηκαν κατά 31% μεταξύ 2012-2016 και το ισοζύγιο συστάσεων/διαγραφών ήταν καθαρά θετικό.- Τουρισμός: 1.347 νέες επιχειρήσεις, αυξημένες κατά 31% σε σχέση με το 2012.  Σε αντίθεση με τη μείωση κατά 50% του αριθμού των νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με το 2008.

Παρά τη μείωσή τους σε απόλυτα μεγέθη, οι νέες εταιρείες που ιδρύονται σε κλάδους με εξαγωγικό προσανατολισμό αυξήθηκαν οριακά ως ποσοστό του συνόλου από 12% το 2012, σε 16% το 2016, αύξηση που οφείλεται κατά 75% στον τουρισμό.

Συμπερασματικά, όπως σημειώνεται, «μετά από 8 χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναζητεί νέο σημείο ισορροπίας. Ωστόσο, με τη μοναδική φωτεινή εξαίρεση του κλάδου του τουρισμού, δεν έχει καταφέρει ως σύνολο να ξεφύγει από τη στασιμότητα, την εσωστρέφεια και την έμφαση στην κατανάλωση. Η ελληνική οικονομία εγκλωβίζεται σε μια επικίνδυνη στασιμότητα, στην οποία ναι μεν τα “λουκέτα” δεν αυξάνονται, αλλά εξασθενεί συνεχώς η δημιουργία νέων υγιών επιχειρήσεων, που είναι και η μόνη λύση για την μεσοπρόθεσμη αποκλιμάκωση της ανεργίας και την αντιστροφή του κύματος μετανάστευσης των πιο ταλαντούχων Ελλήνων».

Πέραν τούτων και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομίας, τα τουριστικά επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιανουαρίου 2017 αντιπροσωπεύουν το 35% των συνολικά οχτακοσίων εικοσιένα επενδυτικών σχεδίων και αφορούν το 48,7% του συνολικού ύψους των 2,2 δισ. ευρώ επενδύσεων.

Επιπλέον, τo 2016 προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας 14 μονάδες 5 αστέρων και 40 μονάδες 4 αστέρων. Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά που πραγματοποίησε η εταιρεία Arbitrage Real Εstate Surveyors και επικαλείται στατιστικά στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Συνολικά το 2016 λειτουργούσαν 403.792 δωμάτια στα ξενοδοχεία της χώρας, εκ των οποίων 60.981 στην κατηγορία των 5 αστέρων και 101.214 στην κατηγορία των 4 αστέρων. Σύμφωνα με την έρευνα, η επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά ξενοδοχείων εντός του 2016 εστιάστηκε κυρίως στην ανακαίνιση υφιστάμενων μονάδων με σκοπό την επαναλειτουργία τους και στη μετατροπή διαφορετικής χρήσης ακινήτων σε ξενοδοχεία με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευσή τους.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.