ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2019!- ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!!!

Ένα τριήμερο τεχνικών συσκέψεων του δικτύου των Γαστρονομικών Περιφερειών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, ακολούθησε την τελετή ανάδειξης του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στην Αθήνα.

Επρόκειτο περί της 10ης  Συνάντησης του Δικτύου των Γαστρονομικών Περιφερειών της Ευρώπης που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάλυμα της Γαλλίας στη Μεσαιωνική Πόλη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  Στο πλαίσιο της συνάντησης, ήρθαν στη Ρόδο οι εκπρόσωποι 9 Περιφερειών της Ευρώπης που είτε έχουν υπηρετήσει τον θεσμό της «Γαστρονομικής Περιφέρειας» είτε πρόκειται να τον υπηρετήσουν.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση της Ρόδου συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Καταλονία της Ισπανίας, τη Λομβαρδία της Ιταλίας, το Minho της Πορτογαλίας, την Κεντρική Περιφέρεια της Δανίας, τη Ρίγα της Λετονίας, τη Βόρεια Βραβάντη της Ολλανδίας, το Γκάλγουέι της Ιρλανδίας και το Sibiu της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,   καθώς και εκπρόσωπος του IGCAT.

Στην διάρκεια των τεχνικών συσκέψεων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Δίκτυο, η συνεργασία μεταξύ των Γαστρονομικών Περιφερειών, μέσα από την ανταλλαγή εμπειρίας και πρακτικών, ενώ ετέθη και το πλαίσιο της συνεργασίας τους με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία ξεκινά άμεσα την υλοποίηση του τριετούς πλάνου δράσεων που περιγράφονται αναλυτικά στον φάκελο (bid book),  με τον οποίο το Νότιο Αιγαίο διεκδίκησε και κέρδισε τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας 2019. 

Πρόκειται για ένα πλάνο δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κορυφωθούν το 2019 και  θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία καθώς καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα  τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας. Υπενθυμίζεται ότι τον φάκελο υποψηφιότητα συνυπογράφουν 117 φορείς από τα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, ως κοινωνικοί εταίροι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση του πλάνου δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λαμπρή εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία όπου πραγματοποιήθηκε η απονομή του τίτλου  «European Region of Gastronomy 2019″, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Την τελετή απονομής της μεγάλης διάκρισης που φέρνει τη γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης, τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία, εκτός της υπουργικής ιδιότητάς της, παρέστη και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης,   εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία,  Ολλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Ιρλανδία, στις οποίες  έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέλαβε την διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Silvia Draghi, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Οι νησιώτες είναι σήμερα ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας,  η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”. Ένας ελληνικός όρος που υιοθετείται από όλες τις ευρωπαϊκές διαλέκτους, για να εισάγει μια νέα έννοια που ακόμη και στην εποχή μας δηλώνει την τέχνη και την επιστήμη της καλής διατροφής. Το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία. Η διάκριση της Περιφέρειάς μας είναι η δική μας εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, μπορούν με τον καλύτερο τρόπο  να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της  Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας”.

Η εξαιρετική αυτή διάκριση, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για τη χώρα συνολικά, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της, σε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός. Καθώς η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και  η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να διοχετεύσει στα νησιά της το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης.

Από σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν  ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.